Domů     Objevy
Český chlebový kvásek slaví úspěchy
Zdroj: Pixabay

Češi jsou na svůj kváskový chléb patřičně hrdí a mohou být ještě více, český kvas se totiž dostal do takzvané kvasové knihovny na jihu Belgie, kde odborníci z celého světa zkoumají ty nejúspěšnější vzorky. Unikátní „českou“ kvasinku jinde nezaznamenali..

Chléb patří mezi nejstarší potraviny, které si člověk začal vyrábět. Z rozdrcených obilných zrn a vody získal směs, ze které pekl na rozpálených kamenech placky již v době 10 tisíc let př. n. l. Zkvašením připravené směsi a jejím následným upečením vznikl o 4 tisíce let později vzdušný lehký chléb neboli kvašený chléb.

Tradiční kváskový chléb se zpracovává ručně podle staré tradiční receptury. Neobsahuje droždí, ale pravý kvásek, který zabraňuje nadměrnému škodlivému množení kvasinek v organismu.

Kváskový chléb jako domácí poklad

V poslední době se lidé k tradici jeho přípravy vracejí, pečou si ho doma, nebo jej nakupují od osvědčených pekařů. Ostatně kvásek byl domácím pokladem odjakživa. Stačilo k němu přidat mouku, vodu, trochu soli a kmínu a mohl se péct chleba.

Dívky, které po svatbě opouštěly rodný dům, dostávaly kvásek do výbavy. Dnes existuje tak zvaná kvásková mapa, adresy různě po republice, kde vám kvásek darují a vysvětlí, jak s ním pracovat.

Zdroj: Pixabay

Do belgické kváskové knihovny byl zařazen kvas pocházející z české pekárny Kabát, jako první z Česka. Byla v něm objevena jedinečná kvasinka, která se nenacházela v žádném jiném vzorku. Majitel pekárny Richard Kabát si ocenění velmi váží a říká:

„Jako východní Evropa se stále cítíme tak trochu méněcenní a tím, že se dostaneme do této společnosti, je to pro nás skvělé uznání toho, že děláme práci dobře.“.

Nejlepší vzorky kvasu

V knihovně se nachází 140 vzorků chlebového kvasu ze třiceti zemí. Největší zastoupení v ní mají Italové, Američané, Francouzi a Španělé. Každý kvásek uchovávaný v knihovně je unikátní, svým složením, vzhledem, chutí i vůní.

Dostává se jim tam potřebné péče, jsou uchovávány v požadované teplotě a krmeny podle původního receptu. Kvasový knihovník Karl De Smedt vysvětluje, že pro každý kvas je nachystaná přesně ta mouka, která je jeho základem.

Kvas se k pečení chleba využíval už od starověku, v 19. století ho ovšem vytlačily průmyslově vyráběné kvasnice. Naštěstí v posledních letech jeho používání k pečení kváskového chleba znovu ožívá. Podle odborníků má lepší chuť, více živin a je lépe stravitelný.

Díky uchovávání kvasu v knihovně mohou být živé kultury obnoveny v případě, že by kvas majiteli zemřel nebo se zničil. De Smedt to vysvětluje: „Uchováváme složení kvasu tím, že z něj oddělíme mikroorganismy a zmrazíme je na minus osmdesát stupňů. Za druhé chráníme dědictví pekařů, protože kvas dokumentujeme.“.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz