Články obsahující štítek "potraviny"
(18 nalezených článků)
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce! Cukry rozlišujeme na v […]
Pět gramů mikroplastických částic, tedy podobně, kolik váží platební karta – tolik má podle opakovaně se objevujícího tvrzení člověk požít, případně vdechnout, každý týden. Jak se ale ukazuje, skutečnost je opět trochu zašmodrchanější.   Zjistit, s čím se musejí vypořádat plíce průměrného Dána, si v roce 2019 dali za cíl výzkumníci z této skandinávské země. V rámci experimentu, publikovaného […]
Kdo by nemiloval chuť čokolády pomalu se rozpouštějící v ústech? Jenže čokoláda je jednou z nejškodlivějších potravin pro planetu, z hlediska emisí skleníkových plynů se řadí hned vedle některých druhů masa. Přidaný cukr v čokoládě navíc nesvědčí ani lidskému zdraví. Změnit se to rozhodli švýcarští vědci… Kakaové boby jsou získávány z plodů kakaovníku pravého (Theobroma). […]
V průběhu několika příštích desetiletí plánuje nejen americká NASA, ale i jiné vesmírné agentury a soukromé společnosti vyslání pilotovaných misí na Mars s konečným cílem planetu kolonizovat a dosáhnout na ní trvalé lidské přítomnosti. Aby bylo uskutečnění těchto cílů možné, je třeba nejprve vymyslet, jak pěstovat plodiny v rudé marsovské půdě. Vzorky marsovské půdy nemáme […]
Vlivem změny klimatu dochází k výskytu nových, invazivních druhů rostlin i živočichů na pro ně nepůvodních územích, kde způsobují vysoké škody zemědělcům a ohrožují původní druhy. Do boje s nimi by se nyní měla vedle dronů a robotů zapojit i umělá inteligence. V září byly zveřejněny závěry výzkumu mezivládního panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové […]
Vzhledem ke klimatické změně, růstu světové populace, úbytku půdy vhodné k pěstování a dalším negativním faktorům, je podle vědců nyní klíčové vyšlechtit co nejdříve odolnější odrůdy pšenice. Pomoci by jim s tím mohl objev, na kterém se podíleli i čeští vědci z Akademie věd ČR. Pšenice setá (Triticum aestivum) je po kukuřici a rýži jednou […]
Hmyz je stále častěji skloňován jako potravina budoucnosti, která nahradí jiné zdroje bílkovin ve stravě, protože je jejich jedinou alternativou šetrnou k životnímu prostředí. Vědci z katedry zemědělských, spotřebitelských a environmentálních věd (ACES) na University of Illinois se proto ve své studii zaměřili na zkoumání, jak moc je konzumace hmyzu zdraví prospěšná. „Kromě většího množství […]
Pokud si dopřáváte jednu kávu za druhou ve snaze získat energii, tak vězte, že kofein vám na rozdíl od cukru žádnou nedodá, pouze ošálí váš mozek. Únava se stejně dostaví a horší, než kdybyste si kávičku nedopřáli. Tvrdí to alespoň vědkyně z australské University od Newcastle. Doktorka Emma Beckettová z University of Newcastle, která je […]
Češi jsou na svůj kváskový chléb patřičně hrdí a mohou být ještě více, český kvas se totiž dostal do takzvané kvasové knihovny na jihu Belgie, kde odborníci z celého světa zkoumají ty nejúspěšnější vzorky. Unikátní „českou“ kvasinku jinde nezaznamenali. Chléb patří mezi nejstarší potraviny, které si člověk začal vyrábět. Z rozdrcených obilných zrn a vody […]
Kdo by nemiloval banány! Jejich produkci však ohrožuje plíseň. Proto se australští vědci rozhodli vytvořit první geneticky modifikované banány, použitelné v případě, kdy by tak zvaná panamská choroba zcela zlikvidovala aktuální plantáže. Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě, obsahují přírodní cukry, které v kombinaci s vlákninou představují okamžitý zdroj energie. Jsou také účinným prebiotikem, […]
Přiznejte se, když jste pod velkým tlakem a ve stresu, nebo jste zkrátka jen smutní, saháte po jídlech a potravinách, které vám poskytnou útěchu? Pokud ano, nejste v tom sami. Proč to většina z nás vlastně dělá? A funguje to? Řada lidí si v momentě, kdy potřebuje povzbudit či potěšit, vybere jídlo, které jim poskytne […]
Jejich výroba započala někdy v polovině 20. století – PFAS neboli nesmrtelné chemikálie. Lidé je používají pro odpuzení vody a mastnoty z obalů potravin, rekreačního oblečení či koberců. Pro zdraví člověka jsou vysoce toxické, co ale s tím, když je přijímáme spolu s vodou a potravinami? Okem je spatřit nelze, tudíž nejsou pro člověka viditelné, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz