Světový den ginu se blíží

V sobotu 11. června si vyznavači vůně a chutí jalovce připomenou Světový den ginu. Těsně před ním byla také uvedena již druhá limitovaná edice Ginza Ginu, který původně vznikl jako vzpomínka na Japonsko – a psali jsme o něm zde. Inspirace zemí vycházejícího slunce je patrná i tentokrát, na etiketě se totiž objevuje tradiční samurajská…

Rubriky:  Zajímavosti

Co lze nalézt na japonském trhu? GENETICKY VYLEPŠENÉ RAJČE!

Není žádným tajemstvím, že u mnoha potravinářských plodin byly genomy upraveny různými způsoby – ať už tradičním šlechtěním, nebo mutagenezí, která zahrnuje vystavení semen ionizujícímu záření nebo chemikáliím. V letošním roce vůbec poprvé vstoupila na trh odrůda rajčat, která prošla úpravou genomu s pomocí technologie genetických nůžek CRISPR a jež je volně dostupná veřejnosti.  Tzv. Sicilian Rouge High…

Rubriky:  Příroda

Při nedostatku železa se tělo dusí

Všechny buňky a orgány v lidském těle potřebují pro své fungování kyslík. K tomu, aby mohly být okysličené, je však nezbytná přítomnost jednoho důležitého prvku – železa.   Tělo si železo nedokáže vytvořit samo, a okysličení buněk je tak přímo závislé na příjmu tohoto prvku ze stravy. Pokud ho tělu dopřáváme málo, může dojít i k…

Rubriky:  Medicína Zajímavosti

Zemědělství se dařilo i v nepříznivých podmínkách

Odborníci z University of California v Riverside ve své nové studii zjistili, že během 9. století našeho letopočtu – kdy se předpokládá, že poloostrov Yucatán a sever Střední Ameriky zasáhlo sucho -, měli Mayové k dispozici velké množství jedlých rostlin.   Archeolog Scott Fedick a fyziolog rostlin Louis Santiago vysvětlili, že mnohé z těchto rostlin byly…

Uklidňující moc geneticky modifikovaných rajčat

Genetické modifikace rostlin a krmiv patří již nějakou dobu ke standardům v potravinářství, přičemž však stále podléhají velice přísné regulaci. Japonci se toho ale nebojí.   Vědci se v minulosti i nyní přou o to, zda modifikace rostlin pomáhá k jejich odolnosti, či ne, přesto existuje rostlina, na kterou se genetičtí inženýři v poslední době…