Domů     Ostatní
Placenta: Fascinující a komplexní orgán i vědecký zázrak
Jan Zelenka 2.5.2024
foto: iStock

Placenta je často označovaná jako plodové nebo mateřské lůžko. Jedná se o jedinečný, komplexní orgán, který hraje zásadní roli během těhotenství. Její role a funkce jsou klíčové pro zdravý vývoj plodu a úspěšné těhotenství, ačkoli se o ní často mluví jen okrajově. V moderní medicíně je ovšem důležitým objektem zájmu.

Placenta – přestože je zcela novým, dočasně vytvořeným sorgánem peciálně pro podporu a živobytí plodu – hraje klíčovou roli ve výživě a ochraně plodu. Zásobuje ho živinami, kyslíkem a odstraňuje odpadní látky z krevního oběhu matky.

Produkujete také hormony nezbytné pro udržení těhotenství a regulaci jeho průběhu. Placenta je skutečně úžasným příkladem adaptace ženského těla na podporu nového života. Obsahuje největší a zároveň nejširší spektrum perinatálních buněk.

Struktura a funkce placenty

Placenta se skládá ze dvou hlavních částí: fetální část, která je tvořena buňkami z embrya, a matčiny části, která je utvořena z tkání dělohy. Mezi těmito dvěma částmi probíhá intenzivní výměna látek a signálů.

Fetální část placenty obsahuje cévy, které přinášejí živiny a kyslík z matčina krevního oběhu do plodu a odvádějí zplodinu a odpadní látky zpět do matčina oběhu k vyloučení. Tato síť krevních cév je velmi efektivní v přenosu látek mezi matkou a plodem.

Matčina část placenty, nazývaná decidua, je bohatá na cévy a umožňuje výměnu látek mezi matčinou a fetální částí placenty. Tato část produkuje také hormony, jako je například progesteron, který je nezbytný pro udržení těhotenství.

foto: Shutterstock

Význam placenty pro vývoj plodu

Placenta není jen zásobárnou živin, ale obsahuje také hormony, železo, vitamíny a bílkoviny. Spojena s plodem je pupečníkem (pupeční šňůrou), a vytváří tenkou vrstvu mezi matčinou plodovou krví, což umožňuje výměnu živin a kyslíku, aniž by došlo k přímému smíšení krve.

Kromě toho se stará o odvod odpadních látek, produkci hormonů klíčových pro těhotenství a plní imunologickou funkci tím, že brání imunitnímu systému matky v napadení plodu.

Placenta, která je geneticky shodná s dítětem, nikoli s matkou, říká matce, kdy je čas začít produkovat mateřské mléko. Unikátní je tím, že je jediným orgánem navrženým k životu jen po dobu devíti měsíců, po kterých je po splnění své role vypuzen.

Slouží jako plíce a ledviny pro dítě během těhotenství, kdy okysličuje krev a filtruje odpadní látky. Její průměrná váha při narození je asi 0,5 kg a v průměru má přibližně 20 cm.

foto: Shutterstock

Po porodu

Po porodu se placenta obvykle považuje za biologický odpad. V moderní medicíně je ovšem placenta objektem výzkumu, především kvůli svému potenciálu v oblasti imunomodulační léčby jako zdroj buněk, které mohou být využity k léčbě širokého spektra onemocnění, včetně několika druhů rakoviny, neurodegenerativních a metabolických poruch.

Základem terapií těchto onemocnění jsou kmenové buňky, přičemž placenta je jedním z jejich nejbohatších zdrojů, což může být klíčové pro vývoj léčebných strategií. „Mnoho výzkumníků a také lékařů říká, že placenta je naším zlatým grálem pro regenerativní účely.

Ve srovnání s pupečníkovou krví je placenta mnohem více obohacena o specifické formy kmenových buněk, které mají silnou proliferační a regenerativní schopnost,“ popisuje specialista na interní medicínu, hematologii a onkologii z Mnichova PD Dr. med.

Nils H. Theonnissen, aktuální přístup lékařských pracovníků. „Za posledních 10 let jsou stovky klinických studií, které se zaměřují na pozitivní účinky buněk placenty a jejich regenerativní účinky. Hlavním zájmem jsou neurodegenerativní onemocnění včetně dětské mozkové obrny, mozkové mrtvice či Alzheimerovy choroby.

Dalším dobrým příkladem jsou například metabolická onemocnění včetně cukrovky, problémy s klouby včetně chronické artritidy, stejně jako chronické problémy se střevem, jako například kolitida či Crohnova choroba, a také plicní fibróza – chronické onemocnění plic,“ specifikuje další nemoci, kterých se výzkumy placenty týkají.

Výzkum placenty umožní vědcům a lékařům lepší pochopení její struktury a funkce, což je klíčové pro zlepšení péče o těhotné ženy a prevenci komplikací.

Související články
Dne 13. března 1964 byla Kitty Genovesová zavražděna rukou Winstona Moseleyho. Přestože volání o pomoc slyšelo 38 svědků, nikdo jí nepomohl a dokonce ani pomoc nezavolal. O tomto příběhu jste už možná slyšeli. Málokdo ale ví, že takto se ve skutečnosti nikdy nestal. Později se totiž zjistilo, že počet nečinně přihlížejících si vymyslel a přibarvil […]
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz