Domů     Vesmír
Projekt vesmírného pěstování potravin je blíže své realizaci
kapsle Phoenix, ATMOS

Náklady na stravování astronautů ve vesmíru jsou vskutku astronomické, pohybují se kolem půl milionu korun denně na jediného strávníka. Potraviny přitom často nejsou dostatečně čerstvé ani chutné.

To by měl změnit nový projekt laboratorního pěstování potravin ve vesmíru, který by mohl být realizován do dvou let..

Laboratorně pěstované potraviny nejsou ničím novým, takto vypěstované kuřecí maso se již prodává ve Spojených státech i Singapuru, na schválení prodeje čeká laboratorně zhotovené maso ve Velké Británii a Izraeli.

Oproti tradičním metodám zemědělské produkce potravin skýtá tato technologie enviromentální východy spočívají v menším využívání půdy a snížené emisi skleníkových plynů. Motivem pro její využití ve vesmíru je snížení nákladů na zajištění stravy pro astronauty.

Vzhledem k plánovaným mísím i delším pobytům lidstva na Měsíci či Marsu, které počítají i s budováním stanic, by dovoz jídla do vesmíru raketami byl neúnosně drahý. Proto již probíhají pokusy o pěstování rostlin na ISS, do budoucna se počítá i s využitím měsíční či marsovské půdy.

Laboratorní pěstování potravin se však nyní jeví jako schůdnější a snadnější cesta. Je však třeba prověřit, jak se budou suroviny, potřebné k jejich výrobě, chovat v prostředí minimální gravitace a vyššího záření na oběžné dráze a jiných planetách.

Geneticky upravené kvasinky

„Laboratorně pěstované potraviny budou nezbytné pro dosažení cíle NASA, kterým je učinit z lidstva multiplanetární druh,“ myslí si Aqeel Shamsul, generální ředitel a zakladatel společnosti Frontier Space se sídlem v Bedfordu, která tento koncept vyvíjí ve spolupráci s výzkumníky z Imperial College v Londýně.

Laboratorní pěstování potravin zahrnuje pěstování potravinářských složek, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy, ve zkumavkách a kádích a jejich následné zpracování tak, aby vypadaly a chutnaly jako běžné potraviny.

Bioreaktor, Imperial College London

Již nyní k tomu odborníci využívají bioreaktor v Bezosově centru pro udržitelné proteiny na Imperial College v západním Londýně. V něm ve zkumavce bublá cihlově zbarvená směs v procesu známém jako „precizní fermentace“, který je podobný fermentaci k výrobě piva, ovšem těmto kvasinkám byl přidán gen pro produkci dalších vitaminů.

„Tímto způsobem lze vyrábět nejrůznější ingredience,“ tvrdí Rodrigo Ledesma-Amaro, ředitel Bezosova centra. „Dokážeme si vyrobit bílkoviny, tuky, sacharidy a vlákninu a ty pak můžeme kombinovat k přípravě různých pokrmů.“.

Bioreaktor odeslaný do vesmíru je navždy ztracen

Jednodušší verzí tohoto bioreaktoru byla vybavena i první evropská komerční návratná kosmická loď Phoenix, která do vesmíru vzlétla dne 21. dubna 2025 na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX. V reaktoru se nacházelo i malé množství kvasinkové směsi.

Po návratu kapsle na Zemi z ní měla být vyzvednuta a prozkoumána, bohužel k přistání Phoenixu došlo jinde, než se plánovalo, a tak nebyl dostatek času k vyzvednutí materiálu. Nějaká data se během experimentu však podařilo shromáždit, ta by mohla odborníkům pomoci zkonstruovat větší a lepší bioreaktor, jenž by mohl být do vesmíru vyslán příští rok.

Výsledek laboratorního pěstování, cihlově zbarvená hmota, která je vysušená na prášek, vypadá ještě méně chutně a vábně než lyofilizovaná strava, se kterou se astronauti v současnosti musí smířit. Jakub Radzikowski šéfkuchař Imperial College se ji snaží upravit takovým způsobem, aby astronautů nejen poskytovala potřebné živiny, ale přinášela i vizuální a chuťový zážitek.

Dosud nebyly laboratorně vypěstované ingredience schváleny regulačními orgány k přípravě pokrmů pro lidi, a tak prozatím šéfkuchař ve svých receptech používá škroby a bílkoviny z přirozeně se vyskytujících hub, aby byl připraven, až ke schválení dojde.

Chutné, laboratorně vypěstované jídlo

„Chceme vytvořit jídlo, které je známé astronautům z různých částí světa, aby jim mohlo poskytnout pohodlí,“ vysvětluje Radzikowski a dodává: „Můžeme vytvořit cokoli z francouzské, čínské, indické kuchyně.

Bude možné replikovat jakýkoli druh kuchyně ve vesmíru.“ Výzkum na ISS ukázal, že biochemie těl astronautů se během dlouhodobých vesmírných misí mění, a to zejména jejich hormonální rovnováha a hladina železa, navíc ztrácejí vápník z kostí.

„Astronauti užívají doplňky stravy, aby to kompenzovali, ale laboratorně pěstované potraviny by se v principu daly vytvořit tak, aby již obsahovaly tyto potřebné ingredience,“ myslí si Helen Sharmanová, první britská astronautka, která má rovněž doktorát z chemie.

Je tak více než kvalifikovaná pro to, aby byla hlavní ochutnavačkou výtvorů Jakuba Radzikowského. „Astronauti mají tendenci hubnout, protože nejedí tolik, kolik by měli, jelikož nemají dostatečnou rozmanitost stravy, o kterou proto rychle ztrácí zájem,“ dodává. A to by právě laboratorně pěstované potraviny mohly změnit.

Zdroj: BBCImperial College London

Foto: Imperial College London, ATMOS
Zdroje informací: BBC, Imperial College London
Štítky:
Související články
Vesmír 17.5.2025
Byl to záblesk zeleného světla, který nad rudými horami Marsu rozzářil nebe a s ním i oči vědců. Poprvé v historii se totiž podařilo spatřit viditelnou polární záři na rudé planetě. Nečekaný výsledek dlouhodobého snažení vědeckého týmu, vedeného fyzičkou Elise Wright Knutsenovou z Univerzity v Oslu, potvrdil, že Mars má se Zemí více společného, než […]
Vesmír 11.5.2025
Vědci možná odhalili tajemství vnitřní stavby ledových obrů Uranu a Neptunu. Nová studie naznačuje, že by se v jejich nitru mohl nacházet obří oceán vody, což by mohlo vysvětlit jejich neobvyklá magnetická pole. Uran a Neptun jsou sice našimi vzdálenějšími planetárními sousedy, přesto o nich víme stále jen docela málo. Za celou dobu kosmického výzkumu […]
S blížícím se opětovným návratem člověka na jeho povrch se průzkum Měsíce opět dostává do popředí vědeckého zájmu. Čínské sondě se v roce 2020 podařilo na Zemi přivézt vzorky měsíční horniny, které byly podrobeny důkladnému zkoumání. Odhalily, že na Měsíci zřejmě k aktivnímu vulkanismu docházelo ještě poměrně nedávno… Čínský lunární program zahrnuje celou řadu jednotlivých […]
Technika Vesmír 8.5.2025
Sovětská sonda Kosmos 482, která byla vypuštěna 31. března 1972 v rámci programu Venera s cílem prozkoumat planetu Venuši, se po více než 50 letech na oběžné dráze chystá na nekontrolovaný návrat do zemské atmosféry. Očekává se, že k tomu dojde mezi 9. a 11. květnem 2025. Kosmos 482 nebyla obyčejná sonda. Její sestupový modul […]
Objevy Vesmír 5.5.2025
V nejvzdálenější známé galaxii našli vědci kyslík. Jak? Kdy? Kde? A co to znamená pro naše chápání zrodu vesmíru? Jak hluboko do minulosti vesmíru se dá nahlédnout? Díky galaxii JADES-GS-z14-0 teď víme, že až ke hvězdám, které zářily před více než 13 miliardami let. Tato galaxie, objevená v roce 2023, je rekordmankou ve své kategorii […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz