Domů     Medicína
Oftalmologie: Bystrý zrak za tři, dva, jedna…
Zdroj: Freepik

S rozmachem počítačů a chytrých telefonů vstupuje oftalmologie do nového léčebného věku. Jen ve Spojených státech trápí dalekozrakost 8,4 % populace nad 40 let, v případě krátkozrakosti čísla vystoupala na 23,9 % populace. A věda předpovídá, že bude hůř….

2016

Oblast Klatovska sehrála zásadní roli v patnáct let trvajícím výzkumu genu, který stojí za vážnou dědičnou vadou. Jedná se o zadní polymorfní dystrofii rohovky, která ačkoli patří k vzácným onemocněním, v České republice jím trpí nejvíc lidí na světě – v přepočtu na počet obyvatel jde o jednoho člověka na 100 tisíc.

„Pacient špatně vidí, nezřídka musí podstoupit transplantaci rohovky a zrak se může zhoršit až do úplné slepoty,“ popsala členka výzkumného týmu Petra Lišková. Díky nově objevenému genu je ale nyní možné nemoc poměrně jednoduše zjistit z krve – a zároveň zabránit přenosu na další generaci.

Už ve zkumavce totiž lze embryo otestovat, a následně vybrat to, které mutaci do své výbavy nezískalo. Co je ale nejvíce zajímavé, že všichni postižení disponovali stejnou mutací od jednoho společného předka. Všichni navíc pocházejí z okolí Klatov.

Zdroj: Freepik

2017

Ostříží zrak se z populace postupně vytrácí, alespoň podle studie zveřejněné v odborném žurnálu Lancet Global Health. Podle ní se v roce 2017 na světě podařilo napočítat 36 milionů nevidomých lidí, a jejich počet by měl do poloviny století ještě vzrůst – podle prvních predikcí na více než 115 milionů.

Podobně raketovou rychlostí dojde k nárůstu čísel také u osob se středním nebo vážným poškozením zraku, a to za stejné období z 217 milionů na 588 milionů. Za hlavní příčinu tohoto nepříjemného fenoménu označili oční experti především rychlý nárůst celosvětové populace, a především její stárnutí.

Za nejvíce zasažené oblasti byly do budoucna označeny Asie a Afrika, a to po důkladné analýze údajů ze 188 zemí světa. I přesto počet nevidomých procentuálně klesá. Zatímco roku 1990 šlo o 0,75 %, o 25 let později se jednalo už o „pouhých“ 0,48 %.

Zdroj: Freepik

2022

Těší se z přízviska nejrychlejší a nejmodernější. Řeč je o novém laseru, který operaci očí zvládne v rekordním čase 10 sekund, čímž pacientům i lékařům poskytne zcela novou úroveň komfortu. Novinku prozatím do svého nemocničního portfolia v Evropě zařadilo osm států.

„Operují se s ním dioptrické vady, krátkozrakost, astigmatismus a velmi brzy i dalekozrakost, kterou do této chvíle nešlo pomocí tohoto přístroje operovat,“ představila primářka kliniky NeoVize Lucie Valešová.

Přístroj pracuje na principu „mikro výbuchů“, kdy v oku tvoří jednu tečku vedle druhé, čímž si uvnitř tkání připraví prostor na to, co chce vyříznout. Díky tomuto principu mohou lékaři zákrok provádět pod povrchem rohovky.

I přesto, že tato metoda není medicínskému světu úplně neznámá, teprve nyní přístroj získal nové parametry a výrazně zrychlil, což pro pacienty znamená větší komfort.

2023 únor

V kyjovské nemocnici na Hodonínsku je nyní operace šedého zákalu otázkou pár minut. Při samotném zákroku totiž zdejším odborníkům asistuje 3D robotický zobrazovací systém. Jedná se o první pracoviště v Evropě, které technologii nové generace využívá.

„Pro pacienta to znamená určitě větší komfort. Digitální optika umožňuje snížení intenzity světla během operace. Chirurg není fixován ke klasickému okuláru, ale operuje v komfortní pozici pomocí pasivních polarizačních brýlí„ popsal primář očního oddělení Nemocnice Kyjov Evžen Fric.

Nejenže přístroj poslouží ke zpřesnění celého zákroku, značně zpříjemní i výuku mladých lékařů. Dějištěm pokroku se moravské pracoviště nestalo náhodou. Každoročně tu totiž oční odborníci provedou na 2600 chirurgických zákroků, přičemž k nejčastějším se řadí právě refrakční operace šedého zákalu.

2023 duben

Zelený zákal neboli glaukom je velice nenápadná oční vada, která ale může vyústit v trvalé poškození zraku. Toto onemocnění totiž postihuje přední oční komoru. Prostor mezi duhovkou, čočkou a rohovkou, kde dochází k vytváření tekutiny.

Zatímco u zdravých jedinců samovolně odtéká, při zeleném zákalu je tomu přesně naopak, což vede k postupnému zvyšování nitroočního tlaku. Ten působí na všechny struktury vnitřního oka, přičemž poškozuje především vlákna zrakového nervu.

Z medicínského hlediska se jedná o problém neléčitelný, při včasné diagnostice je ale možné onemocnění zpomalit s pomocí očních kapek, které tlak snižují. Revoluční možnost ale nyní představují i implantáty v podobě miniaturních trubiček deštníkovitého tvaru, které odtok tekutiny zlepšují, a nutnost užívání kapek se díky nim snižuje na minimum.

Zdroj: Unsplash

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz