Domů     Historie
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Námořník Walter Yeo raněný v bitvě u Jutska 1916. Vpravo bezprostředně po operaci, vlevo po zaléčení. FOTO: autor neznámý – Daily Telegraph/ Creative Commons / volné dílo

Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději..

Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle pojmenování se mimochodem poprvé objevilo v roce 1839 v práci německého chirurga Karla Ferdinanda von Graefeho (1787–1840).

Tento průkopník aplikoval své znalosti, získané od italských a indických předchůdců, při operacích rozštěpů a očních víček. Plastických chirurgů přibývalo. Pacienti je postupně už nevyhledávali jen v nutných případech, třeba když u nich v důsledku syfilisu došlo k rozpadu měkkých tkání a tedy i ke ztrátě nosu, ale i tehdy, když se chtěli zbavit třeba „židovského nosu“.

Postupně docházelo i na odstávající uši a vykonaná byla také první plastika ňadra. Začátek nového století přinesl novinku v podobě tvářového liftingu. V nejbližších letech se ale plastická chirurgie opět měla zredukovat na rekonstrukci zmrzačených tváří. Rozhořela se Velká válka.

Válka ve tváři

Rozdrcené čelisti, uříznuté nosy, řezné rány v obličejích… V zákopech nebylo času pohlížet na estetičnost stehů. Z front se vraceli znetvoření vojáci s ohavnými jizvami, mnohdy neschopni jíst, pít či mluvit.

Jakkoli špatně to zní, válka poskytla plastickým chirurgům spoustu „materiálu“, na kterém mohli zlepšovat své dovednosti a znalosti. Zejména novozélandského otolaryngologa Harolda Gilliese (1882–1960), který sloužil v britském zdravotnickém sboru, nenechal pohled na dopady války, zrcadlící se ve tvářích vojáků, chladným. Rozhodl se jim pomoci.

Lidská maska z hrudníku

Gilliesův nápad měl velký úspěch, vedoucí až k vytvoření celé nemocnice zaměřené na „opravu“ poranění tváře. Mezi prvními ulehl pod jeho skalpel námořní dělostřelec Walter Yeo (1890–1960).

Na rozdíl od několika předchůdců měl velké štěstí. Přežil. Gillies během zákroku v roce 1917 ponechal kůži, kterou přišil ke tváři pacienta, připojenou k původnímu místu – k hrudníku. I navzdory komplikacím a vzniklé infekci si Gilliesův tým poradil.

Po řadě dalších operací téměř nebylo na Yeově tváři poznat válečné útrapy. Metoda kožní trubičky se nakonec osvědčila a Gillies takto pomohl tisícům vojáků. Byl aktivní i během 2. světové války a nejenom, že prý operoval někdy i 20 hodin denně, navíc během ní vyškolil i mnoho dalších plastických chirurgů.

A jen co válka skončila, splnil svůj někdejší slib. V roce 1946 pomohl při jedné z prvních změn pohlaví ze ženy na muže.

Autorka: Juliana Sedláková

Více o historii plastické chirurgie se dočtete v čísle 5/2024.

Související články
V severozápadní Evropě se před zhruba 6 000 až 7000 lety usadili neolitičtí farmáři pocházející z východního Středomoří. Před 5300 až 4900 lety však záhadně zmizeli. Mohly za to morové epidemie, nebo neúroda? Neolitičtí farmáři přišli do severozápadní Evropy z východního Středomoří, aby zde nahradili malé skupinky lovců a sběračů. Přinesli s sebou zemědělství a […]
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz