Domů     Historie
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Námořník Walter Yeo raněný v bitvě u Jutska 1916. Vpravo bezprostředně po operaci, vlevo po zaléčení. FOTO: autor neznámý – Daily Telegraph/ Creative Commons / volné dílo

Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději..

Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle pojmenování se mimochodem poprvé objevilo v roce 1839 v práci německého chirurga Karla Ferdinanda von Graefeho (1787–1840).

Tento průkopník aplikoval své znalosti, získané od italských a indických předchůdců, při operacích rozštěpů a očních víček. Plastických chirurgů přibývalo. Pacienti je postupně už nevyhledávali jen v nutných případech, třeba když u nich v důsledku syfilisu došlo k rozpadu měkkých tkání a tedy i ke ztrátě nosu, ale i tehdy, když se chtěli zbavit třeba „židovského nosu“.

Postupně docházelo i na odstávající uši a vykonaná byla také první plastika ňadra. Začátek nového století přinesl novinku v podobě tvářového liftingu. V nejbližších letech se ale plastická chirurgie opět měla zredukovat na rekonstrukci zmrzačených tváří. Rozhořela se Velká válka.

Válka ve tváři

Rozdrcené čelisti, uříznuté nosy, řezné rány v obličejích… V zákopech nebylo času pohlížet na estetičnost stehů. Z front se vraceli znetvoření vojáci s ohavnými jizvami, mnohdy neschopni jíst, pít či mluvit.

Jakkoli špatně to zní, válka poskytla plastickým chirurgům spoustu „materiálu“, na kterém mohli zlepšovat své dovednosti a znalosti. Zejména novozélandského otolaryngologa Harolda Gilliese (1882–1960), který sloužil v britském zdravotnickém sboru, nenechal pohled na dopady války, zrcadlící se ve tvářích vojáků, chladným. Rozhodl se jim pomoci.

Lidská maska z hrudníku

Gilliesův nápad měl velký úspěch, vedoucí až k vytvoření celé nemocnice zaměřené na „opravu“ poranění tváře. Mezi prvními ulehl pod jeho skalpel námořní dělostřelec Walter Yeo (1890–1960).

Na rozdíl od několika předchůdců měl velké štěstí. Přežil. Gillies během zákroku v roce 1917 ponechal kůži, kterou přišil ke tváři pacienta, připojenou k původnímu místu – k hrudníku. I navzdory komplikacím a vzniklé infekci si Gilliesův tým poradil.

Po řadě dalších operací téměř nebylo na Yeově tváři poznat válečné útrapy. Metoda kožní trubičky se nakonec osvědčila a Gillies takto pomohl tisícům vojáků. Byl aktivní i během 2. světové války a nejenom, že prý operoval někdy i 20 hodin denně, navíc během ní vyškolil i mnoho dalších plastických chirurgů.

A jen co válka skončila, splnil svůj někdejší slib. V roce 1946 pomohl při jedné z prvních změn pohlaví ze ženy na muže.

Autorka: Juliana Sedláková

Více o historii plastické chirurgie se dočtete v čísle 5/2024.

Související články
Ve středověku byla lepra neboli malomocenství obávanou nemocí, do Evropy byla zavlečena v době křižáckých válek. Dlouho na ni neexistoval lék, nemocní proto byli shromažďování v leprosáriích, aby se zabránilo šíření nemoci. Nejnovější výzkum ukazuje, že lepru, která byla považována za výhradně lidskou nemoc, ve středověku zřejmě pomáhaly šířit veverky! Lepra je infekční onemocnění, které […]
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu vybudovali traťové tunely na všech třech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. V roce 2018 bylo pražské metro zařazeno mezi 100 nejlepších děl v anketě […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz