Domů     Zajímavosti
Středoškoláci v Česku pracují minimálně. V Praze se otevře nové „speciální“ gymnázium
Jan Zelenka 23.11.2023

Vyplatí se pracovat už na střední škole? Mezi mladými Evropany je to běžná praxe, v Česku rarita. Podle vzdělávací organizace Junior Achievement Czech (JA Czech) je mnohdy přínosnější být aktivní ve studentských programech, účastnit se soutěží nebo se pustit do vlastního projektu.

Je k tomu ale potřeba flexibilita, kterou nabízí nová střední škola VICTORIA HIGH SCHOOL.

Na české středoškoláky je vyvíjen možná až nezdravý tlak, proto je těžké skloubit práci, koníčky nebo sport. Foto: JA Czech

Česko figuruje v zaměstnání studentů na chvostu tabulky evropských zemí. Ve věku 15 až 29 let si během formálního vzdělávání přivydělává 8,4 procenta Čechů, to je třikrát méně, než činí evropský průměr (25 %).

Nejvyšší podíl mladých lidí zaměstnaných při studiu mají podle údajů Eurostatu v Nizozemsku (73 %), Dánsku (52 %) a Německu (45 %). Naopak nejnižší podíly vykázalo Rumunsko (2 %), Slovensko (5 %) a Maďarsko (6 %).

„Dynamika přechodu mladých lidí ze škol na pracovní trh se v jednotlivých zemích EU výrazně liší. Rozdíly jsou dány národními vzdělávacími systémy, dostupností odborné přípravy, charakteristikou trhu práce i kulturními faktory,“ uvedl Martin Smrž, ředitel JA Czech.

V Česku je obvyklé, že se středoškoláci věnují výhradně studiu a zaměstnání hledají až po maturitě či vyučení, případně na vysoké škole, kde je studijní rozvrh flexibilnější. Rodiny po středoškolácích chtějí, aby hlavně dokončili vzdělání, a firmy jejich zaměstnání stále považují za riskantní.

Nová střední škola západního střihu

Právě flexibilita a náročnost učiva stojí za tím, že studenti sotva zvládají střední školu, a zároveň třeba vrcholový sport. I proto vzniká nová střední škola. VICTORIA HIGH SCHOOL je/bude čtyřleté, soukromé gymnázium zaměřené na kvalitní výuku s důrazem na studium jazyků a respektující časové možnosti talentovaných studentů.

Otevře první dvě třídy příští školní rok v Praze 3 a výhodou bude právě flexibilita, kdy si každý student může už na začátku nebo i během studia zvolit, zda chce studovat prezenčně nebo distančně s online podporou, a to doslova odkudkoli na světě.

VICTORIA HIGH SCHOOL dokáže však nastavit individuální studijní plány pro nadané studenty především z řad sportovců, ale i těch, kteří potřebují jiný přístup pro rozvoj svého mimoškolního talentu. Třebaže se u všech studentů bude klást důraz na osobní potřeby, na kvalitu výuky, zároveň se bude vytvářet prostor pro seberozvoj.

„Chceme ukázat cestu k modernímu vzdělání bez hranic současně s důrazem na individuality,“ říká Ing. Dana Robertson, zakladatelka ZŠ VICTORIA SCHOOL a VICTORIA HIGH SCHOOL.

Ing. Dana Robertson, zakladatelka ZŠ VICTORIA SCHOOL a VICTORIA HIGH SCHOOL. Foto: VHS

Prezenčně i distančně s online podporou

Originální koncept VICTORIA HIGH SCHOOL umožňuje každému studentu zvolit přístup, který mu vyhovuje. Ve všech případech má škola propracovaný systém výuky, který studenty připraví na úspěšné dosažení akademických cílů i těch v jejich mimoškolních aktivitách.

Součástí studia je rozšířená výuka cizích jazyků a pochopitelně i krátkodobé či dlouhodobé zahraniční studijní stáže na partnerských středních školách. „Tato možnost byla pro nás od začátku jedním z klíčových bodů celého projektu.

Chceme, aby studenti měli možnost získat nové zkušenosti, osamostatnit se a připravit se na studium vysoké školy nejen v zahraničí. A co víc – díky online modulu nemusí po návratu řešit rozdílové zkoušky nebo dokonce opakování ročníku,“ říká zakladatelka.

Na zahraniční stáže volně navazuje zapojení studentů do projektu International Baccalaureate. Tento vzdělávací program s mezinárodním uznáním, vedený v angličtině, jim umožní získat mezinárodní maturitu a ulehčit tak přestup na jakoukoliv tuzemskou nebo zahraniční vysokou školu.

Vyučování je inspirováno americkým přístupem prostřednictvím krátkodobých i dlouhodobých projektů. Součástí výuky je využívání moderních technologií, prohloubení schopnosti vyhledávat informace a jejich následné zpracování do formy, kterou je třeba obhájit před publikem.  Školné bude činit 150 000 Kč/rok.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz