Domů     Medicína
Alarmující data o kouření: Polovina Čechů mezi 15-24 lety užívá nikotin
Jan Zelenka 5.6.2024
Zdroj: Pixabay

Třetina Čechů starších 15 let užívá nikotin a mezi mladými od 15 do 24 let je tento údaj ještě vyšší. Nikotin v tomto věku užívá polovina z nich. Roste také počet mladých, kteří sahají k alternativám klasických cigaret, zejména k cigaretám elektronickým.

Pokud jde o alkohol, zůstává Česká republika v mezinárodním měřítku mezi zeměmi s velmi vysokou spotřebou. Vyplývá to z výsledků reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA), které každoročně uveřejňuje Státní zdravotní ústav u příležitosti Světového dne bez tabáku.

V populaci České republiky byla loni celá čtvrtina (24,6 %) kuřáků tradičních druhů tabákových výrobků, které zahrnují cigarety (průmyslově vyráběné i ručně balené), dýmky, doutníky, doutníčky a vodní dýmky.

Denně kouří pětina mužů (20,1 %) a 11,9 % žen starších 15 let. Když se podíváme na statistiky těch, kteří užívají nikotin i jinak než kouřením cigaret, čísla jsou ještě vyšší. V roce 2023 užívala v ČR jedna třetina osob (33,1 %) starších 15 let nikotin z různých druhů tabákových výrobků a jejich alternativ, ať už denně nebo příležitostně.

Denní užívání uvedlo 23,0 % respondentů. U věkové kategorie 15–24 let je pak tento údaj poměrně alarmující. Nikotin v tomto věku užívá polovina mladých (50,2 %) a denní užívání zaznamenáváme u téměř třetiny z nich (30,4 %).

foto: repro

Fakta o škodlivosti užívání tabáku

Tabák zabije až 50 % svých uživatelů

Ve světě zabije každoročně asi 6 milionů lidí. Z toho přes 5 milionů úmrtí jsou úmrtí kuřáků.

Asi 600 tisíc úmrtí ročně je způsobeno nekuřákům, kteří dýchali zplodiny kouření jiných.

V ČR umírá na nemoci způsobené kouřením každoročně přes 15 tisíc lidí.

(Zdroj: https://www.koureni-zabiji.cz/)

Zdroj: Pixabay

Co na to doktor Sova?

Zeptali jsme se Prof. MUDr. Milana Sovy, Ph.D., přednosty Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno, co se zdravím dělá kouření…

Jaká onemocnění mohou způsobit škodlivé látky inhalované do plic při kouření a užívání bezdýmných tabákových produktů, jako jsou elektronické cigarety a zahřívaný tabák?

Inhalace škodlivých látek, ať už z klasických cigaret, elektronických cigaret, nebo zahřívaného tabáku, má na lidský organismus, a to i ten dětský, velmi negativní dopady. Může vést k rozvoji závažných chronických onemocnění dýchacího systému, jako je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), astma, rakovina plic a další.

Tyto choroby se vyznačují dušností, kašlem, zahleněním a postupným úbytkem plicních funkcí, což může vést až k invaliditě a předčasnému úmrtí.

Co je možné poradit rodičům, kteří chtějí chránit své děti před vlivem tabákového průmyslu?

Rodiče by měli s dětmi otevřeně hovořit o rizicích kouření a užívání tabákových produktů. Je důležité zdůraznit, že i malé množství nikotinu může vést k závislosti a ohrozit jejich zdraví. Rodiče by také měli jít dětem příkladem a vyhýbat se kouření a užívání tabákových produktů v jejich přítomnosti.

Důležité je také sledovat, s kým se děti kamarádí a jak tráví volný čas, a všímat si případných varovných signálů, jako je změna chování, zápach tabáku z oblečení, nebo časté vyžadování peněz. Adiktologové, tedy odborníci na závislosti, doporučují motivovat děti k nekuřáctví pozitivním způsobem:

vysvětlovat, že nebudou-li kouřit, bude jim zůstávat více peněz, budou podávat lepší sportovní výkony, budou mít zdravější pleť, atd.

Děti mohou být přesvědčené, že elektronické cigarety a zahřívaný tabák jsou méně škodlivé než klasické cigarety. Je to pravda?

Ne, toto tvrzení není pravdivé. I když je pravda, že tyto produkty obsahují méně škodlivých látek než klasické cigarety, stále obsahují nikotin a další zdraví škodlivé látky, které mohou vést k závislosti a poškození zdraví.

Navíc u produktů určených k vdechování, jako jsou elektronické cigarety a zahřívaný tabák, existuje riziko nevratného poškození dýchacích cest a plic, a to i v případě krátkodobého užívání.

Mnoho kuřáků, kteří nedokážou úplně přestat, na tyto alternativy přechází právě ve víře, že tím ochrání své zdraví…

Bohužel to tak není. Nedávno to dokonce potvrdila velká studie porovnávající riziko rakoviny u bývalých kuřáků, kteří přestali zcela, a těch, kteří z klasických cigaret přešli na elektronické. U druhé skupiny se ukázalo vyšší riziko nádorového onemocnění než u těch, kdo se úplně vzdali inhalace nikotinových výrobků.

Vždy je nejlepší přestat úplně a případně při velmi silné závislosti využít dobře naplánovanou substituci nikotinu pomocí náplastí, pastilek, žvýkaček. Protože se ale jedná o silnou závislost, mnoho lidí s odvykáním uspěje až po řadě neúspěšných pokusů.

Šanci úspěch výrazně zvyšuje odborná pomoc, proto je dobré obrátit se například na:.

Existuje bezplatná Národní linka pro odvykání kouření na čísle 800 350 000. Také Centrum pro závislé na tabáku, která jsou v mnoha městech po celé republice a seznam najdete na www.SLZT.cz. Nebo jsou národní stránky pro podporu odvykání kouření na www.Koureni-Zabiji.cz.

Dlouholetým kuřákům doporučujeme, aby se u svého praktického lékaře nebo pneumologa informovali o Programu časného záchytu rakoviny plic. Jednak je jeho součástí právě odborná pomoc s odvykáním, ale hlavně pravidelná kontrola plic s cílem zachytit případný nádor v počátečním stádiu, kdy jsou možnosti léčby nejlepší.

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz