Domů     Objevy
Příběh Titaniku znovu ožívá
Zdroj: Atlantic Productions/Magellan

2 hodiny a 40 minut… Přesně tak dlouho trvalo než se za největším parníkem své doby definitivně zavřela vodní hladina. Ačkoli se trup Titaniku nachází v hloubce přibližně 3800 metrů, stále láká dobrodruhy z celého světa. Aktuálně je proto možné jeho příběh spatřit i ve 3D..

K unikátní podívané však nejsou zapotřebí speciální brýle ani filmové plátno. S pomocí moderních technologií se totiž legendu podařilo znovu „vynést“ nad hladinu. Jen o 111 let starší a rezavější.

Je libo šampaňské

O revoluci, která by mohla přepsat dějiny, se postaraly společnosti Magellan a Atlantic Productions. Jejich ponorná, dálkově ovládaná zařízení, strávila v loňském roce pod mořskou hladinou více než 200 hodin.

Během dosud nejpodrobnějšího skenování pořídila přes 700 tisíc snímků ze všech úhlů, z nichž následně vědci sestavili nejvěrnější 3D model klenotu společnosti White Star Line.

Kromě holého, bakteriemi a solnou korozí poznamenaného vraku, spatřily znovu světlo světa i drobné detaily, například sériové číslo vyražené na jedné z vrtulí, lahve šampaňského nebo náhrdelník.

Prokletý ledovec

„Hloubka téměř 4000 metrů představuje výzvu, na místě se potýkáte s proudy a nesmíte se ničeho dotknout, abyste vrak nepoškodili,“ uvedl vedoucí expedice Gerhard Seiffert. Od nejnovějšího výzkumu si tým expertů slibuje odpovědi na dosud nezodpovězené otázky.

Ta nejpalčivější se týká samotné srážky s ledovcem, ke které došlo 14. dubna 1912 ve 23:40hodin. „Opravdu nerozumíme charakteru oné srážky. Dokonce ani nevíme, zda Titanik do ledovce narazil podél pravého boku, jak je ukázáno ve všech filmech – mohl se o ledovec zarazit,“ uvedl Parks Stephenson, který se příběhem Titaniku dlouhodobě zabývá.

Zároveň připouští, že skenování je jedinou možností, jak legendu bezpečně studovat. Pomocí snímků totiž jako by „zamrzla“ v čase.

Více fotografií naleznete v čísle 8/2023, které je ode dneška v prodeji.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz