Domů     Příroda
Změny klimatu ohrožují rýži, základ jídelníčku poloviny planety!

Rýže je základní potravinou pro miliardy lidí na celém světě. Nejdůležitější plodinou je v Asii, kde se poptávka po ní za poslední půlstoletí zdvojnásobila, dále v Latinské Americe a některých částech Afriky.

Nejvíce rýže se pěstuje právě v Asii, odkud je vyvážena do celého světa. Zároveň je to plodina, která citlivě reaguje na změny klimatu. Čínské vědce zajímalo, které klimatické jevy na ni mají nejhorší dopad..

Kvalitu rýže posuzuje indikátor kvality rýže (HRR, high quality rice rate), jenž udává podíl vymletých rýžových zrn, která si po odstranění slupky zachovávají přes tři čtvrtiny své délky. Jedná se o rýži, která se dostává na stoly v domácnostech i restauracích.

Dříve měla rýže v Číně HRR 62 %, v Japonsku až 66 %, jenže za posledních 35 let kvalita klesá. V Číně o 1,45 % za desetiletí, v Japonsku dokonce o 7,6 % za desetiletí, jak ukazují dlouhodobé záznamy.

Co stojí za snižující se kvalitou rýže?

Stojí za tím oteplování Země, které zhoršuje kvalitu rýže, a to nejen její výnos, ale i vzhled, chutnost či její nutriční profil. Dosud se ale vědci detailně nezajímali o to, které klimatické proměnné se na zhoršující se kvalitě rýže podepisují nejvíce.

Čínští vědci z univerzity v Si-anu ve spolupráci s kolegy z francouzské laboratoře Laboratoire des Sciences du Climat et de l’Environnement se to rozhodli zjistit. Zhotovili velmi přesný model, který posuzuje vliv nejrůznějších klimatických jevů na HRR.

Mezi zkoumané proměnné zahrnuli noční teplotu, denní teplotu, průměrnou denní teplotu, horké dny s teplotami nad 30 až 35 °C, četnost srážek, vlhkost půdy, množství slunečního záření, relativní vlhkost a další.

Ze shromážděných dat jasně vyplynulo, že nejvíce snižují kvalitu rýže příliš vysoké noční teploty. V Japonsku je kritickou hranicí 12 °C, v Číně 18 °C. Když za těchto a vyšších nočních teplot dochází ke kvetení a následně růstu zrn, zpomaluje se rychlost fotosyntézy i akumulace škrobu v zrnech, což snižuje HRR, protože je více zrn náchylných k prasknutí.

Kvalita rýže se bude i nadále zhoršovat

To odpovídá tomu, že se kvalita rýže zhoršila více v jižních regionech obou zemí, které jsou blíže rovníku, a tak v nich panují vyšší noční teploty. Druhým faktorem, který ve velké míře přispívá ke zhoršování kvality rýže, je větší množství slunečního záření během dne, třetí pak nedostatek srážek během dne.

Jenže právě tyto změny s sebou změna klimatu v jihovýchodní Asii přináší, lze tak tedy očekávat, že i do budoucna bude kvalita rýže klesat.

Model, který vědci zhotovili, je velice detailní. Na jeho základě lze velice přesně předpovědět úroveň sklizně pro daný rok v obou zemích. Stačí k tomu shromáždit informace o klimatu, které panovalo 40 dní před sklizní.

Dá se předpokládat, že změny klimatu budou mít horší dopad na HRR čínské rýže, a to především v jižních provinciích, které ovšem dávají světu nejvíce rýže. To by mohlo ohrozit celosvětové zásobování. Proto asijské země pracují na genetických úpravách rýže, které by ji měly ke změnám klimatu učinit odolnější.

Zdroj: Geophysical Research Letters

Foto: Pixabay
Zdroje informací: Geophysical Research Letters
Štítky:
Související články
Víme, že existovaly, ale vlivem nepříznivých podmínek, nadměrného lovu či činnosti člověka došlo k jejich vyhynutí. Díky vzorkům DNA těchto ztracených tvorů se vědci nyní chtějí pokusit je znovu přivést k životu. Budou se po naší planetě znovu prohánět mamuti, tasmánští tygři či blbouni nejapní? V dubnu letošního roku představila americká společnost Colossal Biosciences světu […]
Příroda 3.7.2025
Bez slunce by nebyl život. Ale co kdybychom se naučili jeho sílu napodobit? Vědci jsou na stopě zázraku, který by mohl změnit svět. A pomáhá jim při tom kvantová magie. Každý zelený list je malá chemická továrna. V tichosti a s dokonalou přesností přeměňuje sluneční světlo, vodu a oxid uhličitý na kyslík a cukr. Tím […]
S rostoucími globálními teplotami jsou sezónní alergici vystaveni většímu množství pylu v ovzduší po delší dobu. To ale ještě není to nejhorší. Teplejší planeta s sebou přináší rovněž jevy zvané pylové bouře. Triliony pylových částic jsou během nich nasáty do mraků a v nich roztříštěny na menší úlomky, aby se následně vrátily zpět dolů, kde […]
Když se řekne „atom“, naprosté většině lidí vytane na mysli malá sluneční soustava, tzv. Rutherfordův model. Možná kvůli tomu, že je všudypřítomný – esteticky rozvířené elektrony se staly symbolem ateistů, Mezinárodní agentury pro atomovou energii i TV seriálu Teorie velkého třesku. A to navzdory tomu, že je vadný – svět na něm vystavený by zkolaboval […]
Objevy Příroda 30.6.2025
Vypadají jako medúzy, ale jsou úplně něco jiného. Jsou nejstarším známým pokusem o vývoj živočichů na naší planetě. Slovo primitivní se na ně ale nějak nehodí. Mají tak podivuhodné schopnosti, že by jim mohli závidět nejen mnohem pokročilejší živočichové, ale i autoři sci-fi. Jsou to pouhé dva roky, kdy věda definitivně potvrdila, co jsou žebernatky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz