Domů     Medicína
Zaháníte únavu kávou? Tělo díky ní získává energii na dluh!
Zdroj: Pixabay

Pokud si dopřáváte jednu kávu za druhou ve snaze získat energii, tak vězte, že kofein vám na rozdíl od cukru žádnou nedodá, pouze ošálí váš mozek. Únava se stejně dostaví a horší, než kdybyste si kávičku nedopřáli. Tvrdí to alespoň vědkyně z australské University od Newcastle..

Doktorka Emma Beckettová z University of Newcastle, která je odbornicí na molekulární výživu, zkoumá interakci mezi živinami získanými z potravy a molekulami v těle. Sama k tomu říká: „Mnoho nemocí s sebou nese určité dietní riziko:

ale ne vždy víme, jak jídlo, které jíme, ve skutečnosti toto riziko v těle způsobuje. Zajímá mě, co se děje na molekulární úrovni.“ Nyní svoji pozornost zaměřila na účinky kofeinu obsaženého v kávě. Ostatně za jediný den si lidé na celém světě dopřejí před 2 miliardy šálků tohoto voňavého nápoje.

Adenosin versus kofein

V našem těle fungují tak zvané neurotransmitery, což jsou chemičtí poslové, přenašeči nervových vzruchů, kteří umožňují buňkám v mozku vysílat zprávy do celého těla. Jedním z těchto neurotransmiterů je i adenosin, který způsobuje to, že se večer cítíme ospalí.

Jeho hladina je nejnižší ráno po probuzení, postupně se pak během dne zvyšuje, aby dosáhla svého vrcholu večer, kdy se cítíme unavení a chce se nám spát. Má se rovněž za to, že je jednou z chemikálií odpovědných za spánkový dluh.

Pokud spíme pouze 5 hodin, místo doporučovaných 7 až 8, probudíme se unavení, protože v mozku je stále vysoká hladinu adenosinu.

Pokud si dopřejeme šálek kávy, naváže se kofein v ní obsažený na stejné receptory v mozku jako adenosin, neboť je mu na molekulární úrovni podobný. Tím blokuje adenosin a na rozdíl od něj nespouští signál pro ospalost, takže nepociťujeme únavu.

Ovšem v momentě, kdy dojde k odbourání kofeinu v těle, všechen nahromaděný adenosin, který nikam nezmizel, se naváže na receptory a pocit únavy a ospalosti se vrátí, zpravidla udeří plnou silou. Pokud s únavou budeme bojovat další kávou, celý proces se bude opakovat.

Zdroj: Pixabay

Odlišná citlivost na kofein

K největším propadům energie dojde, pokud si kávu rádi dopřáváte s cukrem. Ten na rozdíl od kofeinu tělu skutečně dodává energii, ovšem rychlé cukry obsažené v kávě vedou k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi, což znásobí pocit získané energie, stejně rychle však následně dojde i k poklesu jeho hladiny, což zhorší pocit únavy.

Pití kávy příliš pozdě může navíc ztížit usínání. Kofein z kávy se začne vstřebávat po prvním doušku, a to už ústy, hrdlem a jícnem, posléze žaludkem, ovšem trvá delší dobu, než ho tělo zcela odbourá.

Účinky kofeinu se měří jeho poločasem rozpadu, který se pohybuje v rozmezí 4 až 6 hodin. Za tu dobu tělo odbourá a zpracuje polovinu přijatého kofeinu. Proto byste si poslední šálek měli dopřát nejpozději 8 hodin předtím, než půjdete spát.

Ovšem každý člověk odbourává kofein jinou rychlostí, vliv má věk, hmotnost, individuální citlivost na kofein, genetika i doba konzumace. Aktuálně se rozlišují tři druhy citlivosti na kofein. Jedinci z první skupiny reagují i na malé množství kofeinu třesem, zrychleným tepem a nespavostí.

Druhá skupina metabolizuje kofein normálně po dobu několika hodin. Třetí skupinu představují ti, kteří si klidně mohou dopřát kávu těsně před spaním, a přesto hned bez problémů usnou. Vědci se domnívají, že za odlišnou citlivostí na kofein stojí rozdílné množství enzymu CYP1A2, který si tělo tvoří a používá ho k rozkladu kofeinu.

Dle jiných může mít vliv genetický rozdíl v citlivosti adenosinových receptorů na molekulu kofeinu. Každopádně chybějící energii tělu skutečně dodá pouze spánek.

Štítky:
Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz