Vnímání tohoto vačnatce u obyvatel australského kontinentu prochází bouřlivým vývojem a je plné protikladů. Z přemnoženého škůdce se stal národním symbolem. Z vítaného zdroje bílkovin náplní do psích konzerv.
Z jeho masa, považovaného za prolezlého červy, nutričním zázrakem. Dle průzkumu z roku roce 2008 si pouze 14,5 % Australanů dopřálo klokana na talíři alespoň čtyřikrát do roka, na druhou stranu se dováží na více než 60 zahraničních trhů po celém světě, nejvíce do Evropské unie a Ruska.
Pošramocená pověst
Klokaní maso bylo až do 80. a 90. let 20. století v Austrálii povoleno pouze coby krmivo pro domácí mazlíčky a nepovažovalo se za vhodné pro lidskou konzumaci. Ačkoliv je dnes jeho spotřeba na vzestupu, starší generace je stále ovlivněna mylnou představou, že se jedná o maso nemocné.
Další patrně odrazuje nejistota ohledně etiky lovu. Podle odborníků jsou ale tyto obavy bezpředmětné. Lov se zaměřuje pouze na čtyři druhy klokanů a je přísně regulován, aby byla zajištěna udržitelnost jejich populace.
Čím dál více se také poukazuje na benefity konzumace klokaního masa, ať už z hlediska snížení ekologické zátěže spojené s chovem hospodářských zvířat, i s ohledem na jeho výjimečné nutriční složení.
Není steak jako steak
V první řadě je klokaní maso libovější než ostatní druhy červených mas. Obsahuje přibližně 23,2 % bílkovin a pouze 2,6 % tuku, což je výrazně méně než hovězí maso s 19% obsahem bílkovin a 16% podílem tuku.
Ve srovnáním s hovězím masem má asi poloviční energetickou hodnotu a je nejlepším zdrojem konjugované kyseliny linolové (CLA) – zdravého tuku, který má potenciální antikarcinogenní a antidiabetické vlastnosti, navíc snižuje obezitu a vysoký krevní tlak.
V nadprůměrném množství se v něm vyskytuje všech devět esenciálních aminokyselin, základních vitamínů, minerálů či lipidů. Jedna porce o hmotnosti 100 g může poskytnout až 40 % denní potřeby riboflavinu a 35 % denní potřeby železa, kromě toho je dobrým zdrojem thiaminu, draslíku, fosforu a zinku.
Bez poskvrnky
Ve srovnání s hospodářskými zvířaty, ale i ostatními druhy volně žijící zvěře, dosahuje klokaní maso výjimečné čistoty. Údaje z Národního průzkumu reziduí z let 2022–2023 ukazují, že žádný z testovaných vzorků klokaního masa neobsahoval nadlimitní množství pesticidů, herbicidů, fungicidů, těžkých kovů, per- a polyfluoroalkylové látky (PFAS).
Dokonce i mořské plody nebo potraviny rostlinného původu, včetně plodin z ekologického zemědělství, čelí riziku kontaminace, kterému se klokaní maso vyhýbá. Stojí za tím skutečnost, že klokani se volně pasou na původní vegetaci v oblastech daleko od průmyslového nebo zemědělského znečištění.
Závěrem lze říci, že díky svému vynikajícímu nutričnímu profilu je klokaní maso stále více uznáváno jako cenný doplněk moderního jídelníčku, který nabízí udržitelnou alternativu tradičního masa.