Domů     Historie
Potetovaný ledový muž Ötzi: Jakou technikou vznikla jeho tetování?
Zdroj: Pixabay

Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné.

Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla..

Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi 50 kg. V době smrti mu bylo asi 45 let. Žil v době mezi roky 3400 a 3100 př. n.l. Spolu s jeho mumií byly nalezeny i zbytky jeho oděvu, bot a výbavy. Měl na sobě plášť vyrobený z tkané trávy, kabát a opasek.

K tomu indiánský typ kalhot, spočívající ve dvou oddělených nohavicích, dále bederní roušku a zateplené boty, vhodné pro chůzi na sněhu. To vše zhotovené z usně z různých kůží a kožešin. Nosil i čepici z medvědí kožešiny s koženým řemínkem.

Byl dobře vybaven na to, aby čelil sněhu a mrazu hor na hranici mezi dnešním Rakouskem a Itálií.

Zavražděný ledový muž

U sebe měl měděnou sekeru s tisovým topůrkem, pazourkovou dýku s jasanovou rukojetí a toulce se šípy s pazourkovými hroty a nedodělaný luk. V jeho opasku pak byl nalezen kousek pyritu a zápalné hubky. Před smrtí jedl maso z kozorožce a z jelena a bylinkový chléb.

V době nálezu vážila jeho mumie 13,75 kg. Vědci se zpočátku domnívali, že zemřel během sněhové bouře, ale detailní prohlídka jeho těla odhalila podlitiny a řezy na jeho rukou, zápěstí a hrudníku. A dále také poranění mozku, svědčící o úderu do hlavy. Zřejmě vykrvácel poté, co mu šíp roztříštil lopatku a poškodil velké cévy.

Detailní zkoumání jeho těla na něm rovněž odhalilo 61 tetování, černé čáry a kříže na levém zápěstí, dolních končetinách, na hrudi a spodní části zad. Vědci se dlouhou dobu domnívali, že nejstarší tetování na světě byla tvořena tak, že se vtíral popel z dřevěného uhlí do kožních řezů vytvořených ostrým kamenným nástrojem.

Archeolog Aaron Deter-Wold z Tennessee Division of Archeology v Nashvillu však po prozkoumání Ötziho tetování došel k jinému názoru: „Naše studie ukazuje, že posledních 30 let konvenční moudrosti o tom, jak byl ledový muž tetován, je nesprávná.“.

Zdroj: Deter Wolf

Osm různých druhů tetování

Již v roce 2022 se spojil s profesionálním tatérem Dannym Ridayem z Tamahere na Novém Zélandu, který se specializuje na tradiční tetovací techniky, bez použití elektrických nástrojů. Tatér se uvolil k tomu, aby na jeho nohu bylo vytetováno osm identických obrazců za pomocí osmi různých nástrojů a čtyř tradičních technik.

V horní řadě byla vlevo použita technika handpoke, při které tatér propichoval kůži klepáním na rukojeť kostěného hrotu, v dalším případě pak propichoval kůži měděným šídlem. Ve třetím případě řezal kůži obsidiánovou čepelí.

Pravé horní tetování vzniklo protahováním kostěné jehly s nití napuštěnou pigmentem kůží.

Tetování vlevo v dolní řadě vzniklo ručním klepáním na hřeben z kančích klů, to další ručním propichováním kůže ocelovou jehlou, třetí ručním šťoucháním do kostěné špičky a v posledním případě do obsidiánové vločky.

Poté, co se tetování zhojila, se Deter-Wolfe spojil se dvěma archeology, kteří porovnali mikroskopické snímky Ridayových tetování s digitálními snímky Ötziho tetování s vysokým rozlišením. Ta vykazovala znaky shodné s tetováním vytvořeným pomocí kostěného hrotu, nebo měděného šídla.

Kostěné šídlo nalezené mezi Ötziho věcmi má dostatečně ostrý hrot k tomu, aby mohlo být použito k tetování, stejně jako hrot parohu z jeho toulce. Oba tyto předměty tak budou podrobeny dalšímu zkoumání.

Štítky:
Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz