Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce! Cukry rozlišujeme na v […]
Pět gramů mikroplastických částic, tedy podobně, kolik váží platební karta – tolik má podle opakovaně se objevujícího tvrzení člověk požít, případně vdechnout, každý týden. Jak se ale ukazuje, skutečnost je opět trochu zašmodrchanější. Zjistit, s čím se musejí vypořádat plíce průměrného Dána, si v roce 2019 dali za cíl výzkumníci z této skandinávské země. V rámci experimentu, publikovaného […]
Kdo by nemiloval chuť čokolády pomalu se rozpouštějící v ústech? Jenže čokoláda je jednou z nejškodlivějších potravin pro planetu, z hlediska emisí skleníkových plynů se řadí hned vedle některých druhů masa. Přidaný cukr v čokoládě navíc nesvědčí ani lidskému zdraví. Změnit se to rozhodli švýcarští vědci… Kakaové boby jsou získávány z plodů kakaovníku pravého (Theobroma). […]
V průběhu několika příštích desetiletí plánuje nejen americká NASA, ale i jiné vesmírné agentury a soukromé společnosti vyslání pilotovaných misí na Mars s konečným cílem planetu kolonizovat a dosáhnout na ní trvalé lidské přítomnosti. Aby bylo uskutečnění těchto cílů možné, je třeba nejprve vymyslet, jak pěstovat plodiny v rudé marsovské půdě. Vzorky marsovské půdy nemáme […]
Vlivem změny klimatu dochází k výskytu nových, invazivních druhů rostlin i živočichů na pro ně nepůvodních územích, kde způsobují vysoké škody zemědělcům a ohrožují původní druhy. Do boje s nimi by se nyní měla vedle dronů a robotů zapojit i umělá inteligence. V září byly zveřejněny závěry výzkumu mezivládního panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové […]
Vzhledem ke klimatické změně, růstu světové populace, úbytku půdy vhodné k pěstování a dalším negativním faktorům, je podle vědců nyní klíčové vyšlechtit co nejdříve odolnější odrůdy pšenice. Pomoci by jim s tím mohl objev, na kterém se podíleli i čeští vědci z Akademie věd ČR. Pšenice setá (Triticum aestivum) je po kukuřici a rýži jednou […]
Hmyz je stále častěji skloňován jako potravina budoucnosti, která nahradí jiné zdroje bílkovin ve stravě, protože je jejich jedinou alternativou šetrnou k životnímu prostředí. Vědci z katedry zemědělských, spotřebitelských a environmentálních věd (ACES) na University of Illinois se proto ve své studii zaměřili na zkoumání, jak moc je konzumace hmyzu zdraví prospěšná. „Kromě většího množství […]
Pokud si dopřáváte jednu kávu za druhou ve snaze získat energii, tak vězte, že kofein vám na rozdíl od cukru žádnou nedodá, pouze ošálí váš mozek. Únava se stejně dostaví a horší, než kdybyste si kávičku nedopřáli. Tvrdí to alespoň vědkyně z australské University od Newcastle. Doktorka Emma Beckettová z University of Newcastle, která je […]
Češi jsou na svůj kváskový chléb patřičně hrdí a mohou být ještě více, český kvas se totiž dostal do takzvané kvasové knihovny na jihu Belgie, kde odborníci z celého světa zkoumají ty nejúspěšnější vzorky. Unikátní „českou“ kvasinku jinde nezaznamenali. Chléb patří mezi nejstarší potraviny, které si člověk začal vyrábět. Z rozdrcených obilných zrn a vody […]
Kdo by nemiloval banány! Jejich produkci však ohrožuje plíseň. Proto se australští vědci rozhodli vytvořit první geneticky modifikované banány, použitelné v případě, kdy by tak zvaná panamská choroba zcela zlikvidovala aktuální plantáže. Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě, obsahují přírodní cukry, které v kombinaci s vlákninou představují okamžitý zdroj energie. Jsou také účinným prebiotikem, […]
Přiznejte se, když jste pod velkým tlakem a ve stresu, nebo jste zkrátka jen smutní, saháte po jídlech a potravinách, které vám poskytnou útěchu? Pokud ano, nejste v tom sami. Proč to většina z nás vlastně dělá? A funguje to? Řada lidí si v momentě, kdy potřebuje povzbudit či potěšit, vybere jídlo, které jim poskytne […]
Jejich výroba započala někdy v polovině 20. století – PFAS neboli nesmrtelné chemikálie. Lidé je používají pro odpuzení vody a mastnoty z obalů potravin, rekreačního oblečení či koberců. Pro zdraví člověka jsou vysoce toxické, co ale s tím, když je přijímáme spolu s vodou a potravinami? Okem je spatřit nelze, tudíž nejsou pro člověka viditelné, […]