Domů     Medicína
Zaháníte únavu kávou? Tělo díky ní získává energii na dluh!
Zdroj: Pixabay

Pokud si dopřáváte jednu kávu za druhou ve snaze získat energii, tak vězte, že kofein vám na rozdíl od cukru žádnou nedodá, pouze ošálí váš mozek. Únava se stejně dostaví a horší, než kdybyste si kávičku nedopřáli. Tvrdí to alespoň vědkyně z australské University od Newcastle..

Doktorka Emma Beckettová z University of Newcastle, která je odbornicí na molekulární výživu, zkoumá interakci mezi živinami získanými z potravy a molekulami v těle. Sama k tomu říká: „Mnoho nemocí s sebou nese určité dietní riziko:

ale ne vždy víme, jak jídlo, které jíme, ve skutečnosti toto riziko v těle způsobuje. Zajímá mě, co se děje na molekulární úrovni.“ Nyní svoji pozornost zaměřila na účinky kofeinu obsaženého v kávě. Ostatně za jediný den si lidé na celém světě dopřejí před 2 miliardy šálků tohoto voňavého nápoje.

Adenosin versus kofein

V našem těle fungují tak zvané neurotransmitery, což jsou chemičtí poslové, přenašeči nervových vzruchů, kteří umožňují buňkám v mozku vysílat zprávy do celého těla. Jedním z těchto neurotransmiterů je i adenosin, který způsobuje to, že se večer cítíme ospalí.

Jeho hladina je nejnižší ráno po probuzení, postupně se pak během dne zvyšuje, aby dosáhla svého vrcholu večer, kdy se cítíme unavení a chce se nám spát. Má se rovněž za to, že je jednou z chemikálií odpovědných za spánkový dluh.

Pokud spíme pouze 5 hodin, místo doporučovaných 7 až 8, probudíme se unavení, protože v mozku je stále vysoká hladinu adenosinu.

Pokud si dopřejeme šálek kávy, naváže se kofein v ní obsažený na stejné receptory v mozku jako adenosin, neboť je mu na molekulární úrovni podobný. Tím blokuje adenosin a na rozdíl od něj nespouští signál pro ospalost, takže nepociťujeme únavu.

Ovšem v momentě, kdy dojde k odbourání kofeinu v těle, všechen nahromaděný adenosin, který nikam nezmizel, se naváže na receptory a pocit únavy a ospalosti se vrátí, zpravidla udeří plnou silou. Pokud s únavou budeme bojovat další kávou, celý proces se bude opakovat.

Zdroj: Pixabay

Odlišná citlivost na kofein

K největším propadům energie dojde, pokud si kávu rádi dopřáváte s cukrem. Ten na rozdíl od kofeinu tělu skutečně dodává energii, ovšem rychlé cukry obsažené v kávě vedou k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi, což znásobí pocit získané energie, stejně rychle však následně dojde i k poklesu jeho hladiny, což zhorší pocit únavy.

Pití kávy příliš pozdě může navíc ztížit usínání. Kofein z kávy se začne vstřebávat po prvním doušku, a to už ústy, hrdlem a jícnem, posléze žaludkem, ovšem trvá delší dobu, než ho tělo zcela odbourá.

Účinky kofeinu se měří jeho poločasem rozpadu, který se pohybuje v rozmezí 4 až 6 hodin. Za tu dobu tělo odbourá a zpracuje polovinu přijatého kofeinu. Proto byste si poslední šálek měli dopřát nejpozději 8 hodin předtím, než půjdete spát.

Ovšem každý člověk odbourává kofein jinou rychlostí, vliv má věk, hmotnost, individuální citlivost na kofein, genetika i doba konzumace. Aktuálně se rozlišují tři druhy citlivosti na kofein. Jedinci z první skupiny reagují i na malé množství kofeinu třesem, zrychleným tepem a nespavostí.

Druhá skupina metabolizuje kofein normálně po dobu několika hodin. Třetí skupinu představují ti, kteří si klidně mohou dopřát kávu těsně před spaním, a přesto hned bez problémů usnou. Vědci se domnívají, že za odlišnou citlivostí na kofein stojí rozdílné množství enzymu CYP1A2, který si tělo tvoří a používá ho k rozkladu kofeinu.

Dle jiných může mít vliv genetický rozdíl v citlivosti adenosinových receptorů na molekulu kofeinu. Každopádně chybějící energii tělu skutečně dodá pouze spánek.

Štítky:
Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz