Domů     Technika
Pocta prezidentu Fordovi za 13 miliard dolarů
Zdroj: Wikimedia Commons

Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO..

Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009.

Slanost moře posléze gigant nesoucí jméno bývalého amerického prezidenta Geralda R. Forda (1913–2006) poprvé okusil o čtyři roky později. A to za přítomnosti nejmladší dcery bývalé hlavy státu, Susan Fordové Balesové (*1957).

Susan Fordová Balesová u nejmodernější letadlové lodi nesoucí jméno jejího otce. Zdroj: Wikimedia Commons

Pořádný kolos

Pozici námořní jedničky mu zaručila nejen délka, která činí 337 metrů, ale především výbava v podobě elektromagnetických katapultů EMALS (Electromagnetic Aircraft Launch System) a záchytných systémů AAG (Advanced Arresting Gear).

Oba systémy by měly zajistit výrazně větší provozní aktivitu na palubě, posílat a zachycovat letadla nejrůznějších hmotnostních kategorií, a snižovat provozní zatížení letadel při startu a přistání.

Vždy připravena

Zároveň se USS Gerald R. Ford může pochlubit 25 palubami, přičemž ta o rozloze 2 hektary disponuje hned dvěma vzletovými dráhami s celkem čtyřmi akceleračními elektromagnetickými katapulty.

Každých 45 vteřin tak může odstartovat jeden z 90 bojových nebo transportních letounů, dronů či helikoptér včetně nejlepších stíhaček Lockheed Martin F-35 Lightning II. Ve chvílích bojové pohotovosti by mohlo jít až o 220 vzletů za den.

Na horší časy

Největší prostory se však ukrývají v podpalubí, do kterého vedou tři vysokokapacitní výtahy na dočerpání paliva. Zásoby letecké pohonné hmoty jsou přitom tak velké, že vystačí klidně i na nepřetržitou třítýdenní misi.

Na lodi se rovněž nachází dvě úpravny mořské vody dimenzované na permanentní zásobování až 10 tisíc osob. Samozřejmostí je také náležitá ochrana. V tomto případě je 337 metrů dlouhý kolos chráněn neviditelnou technologií Stealth.

Vymazlený arzenál

Za povšimnutí rovněž stojí palubní křídlo CVW 8, které je postavené kolem čtyř letek víceúčelových stíhaček F/A-18E/F Super Hornet. Úderné stroje doplňuje letka s letouny pro vedení elektronického boje EA-18G Growler a letka s námořními letouny včasného varování a řízení letového provozu E-2D Advanced Hawkeye.

Logistické služby obstarává letka s dopravními letouny C-2A Greyhound. Z paluby také působí námořní vrtulníky MH-60R Seahawk a MH-60S Knighthawk.

Více se dočtete v čísle 5/2024, které vychází 15. dubna!

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz