Domů     Architektura
Váš příští dům možná bude z hub
Zdroj: The Living

Možnost použití hub jako stavebního materiálu je předmětem odborného zkoumání v poslední dekádě. Nejedná se přitom o houbový domeček jako ve šmoulí vesničce, ale o využití hub jako základu pro výrobu nejrůznějších stavebních materiálů, které by svými vlastnostmi překonaly dnešní anorganické hmoty.

Houby se vyznačují řadou obdivuhodných vlastností. Jako živoucí organismus velmi rychle rostou, jejich struktura je pevná, ale velmi lehká a v symbióze s vyššími rostlinami dokáží zachycovat a ukládat CO2 ze vzduchu.

Vedle biologů se tak staly předmětem zájmu i stavebních inženýrů a ekologů. Stavební průmysl totiž patří spolu s živočišnou výrobou k největším producentům CO2 na Zemi. Podle odborných odhadů je odpovědný přibližně za 1/10 veškerého vypuštěného oxidů uhličitého pocházejícího z lidské činnosti.

Stavebnictví jako producent skleníkových plynů

Násobkem tak překonává jiná odvětví, která se přitom těší mnohem většímu mediálnímu zájmu, jako například dopravu. Odstavení veškerých automobilů se spalovacím motorem ve městě velikosti Prahy sníží produkci CO2 zhruba stejně jako omezení výroby jediné cementárny o třetinu.

Největší podíl produkce oxidu uhličitého v rámci stavebnictví potom připadá na výrobu betonu. Beton je přitom základem celé řady dalších stavebních materiálů a polotovarů. Snížení jeho spotřeby tak může mít rapidní dopad na omezení produkce skleníkových plynů, které si vytkla za cíl řada zemí včetně České republiky.

Americká společnost The Living se proto zaměřila na pokusy s využitím hub k produkci stavebních materiálů. Architekt David Benjamin k tomu říká: „Naše stavebnictví skutečně potřebuje takovéto materiály.“ Základem jejich práce se staly choroše, houby čeledi polyporaceae, které rostou na kmenech živých i mrtvých stromů a jsou schopné vytvářet velmi pevný povrch.

Nejprve je jeden týden kultivovali na směsi dřevitého odpadu. Takto vzniklé zárodky podhoubí potom vložili do formy velikosti běžné cihly, zhutnili, zavlažovali a nechali růst další týden.

Zdroj: Andreas Kunze, Creative Commons

Skutečná houbová cihla

Po dvou týdnech choroš materiál prorostl a spojil natolik, že měl tvar i pevnost srovnatelnou s běžnou pórobetonovou cihlou. K zastavení růstu následovala fáze sušení a fixace pomocí přírodní pryskyřice.

Takto získané houbové cihly se dají následně použít pro klasickou stavbu namísto přesných tvárnic. Mají přitom podobné vlastnosti včetně tepelné izolace. I když jsou z biologického materiálu, nedegradují a nerozpadají se působením vlhka.

V případě, že z nich vznikne stavební suť, například při bourání, se dokonce v přírodě plně rozloží.

„Růst“ houbové cihly je však v porovnání s výrobou běžné pórobetonové tvárnice mnohem zdlouhavější, trvá přibližně dva týdny, a protože se jedná o biologický proces, nelze ho příliš uspíšit. Lze ho však paralelizovat – miliony cihel mohou „růst“ souběžně na ploše velikosti fotbalového hřiště.

Proces jejich výroby lze snadno automatizovat a do budoucna se počítá i se zapojením robotů. Tím však úvahy společnosti The Living nekončí, přemýšlí nad stavbou budov z prefabrikované kostry, kterou by potom přímo na místě houba prorostla a vytvořila tak „zdi“.

Štítky:
Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz