Domů     Příroda
Rosničky u Černobylu se přizpůsobily radiaci, zčernaly!
Zdroj: Wiki Commons

Po výbuchu jaderné elektrárny Černobyl docházelo u v okolí žijících zvířat k tvorbě nežádoucích mutací. Vědce ale zajímalo, zda se u některých druhů naopak nevyvinuly mechanismy, které by jim pomohly se radiaci bránit. Do hledáčku si vzali rosničky východní….

Poté, co dne 26. dubna 1986 explodoval reaktor jaderné elektrárny Černobyl na Ukrajině, byla vyhlášena tak zvaná zakázaná zóna nejhoršího zamoření v okruhu 30 km. Při výbuchu se uvolnilo stokrát více energie než při výbuchu jaderných bomb shozených na japonská města Hirošima a Nagasaki během druhé světové války.

Evakuace obyvatel z kontaminovaných zón probíhala se značným zpožděním, takže se u mnoha lidí rozvinula nemoc z ozáření, jiní po letech trpěli nejrůznějšími formami rakoviny, rodily se i děti s mutacemi.

Nejinak tomu bylo i u zvířat žijících v okolí jaderné elektrárny, u řady druhů se ještě dlouho po katastrofě tvořily nežádoucí mutace. Úředníci vytvořili v okolí Černobylu zakázanou zónu o rozloze 2 700 čtverečních kilometrů, která se v průběhu času stala útočištěm divokých zvířat.

Pabla Burraca, biologa ze stanice Doňana ve španělské Seville, a jeho tým zajímalo, jak se jaderný výbuch podepsal na evoluci zvířat žijících v této oblasti.

Zdroj: Public Domain Pictures

Výbuch přežily tmavší žáby

Zkoumání podrobili více než 200 žabích samců patřících k druhu rosnička východní (Hyla orientalis) žijících na stanovištích ve 12 různých chovných rybnících v zóně radioaktivní kontaminace. Výzkumníci zjistili, že v průměru mělo 44 % těchto žab tmavší zabarvení než ty žijící mimo oblast Černobylu.

Přičemž čím blíže místu výbuchu žily, tím byly tmavší, některé úplně černé. Burraco to vysvětluje takto: „Za nejpravděpodobnější vysvětlení toho, proč mají nyní žáby v zakázané zóně Černobylu častěji tmavou barvu považujeme fakt, že vystavení extrémně vysoké úrovni radiace v okamžiku havárie lépe zvládly právě žáby s tmavou kůží.“.

Vysoké hladiny pigmentu melaninu ochránily žáby s tmavší barvou před radiací, a ony tuto informaci předaly ve svých genech dalším generacím žab. Burraco říká: „Melanin chrání před zářením, protože může mechanicky zabránit produkci volných radikálů způsobenou přímým dopadem radioaktivních částic na buňky.“ Ionizující záření totiž může vyvolat oxidační stres a poškodit membrány buněk či přímo DNA, které jsou nezbytné pro zachování života.

Nákladná tvorba melaninu?

Buňky pokožky světlejších žab propouštěly vyšší dávky radiace, která tyto žáby zabíjela rychleji než jejich tmavší protějšky. Proto byla pravděpodobnost přežití tmavě zbarvených žab vyšší než u světlejších jedinců.

Vědci dále zkoumali, zda vyšší produkce melaninu není pro tmavě zbarvené žáby škodlivá. Zjistili však, že stejně jako u jiných živočišných druhů jim nijak neškodí, naopak zabraňuje radioaktivnímu záření dostat se do buněk a poškodit je.

Produkce melaninu může být někdy metabolicky nákladná, ale ani to se u těchto rosniček nepotvrdilo. Jak vysvětluje Pablo Burraco: „U žab se hlavní melaninový pigment nazývá eumelanin a zdá se, že jeho produkce není spojena s fyziologickými náklady.“ Z toho plyně, že se rosničky východní dokázaly s následky černobylské katastrofy vypořádat a vytvořit si mechanismy, které jim v prostředí plném život ohrožujících látek pomáhají přežít a přizpůsobit se. A to v řádu 10 až 15 generací.

Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz