Domů     Medicína
Náhrada srdeční chlopně a za pár dní doma. Realita, která funguje už 15 let
Jan Zelenka 1.11.2023

Aortální stenóza (zúžení aortální chlopně) je u nás nejčastěji operovanou srdeční vadou. Kromě velké chirurgické operace, ze které má mnoho starších lidí obavy, existuje i možnost náhrady chlopně pomocí miniinvazivního řešení bez nutnosti otevření hrudníku a bez celkové anestezie. Říká se jí TAVI..

Přestože se u nás zákrok metodou TAVI provádí už 15 let, ročně proběhne kolem 1700 zákroků ve 14 centrech po celé republice a výdaje s ním spjaté plně hradí zdravotní pojišťovny, mnoho pacientů o této možnosti často vůbec neví.

Co je to aortální stenóza a jak se projevuje

Aortální stenóza neboli zúžení srdeční chlopně je závažné onemocnění srdce, které nejčastěji postihuje starší pacienty. Když se aortální chlopeň zúží natolik, že jí nemůže volně proudit krev, srdce musí pracovat mnohem rychleji a přetěžuje se a bez léčby je doba přežití do pěti let, přitom kvalita života rychle klesá.

Onemocnění se projevuje dušností, bolestí na hrudi, velkou únavou, při velké námaze může dojít až ke ztrátě vědomí. Lidé se tak často musí vzdát sportu i většího pohybu, postupně je pro ně náročné i setkání s vnoučaty, práce na zahradě nebo běžný nákup.

Aortální stenóza obvykle postihuje pacienty nad 70 let, u lidí starších 75 let se vyskytuje až u 5 % z nich. V případě neléčení je prognóza nemoci srovnatelná s některými nádorovými onemocněními – až polovina pacientů s aortální stenózou a srdečním selháním má přežívání kratší než dva roky.

„Problémy je proto potřeba řešit bez odkladu. Při včasném zachycení zákrok prodlouží pacientům život o mnoho let, a současně ho zkvalitní,“ říká doc. MUDr. Martin Mates, CSc., vedoucí lékař intervenční kardiologie Kardiocentra Nemocnice na Homolce.

Náhrada srdeční chlopně během hodiny a za pár dní doma. To není sci-fi, ale metoda TAVI. Foto: Nemocnice na Homolce

Celková anestezie, rozříznutý hrudník, měsíce rekonvalescence? Ne

Mnoho pacientů řešení potíží s aortální chlopní odkládá ze strachu z operace. Zejména starší ročníky mají obavy z velkého zásahu, celkové anestezie a nezanedbatelná je i bolest. Strašákem je i ztráta soběstačnosti a závislost na druhých.

Při klasické operaci na otevřeném hrudníku je původní chlopeň vyjmuta z těla a nahrazena novou. Tento způsob se doporučuje zejména u mladých pacientů nebo v situaci, kdy je na srdci potřeba „opravit“ více věcí najednou.

Operace pak probíhá v celkové anestezii a obvykle vyžaduje desetidenní hospitalizaci následovanou několikaměsíční rekonvalescencí, která je spojena s delším pobytem v lázních. Jako každý zákrok má svá rizika a ani ona není vhodná pro každého.

„Chirurgická operace je u některých pacientů spojená s vyšším rizikem komplikací, u některých pak není možná vůbec. Zvlášť u starších pacientů představuje velký zásah, přesto jsou právě lidé nad 60 let tou hlavní skupinou nemocných, u kterých se náhrada aortální chlopně provádí,“ vysvětluje doc. MUDr. Martin Mates, CSc.

Ideálním pacientem je muž či žena nad 70 let, které trápí aortální stenóza. Foto: Nemocnice na Homolce

Miniinvazivní zákrok jako alternativa

Náhrada srdeční chlopně metodou TAVI je naopak rychlá a šetrná. Pacienti ji obvykle podstupují v sedaci či lokální anestezii, vyhnou se tedy celkové anestezii, která by pro ně mohla představovat příliš velkou zátěž.

Lékař při TAVI do těla pacienta vstupuje jedním vpichem v třísle, pomocí katetru novou chlopeň zavede skrze tepnu na své místo, kde ji rozevře.  Nejedná se tedy o výměnu, ale o „náhradu“. Umělá chlopeň začne okamžitě pracovat, a tak se pacientům obvykle uleví bezprostředně po zákroku.

Popisují, že se jim lépe dýchá, bolesti zmizí a mají více energie. Pokud je vše v pořádku, po několika dnech se vrací domů k běžným činnostem.

Takto náhrada srdeční chlopně vypadá. Onemocnění častěji trápí ženy. Foto: Nemocnice na Homolce

Kolik to stojí?

Zákrok je pro pacienta zcela zdarma, plně ho hradí zdravotní pojišťovny. Studie a čísla navíc ukazují, že metoda TAVI není v konečném důsledku finančně nákladnější než klasická operace. Ačkoliv samotný zákrok TAVI stojí více peněz, při porovnání celkových nákladů, včetně těch, které jsou vynaložené na rekonvalescenci, rehabilitaci a následnou péči o pacienta, je metoda TAVI nákladově srovnatelná.

Kde se náhrada chlopní provádí? 

Zákrok metodou TAVI je možné absolvovat ve 14 komplexních kardiovaskulárních centrech po celé České republice. Veškeré dostupné informace mohou pacienti i zájemci o metodu nalézt na webových stránkách www.tavi.cz.

Související články
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz