Domů     Medicína
Zaháníte únavu kávou? Tělo díky ní získává energii na dluh!
Zdroj: Pixabay

Pokud si dopřáváte jednu kávu za druhou ve snaze získat energii, tak vězte, že kofein vám na rozdíl od cukru žádnou nedodá, pouze ošálí váš mozek. Únava se stejně dostaví a horší, než kdybyste si kávičku nedopřáli. Tvrdí to alespoň vědkyně z australské University od Newcastle..

Doktorka Emma Beckettová z University of Newcastle, která je odbornicí na molekulární výživu, zkoumá interakci mezi živinami získanými z potravy a molekulami v těle. Sama k tomu říká: „Mnoho nemocí s sebou nese určité dietní riziko:

ale ne vždy víme, jak jídlo, které jíme, ve skutečnosti toto riziko v těle způsobuje. Zajímá mě, co se děje na molekulární úrovni.“ Nyní svoji pozornost zaměřila na účinky kofeinu obsaženého v kávě. Ostatně za jediný den si lidé na celém světě dopřejí před 2 miliardy šálků tohoto voňavého nápoje.

Adenosin versus kofein

V našem těle fungují tak zvané neurotransmitery, což jsou chemičtí poslové, přenašeči nervových vzruchů, kteří umožňují buňkám v mozku vysílat zprávy do celého těla. Jedním z těchto neurotransmiterů je i adenosin, který způsobuje to, že se večer cítíme ospalí.

Jeho hladina je nejnižší ráno po probuzení, postupně se pak během dne zvyšuje, aby dosáhla svého vrcholu večer, kdy se cítíme unavení a chce se nám spát. Má se rovněž za to, že je jednou z chemikálií odpovědných za spánkový dluh.

Pokud spíme pouze 5 hodin, místo doporučovaných 7 až 8, probudíme se unavení, protože v mozku je stále vysoká hladinu adenosinu.

Pokud si dopřejeme šálek kávy, naváže se kofein v ní obsažený na stejné receptory v mozku jako adenosin, neboť je mu na molekulární úrovni podobný. Tím blokuje adenosin a na rozdíl od něj nespouští signál pro ospalost, takže nepociťujeme únavu.

Ovšem v momentě, kdy dojde k odbourání kofeinu v těle, všechen nahromaděný adenosin, který nikam nezmizel, se naváže na receptory a pocit únavy a ospalosti se vrátí, zpravidla udeří plnou silou. Pokud s únavou budeme bojovat další kávou, celý proces se bude opakovat.

Zdroj: Pixabay

Odlišná citlivost na kofein

K největším propadům energie dojde, pokud si kávu rádi dopřáváte s cukrem. Ten na rozdíl od kofeinu tělu skutečně dodává energii, ovšem rychlé cukry obsažené v kávě vedou k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi, což znásobí pocit získané energie, stejně rychle však následně dojde i k poklesu jeho hladiny, což zhorší pocit únavy.

Pití kávy příliš pozdě může navíc ztížit usínání. Kofein z kávy se začne vstřebávat po prvním doušku, a to už ústy, hrdlem a jícnem, posléze žaludkem, ovšem trvá delší dobu, než ho tělo zcela odbourá.

Účinky kofeinu se měří jeho poločasem rozpadu, který se pohybuje v rozmezí 4 až 6 hodin. Za tu dobu tělo odbourá a zpracuje polovinu přijatého kofeinu. Proto byste si poslední šálek měli dopřát nejpozději 8 hodin předtím, než půjdete spát.

Ovšem každý člověk odbourává kofein jinou rychlostí, vliv má věk, hmotnost, individuální citlivost na kofein, genetika i doba konzumace. Aktuálně se rozlišují tři druhy citlivosti na kofein. Jedinci z první skupiny reagují i na malé množství kofeinu třesem, zrychleným tepem a nespavostí.

Druhá skupina metabolizuje kofein normálně po dobu několika hodin. Třetí skupinu představují ti, kteří si klidně mohou dopřát kávu těsně před spaním, a přesto hned bez problémů usnou. Vědci se domnívají, že za odlišnou citlivostí na kofein stojí rozdílné množství enzymu CYP1A2, který si tělo tvoří a používá ho k rozkladu kofeinu.

Dle jiných může mít vliv genetický rozdíl v citlivosti adenosinových receptorů na molekulu kofeinu. Každopádně chybějící energii tělu skutečně dodá pouze spánek.

Štítky:
Související články
Koleno je nejsložitějším kloubem v lidském těle. V dnešní době se řada lidí potýká s jeho bolestmi, přičemž její úplně nejčastější příčinou je artróza, která trápí až tři čtvrtiny lidí po padesátce a stále častěji se objevuje i u lidí po třicítce. Co tkví za nárůstem výskytu těchto bolestí? Kolenní kloub spojuje stehenní kost, holenní […]
Narození zdravého dítěte není zdaleka taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Jen zhruba každé třetí počaté lidské embryo je schopno dát vzniknout těhotenství, které je zakončeno příchodem dítěte na svět. Nejranější fáze lidského života jsou totiž plné překážek, které ne každý zárodek dovede překonat. Aktuální výzkum českých vědců publikovaný v prestižním vědeckém časopise Nature Communications […]
Pokud dostanete do ruky výsledek z vyšetření krve, pak vás asi bude zajímat jen to, jestli máte skupinu A, B, AB nebo 0. Pro medicínu je to ale naprosté minimum. Když budete potřebovat transfuzi, budou lékaři chtít znát i váš Rh faktor a vliv mívá i méně známý krevní systém Kell.   I to jsou stále […]
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny. Příčin je pravděpodobně více, podle odborníků se na tom však významně podílí zejména strava. Co jíst či nejíst, abychom snížili riziko rozvoje rakoviny? […]
Při srpkovité anémii mají červené krvinky odlišný tvar, místo promáčknutých piškotů jsou to protažené srpky, což omezuje množství kyslíku, které jsou schopné přenášet. Onemocnění s sebou přináší řadu život ohrožujících komplikací. Léčba existuje, ale je riziková a finančně náročná. Vědci však nyní zřejmě narazili na jednodušší způsob, jak nemoc vyléčit. Srpkovitá anémie je dědičné onemocnění. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz