Domů     Ostatní
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Veronika Tyrková 27.3.2024
Einsteinova teorie nepředstavuje gravitaci jako sílu, ale jako zakřivení časoprostoru, způsobené hmotností a energií. Tento radikální nápad přinesl zcela nové chápání vesmíru, od pohybu planet až po chování světla kolem masivních objektů. FOTO: Unsplash

Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky.

Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity..

Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil mu jen nevybouřený mozek a výpočty jeho ženy Milevy Marićové (1875–1948). První „gedankenexperiment“ neboli myšlenkový pokus ho údajně napadl při jízdě na bicyklu, kdy mu bylo asi 16 let.

Přemýšlel, co by se asi stalo, kdyby mohl šlapáním dohonit paprsek světla a jet vedle něj.

Začátek všeho…

Co by uviděl? Vzhledem k tomu, že světlo je dílem elektromagnetické vlnění, dílem kvantum fotonů, patrně by zahlédl jedno z toho vedle sebe. Nic podobného pochopitelně pozorovat nelze, ale Einstein i tak ze své představy postupem času odvodil dvě věci.

Zaprvé, že cestovat stejně rychle jako paprsek světla není možné, protože světlo by tím pádem ztratilo své vlastnosti, a zadruhé, že světlo se nedá zpomalit. Bude od něj stále utíkat nezměněnou rychlostí.

Zpomalit se musí jedině čas.

Právě tato úvaha z počátku života ho údajně později inspirovala k vytvoření speciální teorie relativity roku 1905. Koncept ekvivalence hmoty a energie (E=mc2) ale byl teprve začátkem. Ačkoliv speciální teorie relativity změnila fyziku, Einstein věděl, že je to jen část většího puzzle.

Její „obecnou sestřičku“ (Obecnou teorii relativity) promyslel a publikoval o 11 let později, 20. březen 1916.

Bez obecné teorie relativity bychom se dnes museli obejít bez GPS, družic i satelitů, netušili bychom, jak vznikl vesmír, ani nic o černých a červích dírách, nebo proč se ohýbá světlo a rozpíná vesmír.

Důkaz

Problém teorií ve své době je nemožnost je experimentálně ověřit. Platí to jak pro „speciálku“, tak i pro „obecnovku“. To se podařilo krátce po Velké válce, kdy britský astrofyzik Arthur Eddington (1882–1944) na jaře 1919 zorganizoval dvě expedice pro pozorování zatmění Slunce.

Bylo 29. května 1919 a na Princově ostrově u afrického pobřeží Eddington nafotil hvězdy nacházející se v té době v blízkosti slunečního disku. Pak je porovnal s jinými fotkami, kdy hvězdy nebyly tak blízko Slunce.

Podle obecné teorie relativity by mělo Slunce svým gravitačním působením odchýlit světlo hvězd procházející v jeho blízkosti… a přesně to se také na fotografiích hvězd projevilo jejich posunem směrem ke Slunci!

Autor: Jiří Lukša

Štítky:
Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz