Domů     Ostatní
Tukovce: Časovaná bomba v útrobách kanalizace
Veronika Tyrková 17.4.2024
• Část Whitechapelského tukovce. Účelem londýnské výstavy nebylo jen nasytit morbidní zvědavost, ale také prevence osvětou. Olej z kuchyně, ani vlhčené ubrousky do toalety či dřezu prostě nepatří. FOTO: Lord Belbury / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu..

V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet návštěvníků, byl nazvaný jako „monstrum z Whitechapelu“ – v plné kráse měřil téměř 250 metrů a vážil odhadem 143 tun.

Kurátoři si dali záležet na tom, aby vitrína byla pečlivě utěsněná – zápach tukovce se totiž často přirovnává ke zkaženému masu v kombinaci s festivalovými toaletami.

Právě o Londýnu se hovoří jako o „hlavním městě tukovců“, stejný problém ale trápí velkou část světových metropolí. Jejich odstranění z kanalizační sítě bývá nákladné a nepříjemné, zato zcela nezbytné.

Tenaty klamavé reklamy

Tukovce jsou poměrně mladý fenomén. Sám termín fatberg, pod kterým je coby složenina výrazu pro tuk a ledovec znám v anglosaském světě, byl do Oxfordského slovníku angličtiny oficiálně přidán až v roce 2015. Na počátku jejich éry totiž stála kombinace změny životního stylu i spotřebitelného chování.

Jedním z faktorů, které se podílejí na jejich vzniku, se stala vzrůstající obliba jednorázových ubrousků, ještě posílená během pandemie koronaviru. Až už sloužily jako luxusní alternativa toaletního papíru či k rychlému úklidu domácnosti, vlhčené ubrousky spláchnuté do kanalizace mají tendenci vytvořit společně se zchladlým tukem z vaření a dalším nerozložitelným odpadem v podobě hygienických vložek, vatových tyčinek, zubních nití nebo kondomů zátku o pevnosti horniny.

Na co představivost nestačila

Postupem času může podstatně omezit průtok v potrubní síti a v nejhorším případě i způsobit její naprosté ucpání. V Charlestonu v Jižní Karolíně se problém během pandemie natolik vyhrotil, že městská vodohospodářská agentura podala žalobu na hlavní výrobce a prodejce vlhčených ubrousků a obvinila je z nepravdivého označování svých produktů jako splachovacích.

Svůj díl viny nese také zoufale přetížená kanalizační síť, vybudovaná v mnohých případech před více než 100 lety, nepřipravená na populační boom i změnu životního stylu. Například londýnskou viktoriánskou kanalizace navrhl stavební inženýr Joseph Bazalgette (1819–1891) v polovině 19. století.

Tehdy v britské metropoli žilo asi 4 miliony obyvatel, dnes jich má kolem 9 milionů.

K čemu se hodí hrouda odpadu?

Ani tukovec není zcela bezprizorní materiál, co se případné zužitkovatelnosti týče. Odhaduje se, že odstraněním oleje z londýnských tukovců by se dalo ročně vyrobit více než 130 gigawatthodin energie, což by stačilo na napájení asi 40 000 domácností.

Jak uvedl profesor James Barker z Kingstonské univerzity, „vyzkoušena byla už přeměna mastných kalů na biopalivo.“ V případě tukovců by po odstranění vody filtračním systémem mohl být odčerpaný čistý olej obohacený různými chemikáliemi a vyrobena bionafta.

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz