Domů     Příroda
Co lze nalézt na japonském trhu? GENETICKY VYLEPŠENÉ RAJČE!
Dagmar Garciová
od Dagmar Garciová 25.5.2022
Foto – Pixabay

Není žádným tajemstvím, že u mnoha potravinářských plodin byly genomy upraveny různými způsoby – ať už tradičním šlechtěním, nebo mutagenezí, která zahrnuje vystavení semen ionizujícímu záření nebo chemikáliím.

V letošním roce vůbec poprvé vstoupila na trh odrůda rajčat, která prošla úpravou genomu s pomocí technologie genetických nůžek CRISPR a jež je volně dostupná veřejnosti. .

Jedna krabice geneticky upravených rajčat o hmotnosti 3 kilogramů stojí přibližně 7500 jenů (zhruba 1500 korun). Foto: Pixabay

Tzv. Sicilian Rouge High GABA je vskutku jedinečná odrůda rajčat, jež obsahuje vysoké hladiny kyseliny gama-aminomáselné, o které se říká, že díky zklidňujícímu účinku na organismus pomáhá lidem relaxovat, snižuje úroveň stresu a dokáže udržet krevní tlak na nízké úrovni. .

Poptávka není vůbec špatná

Biotechnologická startupová společnost Sanatech Seed se sídlem v Tokiu spolupracovala s vědci z univerzity Tsukuba na technologii úpravy genomu CRISPR/Cas9, aby nové rajče vyvinuli. Obsah kyseliny gama-aminomáselné v nové odrůdě je pětkrát až šestkrát vyšší než v běžných rajčatech. „Genetická úprava je jedna z nejzajímavějších technologií, kterou jsem v posledních letech v oblasti zkoumání plodin viděla,“ prohlásila badatelka Wendy Harwoodová ze střediska Johna Innese, která se věnuje výzkumu rostlin a plodin.

Firma začala prodávat geneticky upravené sazenice zemědělcům, kteří o ně projevili zájem, a že jich nebylo málo – celkem přes 4200 farmářů.

Výbor japonského ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí udělil startupové společnosti Sanatech Seed povolení ke komercializaci nové odrůdy rajčat pod výslovnou podmínkou, že společnost informuje veřejnost, o jaký druh rajčat se jedná. Foto: Pixabay

Rajčatové pyré nestačilo

Hlavní představitelé firmy jsou rádi, že se jejich produktu tak daří, zajímavostí je, že celá rajčata nebyla původně vůbec v plánu. Prvotním záměrem Japonců bylo prodávat pouze rajský protlak, vyrobený z geneticky upravených rajčat.

Ke změně je však nakonec přinutil obrovský zájem. Firma stojí teprve na začátku, ale už teď prozradila, že bude pokračovat i s dalšími druhy zeleniny a ovoce „Jako společnost zabývající se vývojem sazenic, která využívá technologii editace genomu, máme radost ze zájmu spotřebitelů i zemědělců.

Budeme pokračovat ve vývoji odrůd, na kterých si budou moci lidé pochutnat,“ vyjádřila se ve své zprávě společnost Sanatech Seed. .

„Hry“ s genetikou

Pomocí biotechnologie CRISPR jsou umožněny velmi rychlé změny, jež by za přirozených podmínek trvaly i několik tisíců let. Stejně jako nůžky, tak i CRISPR „vystřihne“ z DNA vybranou část, vyjme ji, nebo nahradí jinou sekvencí genetické informace.

To je důvod, proč společnost navrhla obaly s výrazným sdělením, které zní „vylepšeno technologií úpravy genomu“, což není úplně to samé jako geneticky modifikované potraviny (GM food). Foto: Pixabay

V dnešní době již u naprosté většiny potravin, jež lidé konzumují, došlo k transformaci genů. Například moderní banány jsou výsledným produktem po staletí probíhající hybridizace s jinými odrůdami. Vědci nyní mohou upravovat geny v plodině a šlechtit ji k obrazu svému – sami si rozhodnou, které geny zůstanou a které nikoli.

Evropská unie genetické úpravy potravin neschvaluje a v jejích zemích jsou zakázané. Podle Japonců však jejich postup nelze označovat za genetickou modifikaci – nedělají s plodinou nic, co by se nemohlo bez přičinění člověka dít i v přírodě.

Vše je pod kontrolou

Geneticky upravené potraviny dle slov odborníků představují obrovský potenciál pro rychlou a zároveň kvalitní změnu rostlin, tedy bez použití chemických látek. Na rozdíl od rozsáhlé genetické modifikace stojí kontrolovaná úprava genomu za mnohem menšími zásahy.

Genetická úprava probíhá za použití materiálu jediného genu, kdežto u genetických modifikací jsou ve hře také cizí geny. Jen čas ukáže, jak se tento způsob zacházení s potravinami uchytí.

Rostliny upravené genomem jsou považovány za stejně bezpečné jako jiné rostlinné produkty, jež byly vylepšeny tradičními metodami. Je tomu tak proto, že editace genomu nezavádí cizí genetický materiál. nové šlechtitelské techniky tak do budoucna otevírají dveře rafinovaným formám mutageneze. Foto: Pixabay

Úvodní foto: Pixabay

reklama
Související články
Bez vody by to nešlo, tedy, alespoň co se týče pozemského života. Vodní koloběh je přitom na naší planetě jemně vyladěn a jakýkoliv zásah do něj může způsobit problém. Jenže probíhající klimatické změny jej ovlivňují více, než je zdrávo. Klimatické změny mají významný vliv na kvalitu a dostupnost vody v globálním měřítku. To, že lidem […]
Za posledních 50 let se lidská populace více než zdvojnásobila. Momentálně se po planetě Zemi pohybuje přes 8 miliard jedinců. Predikce nastiňují, že do roku 2050 číslo „poskočí“ k hranici 10 miliard. Tím se nabízí otázka… „Zvládneme tuto masu vůbec nakrmit?“ Z na pohled nepříznivé situace proto vyplývá poměrně silný tlak na neustálé zlepšování vlastností […]
Trochu to připomíná béčkový horor. Vědci zkoumali prastaré viry, které odebrali ze zmrzlé půdy v severské tundře. Ke svému překvapení badatelé zjistili, že viry se nejen navrátily k životu, ale dokázaly být i infekční. Tedy, jen vůči jednobuněčným organismům, možnost, že by napadly i lidi je nejasná, ale i tak by viry z tajícího permafrostu […]
Žraloci kladivouni jsou aktivní predátoři, kteří si rádi pochutnávají na různých druzích ryb, hlavonožců i korýšů, větší druhy nepohrdnou ani rejnoky či jinými žraloky. Aby byli schopni pronásledovat svoji kořist, museli si vyvinou důmyslné způsoby lovu. Kladivouni bronzoví (Sphyrna lewini) patří mezi kriticky ohrožené druhy. Jsou to 370 až 420 cm dlouzí a až 150 […]
Zhotovování ostrých kamenných nástrojů bylo antropology dlouho považováno za znak evoluce hominidů neboli předchůdců člověka. Nyní zjistili, že podobnou dovednost mají i makakové jávští. Tvorba kamenných nástrojů je spojována především s pravěkými kulturami doby kamenné. Ty kámen využívaly k vytváření celé řady nástrojů, včetně hrotů šípů, kopí či žernovů neboli mlýnků na obilí. Vyráběly je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz