Domů     Příroda
Lesní „lázeň“ zlepší zdraví a podpoří boj proti rakovině
Zdroj: Pixabay

Na přepracování a tělesnou únavu platí dávný recept našich předků: pobyt v přírodě. Na jeho pozitivním účinku je založena i japonská metoda, využívající léčebnou sílu stromů. Pobyt mezi nimi má na organismus mimořádný účinek, měřitelný i krevními testy..

K lesní koupeli nepotřebujete vanu. Jde o meditační procházky lesem, které mají jednoznačně pozitivní účinky na lidské tělo.

Podle řady experimentů, které provedl významný japonský vědec Qing Li, dochází během takové vycházky ke snížení tepové frekvence i krevního tlaku. Klesá také produkce stresových hormonů, zlepší se psychická pohoda výletníků a posílen je rovněž imunitní systém.

Mohou za to fytoncidy?

Profesor Qing Li se svým vědeckým týmem poslal skupinu dobrovolníků na pobyt do hor. Tři dny chodili mezi stromy a dvě noci spali v horském hotelu. Před výletem i po něm byly dobrovolníkům odebrány vzorky krve.

Krev po pobytu mezi stromy vykazovala u všech účastníků zvýšenou aktivitu NK buněk (z anglického názvu natural killer cells – přirození zabíječi), které jsou součástí imunitního systému a jejich hlavní funkcí je bránit tělo proti infekcím.

Podílejí se také na likvidaci nádorových buněk. Došlo i ke snížení hladiny stresového hormonu adrenalinu v moči. Tyto hodnoty byly zjistitelné ještě dalších 30 dnů.

Co způsobilo tyto změny? Vědci se domnívají, že za ně může mimo jiného také vdechování vzduchu s obsahem fytoncidů, což jsou antimikrobiální těkavé organické látky, obsažené ve dřevě stromů.

Jak načerpat sílu

Tyto éterické oleje chrání stromy především před škůdci. V Japonsku je metoda nazývána shrinrin-yoku a je dokonce doporučována japonskou vládou už od roku 1982 jako prostředek preventivní zdravotní péče, který významně zlepšuje kvalitu života.

Chcete-li si vyzkoušet tuto zajímavou terapii, je podle doktora Qing Li vhodné vybrat si místo podle svých fyzických schopností a vyhnout se takové trase, která je pro vás namáhavá. Postačí volným krokem ujít tři kilometry.

Pokud se budete cítit unaveni, najděte si místo, které je vám příjemné. Poseďte tady, čtěte nebo se jen dívejte na stromy. K pití si s sebou vezměte vodu nebo zelený čaj.

Na stromy spoléhali už naši předkové

Moudrost stromů a jejich léčebné účinky se uplatňují i v některých náboženských filozofiích. Například v taoismu jsou studenti vedeni k meditaci mezi stromy a to proto, že jsou vnímány jako nástroj emocionálního a fyzického uzdravení a zdroj univerzální energie, kdy mají schopnost energii negativní nahradit tou pozitivní.

A co samotný akt objímání stromů? Autor Matthew Silverstone ve své knize Oslepen vědou tvrdí, že stromy mají jedinečné vibrační vzorce, které při dotyku způsobují pozitivní změny v lidském organismu. Objímání pak prý zvyšuje hladinu hormonů oxytocinu, serotoninu a dopaminu. Ty jsou zodpovědné za kladné emoce a vyvážené mezilidské vztahy.

Autor: Kateřina M. Košutová

Související články
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz