Domů     Medicína
Proč toužíme po jídle, které nás utěší?
Zdroj: Pixabay

Přiznejte se, když jste pod velkým tlakem a ve stresu, nebo jste zkrátka jen smutní, saháte po jídlech a potravinách, které vám poskytnou útěchu? Pokud ano, nejste v tom sami. Proč to většina z nás vlastně dělá? A funguje to?.

Řada lidí si v momentě, kdy potřebuje povzbudit či potěšit, vybere jídlo, které jim poskytne pocit tepla a jistoty. Charles Spence, experimentální psycholog na univerzitě v Oxfordu, si myslí, že jde o potraviny, které mají lidé spojené se šťastnými a pozitivními vzpomínkami, a to jak vědomě, tak podvědomě.

A dále to rozvádí: „Je to jídlo, které daný člověk dostal, když se o něj někdo staral, například v dětství, po tom stejném pak sáhne ve chvílích, kdy se cítí emocionálně ohrožený.“.

Mozek toužící po nezdravých věcech

Podle Spence se často jedná o jídla s bohatým obsahem jednoduchých cukrů a tuků, která jsou téměř vždy kalorická. Podle článku z roku 2020 zveřejněného v časopise Physiology & Behavior má mozek tak zvaná „hédonická ohniska“, specializované podoblasti, které hrají zásadní roli v systému potěšení a odměn.

Jedná se o mezolimbickou dopaminovou dráhu vedoucí ze středního mozku až do čelní kůry. Neurotransmiter dopamin pak způsobuje vznik příjemných pocitů po požití chuťově výrazných potravin s obsahem cukru, tuků a soli. To nás nutí vyhledávat a konzumovat takové potraviny.

Zdroj: Pixabay

Proč nás mozek touží po těchto zpravidla nezdravých pochutinách namísto kousku salátu? Podle Harvard School of Public Health stimulují jídla bohatá na cukr, sůl a kalorie uvolňování různých hormonů. Vedle dopaminu, který nám poskytuje libé pocity odměny, dochází po jejich konzumaci k uvolnění inzulinu, leptinu a kortizolu.

Inzulin stojí za zásobováním buněk glukózou, leptin zase reguluje pocit hladu, uvolňuje se při zvýšení množství tuku v buňkách. To nám dodá energii a vede k pocitu nasycení.

Krátkodobá útěcha, dlouhodobá výčitka

Metabolismus sacharidů a tuků ovlivňuje i kortizol, nejdůležitější stresový hormon, který zajišťuje dostatečný přísun glukózy do mozku, čímž pomáhá mobilizovat organismus při stresové zátěži. Ta ovšem tělo vyčerpává, proto tělo potřebuje doplnit energii.

A to spíše koblihou či kouskem pizzy než salátem. Listová zelenina totiž obsahuje vitaminy, minerály a vlákninu, které jsou zdraví prospěšné, ovšem málo cukru a soli, po kterých náš mozek v zátěžové situaci prahne nejvíce.

Otázkou zůstává, zda potraviny, které by nám měly poskytnout útěchu, skutečně fungují. V loňském roce byla ve Spojeném království provedena anketa ohledně dopřávání si jídla k navození útěchy. Jeden ze čtyř lidí přiznal, že si taková jídla dopřává až pětkrát týdně, ačkoliv 57 % respondentů přiznalo, že mělo po konzumaci takovýchto jídel výčitky.

Zda se tak, že krátkodobě mohou, díky vlivu dopaminu, na cukry a tuky bohatá jídla poskytovat lidem útěchu v nelehkých chvílích, ovšem v dlouhodobém horizontu u nich vedou spíše k pocitům lítosti a studu, protože si uvědomují, že pro ně nejsou nutričně prospěšné.

Štítky:
Související články
O tom, že lidé byli v jednom psychologickém pokusu ochotni udělovat druhému člověku překvapivě vysoké šoky jste již pravděpodobně slyšeli. Dnes si ale o Milgramově experimentu povíme trochu jinak – dozvíte se i to, co se běžně neříká. Předně se běžně neříká, že se nejednalo o experiment, ale o experimenty a míra poslušnosti se v nich dosti […]
Neurovědcům a neurologům z univerzit v australském Sydney se podařilo potlačit u myší instinkt utéct a schovat se před nebezpečím. Zjistili, že při tom spolupracují dvě oblasti mozku. Doufají, že by tato zjištění mohla do budoucna pomoci potlačovat úzkosti a posttraumatickou stresovou poruchu u lidí. Když nad sebou myši spatří rýsující se stín dravce, instinkt […]
Mezinárodní tým vědců provedl důkladnou analýzu DNA téměř 3 milionů lidí, aby zmapoval, které genové varianty zvyšují pravděpodobnost propuknutí bipolární poruchy. Nová studie výrazně zvýšila jejich předpokládaný počet! Bipolární porucha je psychiatrický stav, pro který jsou charakteristické extrémní změny nálady a energie, kdy jsou euforické až manické stavy střídány stavy beznaděje, označovanými jako depresivní epizody. […]
Vědci z Nigérie ve spolupráci s odborníky z Ineos Oxford Institute for antimicrobial research (IOI) zjistili, že mouchy přítomné v afrických nemocnicích přenášejí bakterie, které jsou odolné vůči antibiotikům, a to dokonce i vůči lékům poslední záchrany. Antimikrobiální rezistence (AMR), při níž si patogenní organismy, jako jsou viry a bakterie, vyvinou odolnost vůči lékům používaným […]
Nobelova cena se uděluje od roku 1901, tedy dost dlouhou dobu na to, aby se s odstupem ukázalo, zda se dostávala do správných rukou. V drtivé většině případů ano, omylů a přehmatů je překvapivě málo. Přesto jsou z dnešního pohledu někdy až kuriózní.   Nechme stranou Nobelovu cenu míru, jejíž udělení často vyvolává kontroverze. Do nesprávných rukou se […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz