Domů     Ostatní
Zemřel Peter Higgs
Veronika Tyrková 10.4.2024
FOTO: Bengt Nyman / Creative Commons / CC BY 2.0

Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností.

Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady..

K objevu bosonu, který nese jeho jméno, došlo 4. července 2012 na Velkém hadronovém urychlovači v CERNu, respektive tento den počítačové analýzy poprvé ukázaly, že by k jeho vzniku srážka dvou protonů mohla vést.

Jak uvedl sám Peter Higgs: „Nemyslel jsem si, že tato částice bude objevena za mého života.“.

Pro média byl objev Higgsova bosonu senzací. Přirovnával se k přistání člověka na Měsíci, triumfu lidstva, který dokáže vysvětlit vesmír. Generální ředitel CERNu, Rolf-Dieter Heuer, jej nazval „historickým milníkem“ a dokonce padly návrhy, že by měl CERN začít s produkcí nového parfému „Hugo Boson“.

Jako padlý sníh

Pro vědce se objev bosonu rovnal nalezení svatého grálu. Šlo o poslední chybějící dílek standardního modelu částicové fyziky, který unikal detekci po celá desetiletí. Standardní model je jakási „periodická tabulka“ elementárních částic a jejich vzájemných interakcí se silami přírody (kromě gravitace, kterou popisuje obecná relativita).

Model má ale jednu zvláštnost. Předpokládá totiž, že všechny elementární částice mají nulovou hmotnost, pozorování přitom tvrdila opak.

V 60. letech 20. století skupina několika vědců ve třech nezávislých skupinách, mezi nimi i Peter Higgs nebo belgický fyzik Francois Englert (*1932), navrhla, že hmotnost nemusí být základní vlastností částic, ale druhotnou, kterou teprve získávají.

To, co dává částicím jejich hmotnost, má být interakce s kvantovým polem, které prostupuje vesmírem a dává vzniknout také vlastní částici. Tím se může podobat právě padlému sněhu – zatímco člověk s lyžemi se v závějích pohybuje s lehkostí, bez nich se cítí těžký a nepohyblivý. Toto pole, částice i samotný mechanismus později dostaly jméno po Higgsovi.

Významné ocenění

Popsání tohoto mechanismu vyneslo Higgsovi a Englertovi v roce 2013 Nobelovu cenu. Jak tehdy uvedla Švédská královská akademie věd: „I když se zdá, že vesmír je prázdný, toto [Higgsovo, pozn. red.] pole tam je.

Bez něj bychom neexistovali, protože právě z kontaktu s tímto polem získávají částice hmotnost. Teorie navržená Englertem a Higgsem tento proces popisuje.“.

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz