Domů     Objevy
Český chlebový kvásek slaví úspěchy
Zdroj: Pixabay

Češi jsou na svůj kváskový chléb patřičně hrdí a mohou být ještě více, český kvas se totiž dostal do takzvané kvasové knihovny na jihu Belgie, kde odborníci z celého světa zkoumají ty nejúspěšnější vzorky. Unikátní „českou“ kvasinku jinde nezaznamenali..

Chléb patří mezi nejstarší potraviny, které si člověk začal vyrábět. Z rozdrcených obilných zrn a vody získal směs, ze které pekl na rozpálených kamenech placky již v době 10 tisíc let př. n. l. Zkvašením připravené směsi a jejím následným upečením vznikl o 4 tisíce let později vzdušný lehký chléb neboli kvašený chléb.

Tradiční kváskový chléb se zpracovává ručně podle staré tradiční receptury. Neobsahuje droždí, ale pravý kvásek, který zabraňuje nadměrnému škodlivému množení kvasinek v organismu.

Kváskový chléb jako domácí poklad

V poslední době se lidé k tradici jeho přípravy vracejí, pečou si ho doma, nebo jej nakupují od osvědčených pekařů. Ostatně kvásek byl domácím pokladem odjakživa. Stačilo k němu přidat mouku, vodu, trochu soli a kmínu a mohl se péct chleba.

Dívky, které po svatbě opouštěly rodný dům, dostávaly kvásek do výbavy. Dnes existuje tak zvaná kvásková mapa, adresy různě po republice, kde vám kvásek darují a vysvětlí, jak s ním pracovat.

Zdroj: Pixabay

Do belgické kváskové knihovny byl zařazen kvas pocházející z české pekárny Kabát, jako první z Česka. Byla v něm objevena jedinečná kvasinka, která se nenacházela v žádném jiném vzorku. Majitel pekárny Richard Kabát si ocenění velmi váží a říká:

„Jako východní Evropa se stále cítíme tak trochu méněcenní a tím, že se dostaneme do této společnosti, je to pro nás skvělé uznání toho, že děláme práci dobře.“.

Nejlepší vzorky kvasu

V knihovně se nachází 140 vzorků chlebového kvasu ze třiceti zemí. Největší zastoupení v ní mají Italové, Američané, Francouzi a Španělé. Každý kvásek uchovávaný v knihovně je unikátní, svým složením, vzhledem, chutí i vůní.

Dostává se jim tam potřebné péče, jsou uchovávány v požadované teplotě a krmeny podle původního receptu. Kvasový knihovník Karl De Smedt vysvětluje, že pro každý kvas je nachystaná přesně ta mouka, která je jeho základem.

Kvas se k pečení chleba využíval už od starověku, v 19. století ho ovšem vytlačily průmyslově vyráběné kvasnice. Naštěstí v posledních letech jeho používání k pečení kváskového chleba znovu ožívá. Podle odborníků má lepší chuť, více živin a je lépe stravitelný.

Díky uchovávání kvasu v knihovně mohou být živé kultury obnoveny v případě, že by kvas majiteli zemřel nebo se zničil. De Smedt to vysvětluje: „Uchováváme složení kvasu tím, že z něj oddělíme mikroorganismy a zmrazíme je na minus osmdesát stupňů. Za druhé chráníme dědictví pekařů, protože kvas dokumentujeme.“.

Související články
Když přijde řeč na kyslík, většina lidí si vybaví rostliny, fotosyntézu a sluneční světlo. Představa, že by tento životadárný prvek mohly vyrábět hroudy kovu 4 000 metrů pod hladinou oceánu, je proto nemyslitelná – alespoň donedávna byla. Jak ale nový objev naznačuje, o kyslíku a životě na Zemi toho možná víme méně, než jsme čekali. Oceánské […]
Evropská unie učinila další krok směrem k posílení evropské kvantové výpočetní infrastruktury podpisem smlouvy na pořízení kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice, konkrétně v IT4Innovations národním superpočítačovém centru v Ostravě, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava. Smlouva byla podepsána mezi Společným evropským podnikem pro vysoce výkonné počítání (EuroHPC JU) […]
Co je hořké, to se nejí. Tento reflex v sobě máme hluboce zakořeněný. Asi třetina lidí však nevnímá určitý typ hořkosti. Můžou za to geny, které zásadně ovlivňují i další chutě. Jídlo přináší požitek, ale někdy také riziko. Proto nás příroda vybavila chuťovými a čichovými receptory, které mají za úkol včas odhalit jedovatou a zkaženou potravu. […]
Narození zdravého dítěte není zdaleka taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Jen zhruba každé třetí počaté lidské embryo je schopno dát vzniknout těhotenství, které je zakončeno příchodem dítěte na svět. Nejranější fáze lidského života jsou totiž plné překážek, které ne každý zárodek dovede překonat. Aktuální výzkum českých vědců publikovaný v prestižním vědeckém časopise Nature Communications […]
Suché akademické definice říkají: Priming je experimentální rámec, ve kterém zpracování počátečního stimulu ovlivní odpověď na stimul následující. Jak tuto obtížně stravitelnou větu pochopit? Představte si, že uvidíte na dovolené v Maroku varování před hady. Jdete si tak křovinatou krajinou v podhůří Atlasu, když v tom sebou trhnete – zahlédli jste hada! Vzápětí se ale zasmějete – jednalo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz