Domů     NOVINKY
Láhev Perrier vzdává hold francouzské vědě. Vyhrajte dárky od světového designéra Philippe Starcka
Jan Zelenka 11.4.2024

Světoznámá značka minerální vody Perrier představila novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck, který u příležitosti 160. výročí založení značky vdechl lahvi novou podobu ve svém nezaměnitelném minimalistickém, ale elegantním stylu.

foto: Perrier

Ikonický kapkový tvar zelené lahve Perrier zůstává od vzniku společnosti stejný a stal se symbolem značky. Kromě toho už více než 100 let vydává Perrier limitované edice ve spolupráci s nejznámějšími světovými umělci své doby, kteří lahev přetvořili v umělecké dílo.

A tak kdysi s lahví spojily své jméno legendy jako Andy Warhol, Salvador Dalí, Bernard Villemot, Raymond Savignac, Jean Carlu, Jean Gabriel Domergue, Takashi Murakami.

Philippe Starck, foto: archiv

A teď naposledy i Philippe Starck, který se u příležitosti 160. výročí založení Perrier inspiroval při hledání konceptu designu pro limitovanou edici lahve vědou, a především pak čočkou, kterou vymyslel francouzský vědec Augustin-Jean Fresnel.

Hlavním motivem designu se staly jemné vroubky po obvodu téměř celé výšky lahve.

Fresnelova čočka byla vyvinuta na začátku 19. století pro použití v námořních majácích a výrazně pomohla zlepšit jejich funkčnost. Od té doby nachází uplatnění v mnoha oblastech osvětlení. Právě původní návrh světla majáku Starck vtiskl do výsledného designu, který pracuje s hrou světla odrážejícího se od lahve po dopadu na její povrch.

Co na novou limitovanou láhev říkají přední čeští designéři?

Michal Froněk

Je z mnoha důvodů logické, že se firma Perrier obrátila na nestora designu P.Starcka, který v globálním světě kreativity tvoří již od konce 80. let. Starck je tvůrce silných příběhů, které propojuje se svým designem.

Starck umí evolučně posunout všeobecně znamý předmět do nových souvislostí. Starck je ale i mistr elegance a estetiky, takže jsem přesvědčen, že se jeho nový objekt bude líbit. Zkrátka se mu to opět povedlo.

Rony Plesl

Dlouhodobě obdivuji vytříbené logo a celkovou image značky PERRIER, která pevně stojí na silné tradici a nadčasovosti, nepodléhající módním trendům. Nová skleněná lahev naprosto ctí tyto hodnoty a velice kultivovaně k nim přidává výraz typický pro osobnost Philippa Starcka.

Vytříbený, hapticky příjemný tvar kapky s horizontálními kruhy je pro mě symbolem úcty ke značce v kombinaci s hrdostí designéra. A tak to má být….

Aleš Najbrt

Mám rád jednoduché věci i jednoduchá přesná řešení. Proužky na lahví jsou nejen elegantní, ale i funkční. Díky nim se lahev dobře drží. Rád si připíjím vínem, ale dnes to bude minerálka. 

Co je Perrier

Perrier je přírodní minerální voda obsahující pouze minerální soli a přírodní plyn. Neobsahuje cukr, kofein a je bez kalorií. Zdroj pramene se nachází ve Vergèze v oblasti Gard v jižní Francii. Voda Perrier byla poprvé představena v roce 1863. Místní doktor Louis Perrier koupil pramen, na kterém provozoval lázně a zároveň prodával stáčenou vodu.

Později pramen prodal Johnu Harmsworthovi, bratrovi mediálních magnátů Lorda Northcliffa a Lorda Rothmera, který se do Francie přijel zdokonalovat v jazyce. Harmsworth prodal lázně, přejmenoval pramen na Source Perrier a začal stáčet vodu do ikonických zelených lahví.

Voda Perrier je dostupná v 750, 330 a 200 ml lahvích a 330 ml plechovkách napříč světem. Kromě čisté perlivé či jemně perlivé varianty jsou k dostání také ochucené verze.

Na český trh se dostane několik desítek kusů tohoto unikátního návrhu v podobě dárkového boxu. Milovníci moderního designu budou moci získat exkluzivní láhev v soutěžích na sociálních sítích Perrier cz.

Do distribuce skleněnou verzi dát neplánujeme, ale v příštím roce se design Philippe Starcka dostane na pulty obchodů na etiketách každé lahve vody Perrier,“ dodává Petr Mrázek, jednatel společnosti Le Patio Group, která je exkluzivním dovozcem Perrier do České republiky.

Soutěž

Pro čtenáře časopisu 21. STOLETÍ máme tři dárky do soutěže: mikinu, triko a tašku.

Stačí mít jen štěstí. Pošlete nám mail na adresu: 21.stoleti@rf-hobby.cz a do předmětu napište jen Perrier & Starck.

Mikinu vyhraje 21. doručený mail, triko 22. a tašku 23. mail. Soutěž končí 21. dubna ve 23.59 hod.

Hodně štěstí.

Ceny do soutěže:

Perrier x Starck mikina – 2400,- Kč

Perrier x Starck tričko – 1140,- Kč

Perrier x Starck tote bag – 500,- Kč

Související články
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se nevzdálenějším člověkem-vyrobeným objektem ve vesmíru, vysílala poslední půlrok jen nesrozumitelné „blábolení“. Poslední sbohem se ale nekonalo, inženýrům NASA se opět povedlo krizi zažehnat. Dvojice sond […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
Zajímají vás paralely mezi chováním rakovinných buněk a lidí? Podívejte se pod povrch biologie nádorů, a ponořte se do úvah založených na společensko-vědních teoriích fungování společnosti. Nahlédněte pod povrch rakoviny. Vydejte se do fascinujícího světa „buněčné filosofie“ s knihou inspirativní vědkyně, bioložky Jany Šmardové (1961−2023) z Přírodovědecké fakulty MUNI. Jana Šmardová se ve vědecké práci zaměřovala […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz