Domů     Příroda
Konzumace hmyzu může prospívat střevní mikroflóře lidí
Zdroj: Pixabay

Hmyz je viděn jako potravina budoucnosti, která pomůže nasytit přelidněnou planetu. Vědkyně z Colorado State University a University of Wisconsin se zaměřily na zkoumání toho, zda nepředstavuje konzumace hmyzu pro člověka riziko. Závěry jejich studie svědčí o opaku!.

Tiffany Weirová, docentka na Katedře potravinářství a lidské výživy na Colorado State University, a Valerie Stullová z University of Wisconsin jsou průkopnicemi ve výzkumu vlivu konzumace hmyzu, především cvrčků, na lidskou střevní mikroflóru.

Na základě výsledků svých předchozích výzkumů se v nejnovější studii, kterou publikovaly v dubnu 2023 v časopise Nature Food, zaměřily na to, zda je chitin, jenž tvoří hlavní složku kutikuly členovců, prospěšný střevnímu mikrobiomu lidí se syndromem dráždivého tračníku.

Ekologicky šetrný zdroj potravy

„Jedlý hmyz a hmyzí vláknina mohou být v americké kuchyni neobvyklé, ale jsou běžně konzumovány lidmi po celém světě, protože hmyz je součástí mnoha tradičních kuchyní,“ říká k tomu Stullová. A dodává:

„Navíc se mu nyní dostává pozornosti, jakožto ekologicky šetrnému a zároveň levnému zdroji živočišných bílkovin.“ Až 3 000 etnických skupin ve 130 zemích světa pravidelně konzumuje hmyz, převážně sbíraný ve volné přírodě.

Na popularitě ovšem získává i umělý chov hmyzu, neboť se ukazuje, že ve srovnání s chovem tradičních hospodářských zvířat, zejména hovězího dobytka, je mnohem šetrnější k přírodě a životnímu prostředí.

Spotřebovává méně vody, půdy i krmiva a produkuje méně skleníkových plynů, čímž snižuje riziko globálního oteplování. Docentka Weirová však upozorňuje na to, že hmyz není dostatečně doceněn jako potravina.

Hmyz obsahuje esenciální mastné kyseliny

Vysvětluje: „Hmyz je nabízen jako dobrý zdroj bílkovin, ale vláknitá složka, chitin, se nenachází v jiných živočišných potravinách, a přitom obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin v něm může být vyšší než v mnoha rostlinných zdrojích.“ Tyto mastné kyseliny se přitom v těle účastní mnoha důležitých procesů, regulují záněty, příznivě působí na srdce a podporují i zdraví mozku.

Jedná se navíc o esenciální živiny, což znamená, že si je lidské tělo není schopné samo vytvořit, a musí je proto získávat z potravy.

Zdroj: CJ Thomas

Nejčastěji konzumovanými druhy hmyzu v tradičních oblastech, kde si je dopřávají 2 miliardy lidí, jsou brouci, housenky, vosy, včely, mravenci, kobylky, cvrčci a termiti. Hmyz je považován za dostupný zdroj živočišných bílkovin, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro lidskou výživu, zejména pro osoby, jejichž strava je převážně založená na konzumaci obilnin a luštěnin.

Za rizika spojená s konzumací hmyzu je považován případný obsah kontaminantů a také možnost, že by hmyz vyvolal alergickou reakci. Tato rizika však nejsou větší než u konzumace jiných živočišných zdrojů potravy.

Blahodárný vliv na střevní mikroflóru

Z předchozí studie Weirové a Stullové vyplývá, že konzumace již 25 gramů prášku z mletých cvrčků denně má za následek zvýšení množství zdraví prospěšných bakterií v lidských střevech. Lidské buňky dokonce obsahují enzymy, zvané chitinázy, které jsou schopné rozkládat chitin, jenž tak může být absorbován během procesu trávení.

Chitin je přitom vedle celulózy nejrozšířenějším polysacharidem na Zemi. Konzumace hmyzu tak má nejen potenciál pozitivně ovlivnit globální výzvy podvýživy či jakéhokoliv světového nedostatku potravin, ale rovněž snížit riziko onemocnění, neboť střevní mikrobiom má vliv na celkovou imunitu člověka.

Valerie Stullová k tomu dodává: „Hmyz je nejen obecně ekologickým zdrojem živočišných bílkovin, který vyžaduje méně zdrojů než konvenční dobytek, ale některé druhy jsou také zdatnými recyklátory, kteří dokážou spotřebovat a přeměnit organické vedlejší produkty a odpady s nízkou hodnotou, včetně potravinového odpadu, na výživné, vysoce kvalitní potraviny nebo krmivo pro zvířata.“ Z jeho zařazení do běžného jídelníčku lidí tak plyne hned několik výhod.

Více se dočtete v časopise 21. století číslo 8/2023, které vyšlo 17. července.

Související články
Příroda Zajímavosti 19.11.2025
Hurikán je v plné síle. Je rozhodně lepší se mu vyhnout. Tuhle taktiku ale nevyznává drobný letec z ostrova u severní Afriky. Ten si bouři “stopne” a sveze se s ní i tisíce kilometrů až k americkým břehům. Dobře se nažere a pak se zase na křídlech hurikánu vrátí domů. Tropické cyklony považuje téměř každý […]
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
Medicína Příroda 12.11.2025
Rozhodně se neřadí k zástupcům živočišné říše, kteří by se mezi lidmi těšili nějaké oblibě. A to nejen kvůli svému vzhledu. Upíři se totiž, jak napovídá jejich název, živí krví. Kromě toho jsou také přenašeči obávané smrtelné nemoci Upíři obecní žijí v oblastech Střední a Jižní Ameriky. Jedná se o druh netopýra, který napadá hospodářská […]
Příroda 10.11.2025
Zničující vedro patří k palčivým problémům souvisejícím se změnami klimatu. Na svém kontě už má mnoho lidských životů. Nedávno navíc výzkum víc jak stovky špičkových odborníků přišel s šokujícím závěrem, jež se této problematiky týká V posledních letech byl vliv lidské činnosti na zvyšování teplot studován opakovaně. Vědci ve svých modelech vycházeli ze dvou scénářů […]
Většina rostlin potřebuje k tomu, aby vzkvétala, přijímat dusík, často obsažený v umělých hnojivech. Jen některé se bez něj obejdou. A právě na ně se zaměřili vědci, aby studovali, zda by se změny, ke kterým u nich došlo, daly adaptovat i na plodiny potřebné k našemu přežití, jako jsou pšenice, kukuřice či rýže. Pro většinu […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz