Domů     Příroda
Česká strategie pro boj s invazivními druhy
Zdroj: WikiCommons

Vlivem změny klimatu dochází k výskytu nových, invazivních druhů rostlin i živočichů na pro ně nepůvodních územích, kde způsobují vysoké škody zemědělcům a ohrožují původní druhy. Do boje s nimi by se nyní měla vedle dronů a robotů zapojit i umělá inteligence..

V září byly zveřejněny závěry výzkumu mezivládního panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES), z nichž vyplývá, že šíření invazivních druhů způsobí každoročně škody ve výši 423 miliard dolarů, tedy 9,4 bilionu korun.

Od roku 1970 se navíc v průběhu každého desetiletí tyto náklady zečtyřnásobí. Nepůvodní druhy přitom ohrožují přírodu, potravinovou bezpečnost i lidské zdraví. Dříve byly na nová území zavlékány úmyslně jako okrasné, později spíše nevědomě spolu s jiným druhem.

Milovický pokus

Nyní však často dochází, vlivem zvyšujících se průměrných teplot, k tomu, že invazivní druh na nové území doputuje samovolně. K jejich šíření tak významně přispívá činnost člověka. Přibližně tři čtvrtiny nepříznivých dopadů invazních druhů se vyskytují na souši, zejména v lesích, lesních porostech a zemědělských oblastech.

Proto se v prosinci loňského roku světové vlády zavázaly, že sníží zavlékání a šíření invazivních druhů o 50 %. Do boje s invazivními druhy jsme se pustili i u nás.

Zdroj: WikiCommons

Ochranářská společnost Česká krajina, spravující přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku, proto iniciovala projekt, na němž se mají podílet některé české univerzity, výzkumné ústavy a startupy.

V milovické rezervaci se z invazivních druhů vyskytují nejčastěji tyto: lupina mnoholistá, zlatobýl kanadský, javor jasanolistý nebo trnovník akát. Ze vzduchu by tyto nepůvodní druhy měly monitorovat drony vybavené technologií pro jejich rozpoznávání. V tom se budou postupně zdokonalovat na základě strojového učení.

Drony a roboti proti invazivním druhům

V případě rozpoznání invazivního druhu vyšle dron signál pozemnímu robotu, který dojede na místo výskytu nežádoucích rostlin a zlikviduje je. „Do společného projektu plánujeme přispět zkušenostmi s určováním druhů rostlin pomocí technologie hlubokého strojového učení.

Technologie, kterou pod značkou Plant.id už integrovaly stovky mobilních aplikací z celého světa, tak bude využita pro zpracování fotek z dronů,“ popsal šéf startupu FlowerChecker Ondřej Veselý.

Podle Petra Nováka z Technologické fakulty České zemědělské univerzity, která vyvíjí robotické platformy a systémy pro zemědělství a lesnictví, bude mít tento systém výrazné benefity i pro zemědělce. Vysvětluje:

„Projekt navazuje na dlouhodobý vývoj autonomních a robotických systémů na Technologické fakultě České zemědělské univerzity Praha. Podporuje dlouhodobý trend automatizace procesů v zemědělské výrobě, který sílí i v souvislosti s úbytkem pracovních sil v zemědělství, neustálým nárůstem potřeby produkce dostupných potravin a rovněž nutností přizpůsobení se globálním klimatickým změnám.“.

Štítky:
Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz