Domů     Ostatní
Škrábaní a svědění: Biblický trest či druh bolesti?
FOTO: Unsplash

Když měl podle Bible Satan vybrat dostatečně kruté fyzické utrpení, které by prověřilo zbožnost Joba, zvolil svrbění. Velkou část příčin svědění na kůži lze vysvětlit vnějšími faktory, zdaleka ne ale všechny..

Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být.

Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné dopravě. Ze stejného důvodu je také těžké zlechtat sám sebe. „Jediný případ, kdy jsem přišel do kontaktu s někým, kdo se dokázal sám zlechtat, byl pacient s těžkou formou schizofrenie,“ napsal britský lékař Monty Lyman v knize The Remarkable Life of the Skin (2019).

Kdykoliv pohybujeme prsty a končetinami, část mozku zvaná mozeček (cerebellum) vytváří přesný mentální projekci těchto pohybů. Tu následně vysílá coby „stínový signál“ do senzorických oblastí mozku, čímž tlumí odpovídající vjemy na kůži.

Kůže tak může zůstat ve střehu pro případ důležitějších dotyků, pocházejících například od predátorů.

Tajemné a naléhavé

Protože na rozdíl od vnímání bolesti není žádná konkrétní oblast mozku zasvěcená svědění, je nemožné ho studovat neurologicky. Chronické svrbění může být následkem mozkových národů, autoimunitních chorob, užívání drog, i nedostatkem železa v těle.

To, co činí svědění tak mocným, je jeho naléhavost. Je doložen případ jisté 39leté ženy z Massachusetts, která po prodělání pásového oparu začala trpět silným svrběním v oblasti čela. Místo si během spánku rozškrábala až do takové míry, že byla přijata v nemocnici s mozkomíšním mokem kanoucím po tvářích a obnaženým mozkem.

Pozoruhodné je, že si zničila doslova všechna nervová zakončení v místě, svědění se ale nezbavila.

Nakažlivé jako zívání

Až do roku 1987 bylo svědění považováno za slabší druh bolesti. Dnes platí za zcela oddělený systém, s informacemi cestujícími do mozku po zcela odlišných drahách. Zatímco lidé necítí bolest při sledování válečného filmu, mají podvědomou tendenci více se škrábat, když se dívají na fotky roztočů, nebo jiné škrábající se osoby.

Toto sociálně nakažlivé svědění zatím není dobře vysvětleno. Jisté je, že nejde pouze o záležitost lidského druhu. Doktor Čou-Feng Čchen z Washingtonské univerzity v roce 2017 zjistil, že laboratorní myš, umístěná do klece vedle jiné myši trpící chronickým svěděním, má tendenci více se drbat.

Pokud je ale v mozku myši zablokována malá bílkovinová molekula uvolňující gastrin (tzv. GRP), myš se přestává sociálně drbat, stále se ovšem podrbe, pokud je vystavena svědícímu stimulu, jako třeba histaminu.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz