Domů     Medicína
Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Zdroj: Pixabay

Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce!.

Cukry rozlišujeme na v potravinách se přirozeně vyskytující, například v ovoci, zelenině či mléku, a na přidané. Ty jsou obsažené například ve slazených nápojích, ochucených jogurtech, cereáliích, sušenkách a koláčích, cukrovinkách, stejně jako v polévkách v prášku, chlebu, uzeném mase, chipsech či kečupu.

Najít je lze zkrátka ve většině zpracovaných potravin. Výrobci je do nich přidávají ke zvýšení jejich sladké chuti, která je člověku přirozená a vyhledává ji. Cukrem či medem si například kávu nebo čaji sladí i lidé doma.

17 lžiček cukru denně

Přidané cukry však našemu tělu nepřináší žádný užitek, naopak jejich nadbytečný příjem může z dlouhodobého hlediska lidskému organismu velmi škodit. Přesto jejich spotřeba strmě stoupá. Dospělý Čech si denně dopřává cca 17 čajových lžiček cukru, Američané jsou na tom s 24 kávovými lžičkami denně ještě hůře.

Dle doporučení Světové zdravotnické organizace by přitom příjem jednoduchých cukrů neměl přesáhnout u dospělého člověka 50 g, tedy asi 10 čajových lžiček denně.

Odborníci z Oxford University se ve své studii, jejíž závěry zveřejnili v loňském roce, zaměřili na zkoumání, zda srdce více ohrožuje celkový nadměrný příjem sacharidů, nebo zvýšený příjem přidaného cukru.

Studie se opírala o informace o stravovacích návycích více než 110 000 lidí ve věku 37 až 73 let, žijících ve Spojeném království, jejichž údaje jsou součástí zdravotnické databáze Biobank. Jejich zdravotní výsledky byly sledovány po dobu přibližně 9 let.

Zdroj: Pixabay

O 6 % vyšší riziko srdečních chorob

Ze studie vyplynulo, že ohrožení pro srdce představuje spíše kvalita sacharidů než jejich celkově zkonzumované množství. Každé 5% zvýšení podílu celkového energetického příjmu člověka, které pocházelo z přidaných cukrů, bylo spojeno s o 6 % vyšším rizikem srdečních onemocnění a 10 % vyšším rizikem mrtvice.

Autor studie, Cody Watling, který na Oxfordské univerzitě působí jako doktorand, k tomu řekl: „Nejběžněji konzumovali účastníci studie přidaný cukr ve formě cukrovinek a zavařenin, poté ve formě sušenek, sladkého pečiva a koláčů. Běžné byly také ovocné šťávy, slazené nápoje a dezerty.“.

A dodává: „Lidé, u kterých bylo zjištěno nejvyšší riziko srdečních onemocnění nebo mrtvice, konzumovali asi 95 gramů volného cukru denně, což je 18 % jejich denního energetického příjmu.“ Walter Willett, profesor epidemiologie a výživy na Harvardské univerzitě, který se na studii nepodílel, podotýká:

„Vyhýbání se cukrem slazeným nápojům je tou nejdůležitější věcí, kterou můžeme udělat.“ I když v sobě malá sklenice džusu obsahuje vitaminy, z hlediska obsahu cukru je srovnatelná se sklenicí syceného slazeného nápoje, jako je například Coca Cola, myslí si profesor.

Fruktóza škodí nejvíc

Ke slazení nápojů a cukrovinek se nejvíce využívá klasický řepný cukr neboli sacharóza, tvořený z 50 % glukózou (hroznovým cukrem) a 50 % fruktózou (ovocným cukrem). V poslední době se však v řadě slazených sycených limonád i sladkostí objevuje také glukózo-fruktózový sirup, který je označován za mnohem nebezpečnější pro lidské zdraví.

Nadměrná konzumace fruktózy je nebezpečnější než nadměrná konzumace glukózy či sacharózy, může vést k rychlejšímu nárůstu hmotnosti při stejném příjmu energie.

Zatímco glukózu mohou metabolizovat všechny buňky v těle, fruktózu jediný orgán, játra. Při nadměrném příjmu cukru přeměňují játra přebytečnou fruktózu na tuk, tak zvané triglyceridy. Jedná se o drobné tukové částice, které putují krví do tukových buněk, pro tělo jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů energie.

Jejich nadbytek je však nebezpečný, jsou spojovány s rozvojem ischemické choroby srdeční i aterosklerózy…

Více si přečtete v časopise 21. století číslo 7/2024, které vyšlo 13.6.2024.

Štítky:
Související články
Nový výzkum, který se zaměřil na studium dvojčat, odhalil genetické rysy, které mohou signalizovat nástup roztroušené sklerózy dlouho předtím, než se u člověka projeví příznaky této nemoci. Změny v genové aktivitě imunitních buněk mohou pomoci označit lidi, kteří mají roztroušenou sklerózu, aniž by o tom věděli. Roztroušená skleróza (sclerosis multiplex) je chronické autoimunitní onemocnění, při […]
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí rakoviny střev, nyní ukazuje svou potenciální schopnost „rozpouštět“ určité typy rakovinných buněk. Na obzoru se tak rýsuje převratná léčba nádorových onemocnění, byť je potřeba ještě další výzkum. […]
Rozvíjející se věda, zvaná epigenetika, naznačuje, že účinky traumatu, ať už se jedná o válku, genocidu, zneužívání či hladomor, mohou být zřejmě předávány z jedné generace na druhou, protože změní způsob zapínání a vypínání genů u potomků. Je to pro lidstvo přínosem, nebo zátěží, se kterou je třeba se vyrovnat? Epigenetika se zabývá tím, jak […]
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz