Domů     Zajímavosti
Fenomén sushi a poké bowlu: Co tělo získá z jedné porce?
Jan Zelenka 23.11.2023

Patří k nejfotogeničtějším pokrmům současnosti. Sushi a poké bowly na fotkách opravdu vypadají skvěle, nicméně ve výsledku to nejvíc ocení tělo. Tedy alespoň za předpokladu, že se vydáte do podniků, které havajskou/japonskou specialitu umí připravit.

Základní ingrediencí obou „exotických“ kuchyní je totiž čerstvost, a k tomu pestrost (chutí) a barevnost. Až pak se počítají nutriční hodnoty…

Chuť Japonska v řase z pilířů

Dnes jí sushi skoro miliarda movitějších lidí, zato dřív za ně byli vděční především chudí dělníci. Sushi v překladu znamená „kyselost“. Kdysi čínští rybáři používali rýži jako konzervant vykuchaných ryb, protože přirozeně kvasí a nasolené rybě nedovolí hnít.

Z Číny se pokrm dostal do Japonska a sushi, jak je známe dnes, pochází ze začátku 19. století. Jeho autorem byl kuchař Hanaya Yohei (1799–1858). Byla to doba prvních rychlých občerstvení. Dělníci v přístavech zjistili, že sushi je skvělý oběd při chůzi.

Žádné čekání, žádné cavyky a žádné hůlky. Drželo se mezi palcem a ukazovákem. A řasa nori se původně oškrabávala z přístavních pilířů.

Dnes sushi platí za delikátní zážitek, kterému propadl i britský tenista Andy Murray (*1987). „Jednou jsem snědl padesát kousků sushi maki a pak šel na trénink!“ Bývalá světová jednička Serena Williamsová (*1981) dokonce prohlásila: „Neznám žádného tenistu, který by to nejedl!“ .

Porce všeho zdravého

Sushi se netěší celosvětové oblibě pro nic za nic, obsahuje spoustu zdravých surovin. Třeba rýže je zdrojem karbohydrátů a proteinů. K dobrému trávení přispívá zázvor, který slouží i jako přírodní antiseptikum.

Celou řadu minerálů a vitaminů A, B1, B2, B6, C a niacinu (dobrý pro energetický metabolismus buňky) obsahuje pak řasa nori. Japonský křen wasabi stimuluje produkci slin, pomáhá k zažívání. A syrové ryby jsou plné omega-3 mastných kyselin. Hlavně pak ty tučnější typu lososa..

Sushi burrito nebo sushirito je druh japonsko-americké fusion kuchyně. Foto: Sushirrito

Fenomén poké

Ještě o „kousek“ dál na východ vznikl jiný fenomén – poké. Pokrm i výraz pochází z havajštiny a znamená „krájet na kousky“, protože na sousta připravené barevné suroviny jednoduše poskládáte do misky, přidáte bílkoviny (tuňáka, losos, restované kuře, tempeh nebo třeba tofu), sacharidy a rychlou omáčku.

Suroviny jsou někdy pestřejší než sushi, proto jsme za vzorový příklad vyváženého jídelníčku vzali avokádové poké (nebo s tuňákem) z pražského bistra Sushirrito, kde ho mistr kuchyně Jakub Karásek připravuje z rýže, avokáda (případně tuňáku), okurky, fazolek edamame, mrkve, sezamu, cherry rajčátek, řepy, zázvoru a arašídové omáčky. Co takové jídlo obsahuje v nutričním žebříčku?

surovina                hmotnost v porci (g)          sacharidy (g)          proteiny (g)

rýže                        150                                       117                          4,5

tuňák                     100                                        0,1                           23

avokádo                  80                                        4,8                          1,6

mrkev                      30                                        2,1                          0,3

okurka                     30                                        0,9                          0,25

edamame                30                                         3                             3,3

cherry rajčátka        30                                        1,2                          0,27

zázvor                     30                                        0,21                        0,09

sezam                        2                                       0,08                         0,44

arašídová omáčka   25                                       4,28                         1,27

červená řepa           20                                           2                            0,4

výhonky z hrášku   3                                        0,28                          0,25

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz