Češi jsou na svůj kváskový chléb patřičně hrdí a mohou být ještě více, český kvas se totiž dostal do takzvané kvasové knihovny na jihu Belgie, kde odborníci z celého světa zkoumají ty nejúspěšnější vzorky. Unikátní „českou“ kvasinku jinde nezaznamenali. Chléb patří mezi nejstarší potraviny, které si člověk začal vyrábět. Z rozdrcených obilných zrn a vody […]
Kdo by nemiloval banány! Jejich produkci však ohrožuje plíseň. Proto se australští vědci rozhodli vytvořit první geneticky modifikované banány, použitelné v případě, kdy by tak zvaná panamská choroba zcela zlikvidovala aktuální plantáže. Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě, obsahují přírodní cukry, které v kombinaci s vlákninou představují okamžitý zdroj energie. Jsou také účinným prebiotikem, […]
Přiznejte se, když jste pod velkým tlakem a ve stresu, nebo jste zkrátka jen smutní, saháte po jídlech a potravinách, které vám poskytnou útěchu? Pokud ano, nejste v tom sami. Proč to většina z nás vlastně dělá? A funguje to? Řada lidí si v momentě, kdy potřebuje povzbudit či potěšit, vybere jídlo, které jim poskytne […]
Jejich výroba započala někdy v polovině 20. století – PFAS neboli nesmrtelné chemikálie. Lidé je používají pro odpuzení vody a mastnoty z obalů potravin, rekreačního oblečení či koberců. Pro zdraví člověka jsou vysoce toxické, co ale s tím, když je přijímáme spolu s vodou a potravinami? Okem je spatřit nelze, tudíž nejsou pro člověka viditelné, […]
Když se řekne halucinogen, vybaví si většina z nás LDS, konopí či lysohlávky. Málokdo ale tuší, kolik halucinogenních látek se nachází mezi ingrediencemi užívanými v kuchyni. Přírodní halucinogeny ve větším množství mohou způsobit stavy podobné psychóze, je tak třeba dávat si pozor, co jíme. Vybrané koření může obsahovat halucinogenní látky a „zfetovat“ se dá i […]
V sobotu 11. června si vyznavači vůně a chutí jalovce připomenou Světový den ginu. Těsně před ním byla také uvedena již druhá limitovaná edice Ginza Ginu, který původně vznikl jako vzpomínka na Japonsko – a psali jsme o něm zde. Inspirace zemí vycházejícího slunce je patrná i tentokrát, na etiketě se totiž objevuje tradiční samurajská […]
Není žádným tajemstvím, že u mnoha potravinářských plodin byly genomy upraveny různými způsoby – ať už tradičním šlechtěním, nebo mutagenezí, která zahrnuje vystavení semen ionizujícímu záření nebo chemikáliím. V letošním roce vůbec poprvé vstoupila na trh odrůda rajčat, která prošla úpravou genomu s pomocí technologie genetických nůžek CRISPR a jež je volně dostupná veřejnosti. Tzv. Sicilian Rouge High […]
Všechny buňky a orgány v lidském těle potřebují pro své fungování kyslík. K tomu, aby mohly být okysličené, je však nezbytná přítomnost jednoho důležitého prvku – železa. Tělo si železo nedokáže vytvořit samo, a okysličení buněk je tak přímo závislé na příjmu tohoto prvku ze stravy. Pokud ho tělu dopřáváme málo, může dojít i k […]
Odborníci z University of California v Riverside ve své nové studii zjistili, že během 9. století našeho letopočtu – kdy se předpokládá, že poloostrov Yucatán a sever Střední Ameriky zasáhlo sucho -, měli Mayové k dispozici velké množství jedlých rostlin. Archeolog Scott Fedick a fyziolog rostlin Louis Santiago vysvětlili, že mnohé z těchto rostlin byly […]
Genetické modifikace rostlin a krmiv patří již nějakou dobu ke standardům v potravinářství, přičemž však stále podléhají velice přísné regulaci. Japonci se toho ale nebojí. Vědci se v minulosti i nyní přou o to, zda modifikace rostlin pomáhá k jejich odolnosti, či ne, přesto existuje rostlina, na kterou se genetičtí inženýři v poslední době […]