Domů     Zajímavosti
Největší halucinogeny na talíři
Pavel Polcar 26.7.2022
Foto: Pixabay

Když se řekne halucinogen, vybaví si většina z nás LDS, konopí či lysohlávky. Málokdo ale tuší, kolik halucinogenních látek se nachází mezi ingrediencemi užívanými v kuchyni.

Foto: Pixabay

Přírodní halucinogeny ve větším množství mohou způsobit stavy podobné psychóze, je tak třeba dávat si pozor, co jíme.

Vybrané koření může obsahovat halucinogenní látky a „zfetovat“ se dá i z obyčejného žitného chleba.

Čemu se ve větší míře vyvarovat?

Chléb náš vezdejší…

Je to právě žitný chléb, který se díky oblíbené zdravé výživě dostal na vysokou příčku potravinového žebříčku. Dalo by se však říct, že skrývá „temnou psychadelickou minulost“. Jakmile je totiž žitný chléb infikovaný námelem neboli jedovatou vřeckovýtrusnou houbu paličkovici nachovou (Claviceps purpurea), která obsahuje jedovaté alkaloidy, je klidně možné se s ním lidově řečeno zfetovat.

Mezi zmíněné alkaloidy se řadí například psychoaktivní chemikálie nazvaná ergotamin, což je jedna ze základních látek, ze které se dělá LSD. Pravděpodobnost, že se v masově vyráběném chlebu námel objeví, je však minimální, pokud k tomu však přeci jen dojde, může člověk zažít lehčí halucinace nebo silnou nevolnost. Ve většině případů nezůstávají žádné trvalé následky.

Foto: Pixabay

Není oříšek jako oříšek

Muškátový oříšek, který je vysušeným semenem plodu stromu muškátovníku pravého (Myristica fragrans), využívá v kuchyni coby dochucovadlo mnoho kuchařů. Tato plodina však obsahuje organickou sloučeninu myristicin, jenž je přirozeně se vyskytující insekticida akaricid s pravděpodobnými neurotoxickými efekty na dopaminergní neurony a ve velkých dávkách má halucinogenní vlastnosti.

Látku lze využít k domácí léčbě astmatu, nespavosti, zánětu slinivky břišní či ke zmírnění průjmů a nadýmání, ale jakmile se to s dávkou přežene, může vyvolat předčasnou menstruaci či narušit vývoj dětského plodu a při silné dávce se chová jako delirogenní droga.

Pozdější účinky hodnotí většina z lidí, kteří je prožili, jako velice nepříjemné. Myristicin se v malém množství vyskytuje také v kopru a petrželi.

Sýr a spánek nejdou dohromady

Podle několik let staré studie může být plísňový sýr Stilton lehce halucinogení a údajně způsobuje živé sny. „Podle průzkumu se zdá, že Blue Stilton způsobuje neobvyklé sny. 75 % mužů a 85 % žen uvedlo, že pokud si dají tento sýr půl hodiny před spaním, jejich sny jsou zvláštní a nezvykle živé,“ říká Diana Keaton z briského ministerstva zdravotnictví.

Odborníci udávají, že vize se však dostavily pouze ve snech, přičemž noční můry z přemíry jídla bývají běžné. Vzhledem k tučnosti sýra je pravděpodobné, že se sny dostavily právě z pocitu přejedení. Lidé totiž ve studii po pozření sýru šli hned spát.

Foto: Pixabay

Některé ryby mají zůstat ve vodě

Na celém světě existuje mnoho druhů ryb, mušlí a dalších mořských tvorů, které vám při větší konzumaci mohou zajistit jakýsi „trip“. Tou nejznámější je očnatec obecný (Sarpa salpa), který se vyskytuje ve východních vodách Atlantiku a ve Středozemním moři.

Maso ryby může způsobit těžké, až několik dní trvající halucinace, což je patrně způsobeno některým druhem mořské řasy, kterou očnatec konzumuje. Pro své účinky si rybu oblíbili už staří Římané, konzumovali ji kvůli tomu hlavně věštci, vždy ve velkém množství, jelikož tyto schopnosti nemá ani zdaleka každá.

Problém však spočívá v tom, že ne všechny, takže je to vlastně celé trochu o náhodě. Můžete jich sníst vrchovatý talíř a jediné, co ucítíte, budou potíže z přejedení se. Anebo pozřete pouze jednu a budete v rauši.

Nejrozšířenější droga

V žádném případě by se nemělo zapomenout na kávu, která patří mezi nejrozšířenější legální drogy. Intoxikace kofeinem začíná při požití 250 miligramů, přičemž běžná káva v různých řetězcích obsahuje cca 260 miligramů kofeinu.

Foto: Pixabay

Dalo by se tak říct, že po každé takovéto kávě je každý jedinec „zfetovaný“. Když vám vyprchá kofein z těla, tak můžete mít halucinace, křeče nebo pocity na zvracení.

Předchozí článek
reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Stovky kreseb, táhnoucích se desítky kilometrů přes vyprahlou krajinu na jižním pobřeží Peru, představují pro odborníky tu pravou badatelskou výzvu. Znázorňují totiž nejen kočky, opici, kolibříka a lamy, ale údajně také astronauta. Kdo je namaloval, a proč? Neobyčejná galerie geoglyfů, jak jsou obrazce nazývány, leží zhruba 500 kilometrů od hlavní peruánské metropole, Limy. Ačkoli je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz