Domů     Příroda
Lesní „lázeň“ zlepší zdraví a podpoří boj proti rakovině
Zdroj: Pixabay

Na přepracování a tělesnou únavu platí dávný recept našich předků: pobyt v přírodě. Na jeho pozitivním účinku je založena i japonská metoda, využívající léčebnou sílu stromů. Pobyt mezi nimi má na organismus mimořádný účinek, měřitelný i krevními testy..

K lesní koupeli nepotřebujete vanu. Jde o meditační procházky lesem, které mají jednoznačně pozitivní účinky na lidské tělo.

Podle řady experimentů, které provedl významný japonský vědec Qing Li, dochází během takové vycházky ke snížení tepové frekvence i krevního tlaku. Klesá také produkce stresových hormonů, zlepší se psychická pohoda výletníků a posílen je rovněž imunitní systém.

Mohou za to fytoncidy?

Profesor Qing Li se svým vědeckým týmem poslal skupinu dobrovolníků na pobyt do hor. Tři dny chodili mezi stromy a dvě noci spali v horském hotelu. Před výletem i po něm byly dobrovolníkům odebrány vzorky krve.

Krev po pobytu mezi stromy vykazovala u všech účastníků zvýšenou aktivitu NK buněk (z anglického názvu natural killer cells – přirození zabíječi), které jsou součástí imunitního systému a jejich hlavní funkcí je bránit tělo proti infekcím.

Podílejí se také na likvidaci nádorových buněk. Došlo i ke snížení hladiny stresového hormonu adrenalinu v moči. Tyto hodnoty byly zjistitelné ještě dalších 30 dnů.

Co způsobilo tyto změny? Vědci se domnívají, že za ně může mimo jiného také vdechování vzduchu s obsahem fytoncidů, což jsou antimikrobiální těkavé organické látky, obsažené ve dřevě stromů.

Jak načerpat sílu

Tyto éterické oleje chrání stromy především před škůdci. V Japonsku je metoda nazývána shrinrin-yoku a je dokonce doporučována japonskou vládou už od roku 1982 jako prostředek preventivní zdravotní péče, který významně zlepšuje kvalitu života.

Chcete-li si vyzkoušet tuto zajímavou terapii, je podle doktora Qing Li vhodné vybrat si místo podle svých fyzických schopností a vyhnout se takové trase, která je pro vás namáhavá. Postačí volným krokem ujít tři kilometry.

Pokud se budete cítit unaveni, najděte si místo, které je vám příjemné. Poseďte tady, čtěte nebo se jen dívejte na stromy. K pití si s sebou vezměte vodu nebo zelený čaj.

Na stromy spoléhali už naši předkové

Moudrost stromů a jejich léčebné účinky se uplatňují i v některých náboženských filozofiích. Například v taoismu jsou studenti vedeni k meditaci mezi stromy a to proto, že jsou vnímány jako nástroj emocionálního a fyzického uzdravení a zdroj univerzální energie, kdy mají schopnost energii negativní nahradit tou pozitivní.

A co samotný akt objímání stromů? Autor Matthew Silverstone ve své knize Oslepen vědou tvrdí, že stromy mají jedinečné vibrační vzorce, které při dotyku způsobují pozitivní změny v lidském organismu. Objímání pak prý zvyšuje hladinu hormonů oxytocinu, serotoninu a dopaminu. Ty jsou zodpovědné za kladné emoce a vyvážené mezilidské vztahy.

Autor: Kateřina M. Košutová

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz