Domů     Medicína
MIND: Způsob stravování, který omladí mozek až o 7 let. Co povoluje mít na talíři?

Míra demence ve stárnoucí populaci celosvětově roste, a tak není divu, že se lidé snaží najít všemožné způsoby, jak zajistit, aby u nich ke ztrátě duševních schopností, které demenci provází, nedošlo.

Věda ukazuje, že zdravé stravovací návyky by mohly kognitivní funkce mozku i paměť ochránit. Co jíst?.

Studie v lednovém čísle odborného časopisu Nature Medicine naznačuje, že do roku 2060 se počet dospělých ve Spojených státech, u kterých se rozvine demence, pravděpodobně zdvojnásobí na milion lidí. U nás počet postižených přesahuje 150 tisíc a roste.

Nejnovější vědecké výzkumy však naznačují, že strava by mohla pomoci mozku stárnout pomaleji a snižovat počet zánětů, které jsou s přibývajícím věkem častější a přitom zhoršují kognitivní výkonnost jedince.

Dieta MIND, pojmenovaná opravdu příhodně, protože mind znamená v angličtině mysl, byla vyvinuta už v roce 2015 vědci, kteří se zabývají mozkovými funkcemi a kognitivním poklesem. Kombinuje v sobě středomořskou stravu – ta zahrnuje celozrnné výrobky, zeleninu, ovoce, luštěniny a olivový olej – a dietu DASH, navrženou k prevenci a léčbě vysokého krevního tlaku, bohatou na ovoce a zeleninu.

Dieta MIND tedy doporučuje konzumaci potravin s vysokým obsahem živin, jako je listová zelenina a bobule, a vyhýbání se potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků.

Klíčem jsou tmavě zelená listová zelenina a bobuloviny

Nic nového pod sluncem, chtělo by se říci, neboť dieta zahrnuje konzumaci tmavě zelené listové zeleniny, jako je špenát, kapusta, mangold či rukola, další zeleniny, jako je třeba chřest, brokolice, růžičková kapusta, mrkev a paprika, dále nejrůznější druhy bobulovin, extra panenský olivový olej a ořechy, jako jsou mandle, vlašské ořechy a pistácie.

Dále také celozrnné obiloviny zahrnující hnědou a divokou rýží, quinou, ječmen, farro, oves a celozrnné pečivo, stejně jako fazole a jiné luštěniny, ryby a drůbež. V omezené míře povoluje i víno. Dobrou zprávou však je, že doopravdy funguje.

Studie ukazují, že dodržování diety MIND je spojeno s lepší funkcí mozku a dokonce i zpomalením kognitivního poklesu souvisejícího s věkem. U těch, kteří tuto dietu dodržovali nejstriktněji, se stárnutí mozku zpomalilo až o 7,5 roku na rozdíl od těch, kteří ji dodržovali méně pečlivě.

Z jiného výzkumu pak vyplývá i příznivý vliv diety na Alzheimerovu chorobu a demenci. Ve studii, který sledovala dospělé středního a staršího věku po dobu průměrně 4,5 roku, měli ti, kteří MIND striktně dodržovali, nižší míru Alzheimerovy choroby.

A dokonce i ti, kteří ji dodržovali jen umírněně, měli nižší riziko rozvoje Alzheimera než ti, kteří dodržovali jen středomořskou dietu či dietu DASH.

Nižší míra demence a Alzheimera i zlepšení projevů ADHD

Závěry výzkumu, prezentované na výročním zasedání Americké společnosti pro výživu, ukazují, že ti, kteří zlepšili dodržování diety MIND v průběhu deseti let, měli o 25 procent nižší riziko demence. Ženy středního věku s obezitou, které po dobu tří měsíců důsledně dodržovaly dietu MIND, vykazovaly větší zlepšení pracovní paměti, paměti verbálního rozpoznávání a pozornosti ve srovnání s ženami, které dodržovaly dietu s omezeným příjmem kalorií.

A studie publikovaná v dubnovém čísle časopisu Child Neuropsychology z roku 2025 dokonce zjistila, že u dětí ve věku od sedmi do třinácti let, jejichž příjem potravy se nejvíce podobal dietě MIND, se výrazně zlepšily projevy ADHD ve srovnání s dětmi, které se stravovaly jinak.

„Mnoho potravin, na které je v dietě MIND kladen důraz – například zelená listová zelenina a bobuloviny – má vysoký obsah rostlinných sloučenin zvaných flavonoidy, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky,“ poznamenává Natalia Palaciosová, epidemioložka a docentka veřejného zdraví na University of Massachusetts Lowell.

„Oxidační stres a zánět jsou pro mozek velmi špatné – a antioxidanty, zejména flavonoidy, pomáhají zánět snižovat.“ Ryby jsou pak ceněné pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které podle Palaciosové „pomáhají chránit neurony před poškozením.“.

Strava, která mírní záněty v těle

„Čím jsme starší, tím více zánětů se v mozku a těle objevuje,“ vysvětluje Rudy Tanzi, neurovědec a ředitel McCanceova centra pro zdraví mozku v Massachusetts General Hospital. „Právě neurozáněty vedou k dysfunkci mozku, poškození nervových buněk a buněčné smrti,“ dodává.

Zánět spouští buněčnou smrt, která vede k dalšímu zánětu, a vytváří tak začarovaný kruh. Dieta MIND však proti zánětu bojuje a mírní i poškození způsobená zánětem. Obsah vlákniny a rostlinných živin v ní pak má příznivé účinky na střevní mikrobiom, což má opět pozitivní vliv na zdraví mozku, díky ose střevo-mozek.

Studie z roku 2023 publikovaná v časopise Alzheimer’s & Dementia zjistila, že lidé, kteří nejpřísněji dodržovali dietu MIND, měli větší objem hipokampu, thalamu a dalších kritických oblastí mozku – které sehrávají klíčovou roli v dobrém fungování paměti, schopnosti učení, motorické kontrole, pozornosti a regulaci emocí – a nižší hyperintenzitu bílé hmoty (která naznačuje poškození tkáně), což lze vidět na magnetické rezonanci.

„Pro zdraví mozku je zkrátka nejdůležitější celková kvalita a konzistence stravy, den za dnem, rok za rokem,“ doplňuje Palaciosová.

Zdroj: National Geographic

Foto: Pixabay
Zdroje informací: National Geographic
Související články
Medicína Vesmír 17.7.2025
Myší kosmonauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odhalují tajemství dlouhodobého pobytu ve vesmíru – od chování v mikrogravitaci až po změny na úrovni genů. Od dob Apolla 17, kdy pět „lunárních myší“ obletělo Měsíc, až po současné experimenty na ISS se myši staly klíčem k pochopení toho, jak dlouhodobý pobyt ve vesmíru ovlivňuje (lidské) tělo. […]
Jako věčné chemikálie jsou označovány chemické sloučeniny obsahující fluor, ze kterých je zhotovována řada vodě, mastnotě a skvrnám odolných výrobků, jako je nepřilnavé nádobí či oblečení do deště. Jenže tyto chemikálie se dostávají i do našich těl a jsou spojovány s řadou zdravotních problémů. Nyní se ukazuje, že si s nimi naštěstí do jisté míry […]
Medicína 14.7.2025
V roce 2023 zemřelo v důsledku užívání tabáku celosvětově více než 7 milionů lidí. Tabák zůstává hlavním rizikovým faktorem úmrtí u mužů, kde způsobil 5,59 milionu úmrtí. U žen se pak umístil na sedmém místě s 1,77 milionu úmrtí. Tabák stojí za přibližně každou osmou smrtí na světě a v některých zemích počet úmrtí prudce […]
Usnout včas, spát celou noc, probudit se svěží – pro mnohé sen. Doslova. Ve světě, kde se večerní ticho mění v modré světlo displejů a hlava neumí přestat přemýšlet ani v jednu ráno, se kvalitní spánek stává luxusem. Jenže spánek není jen odpočinek. Je to chvíle, kdy se tělo opravuje, mozek uklízí, srdce zklidňuje, imunita […]
Historie Medicína 10.7.2025
Antropologové z Národního muzea ve spolupráci s Kriminalistickým ústavem Policie ČR, Ústavem soudního lékařství ÚVN, archiváři a knihovníky oznámili významný objev, a to, že identifikovali ostatky Jana Františka Löwa z Erlsfeldu (1648–1725), předního barokního lékaře, šlechtice a čtyřnásobného rektora Univerzity Karlovy. Tento úspěch přichází symbolicky právě v roce, kdy uplynulo 300 let od jeho úmrtí a zároveň 100 let od […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz