Domů     Medicína
Oftalmologie: Bystrý zrak za tři, dva, jedna…
Zdroj: Freepik

S rozmachem počítačů a chytrých telefonů vstupuje oftalmologie do nového léčebného věku. Jen ve Spojených státech trápí dalekozrakost 8,4 % populace nad 40 let, v případě krátkozrakosti čísla vystoupala na 23,9 % populace. A věda předpovídá, že bude hůř….

2016

Oblast Klatovska sehrála zásadní roli v patnáct let trvajícím výzkumu genu, který stojí za vážnou dědičnou vadou. Jedná se o zadní polymorfní dystrofii rohovky, která ačkoli patří k vzácným onemocněním, v České republice jím trpí nejvíc lidí na světě – v přepočtu na počet obyvatel jde o jednoho člověka na 100 tisíc.

„Pacient špatně vidí, nezřídka musí podstoupit transplantaci rohovky a zrak se může zhoršit až do úplné slepoty,“ popsala členka výzkumného týmu Petra Lišková. Díky nově objevenému genu je ale nyní možné nemoc poměrně jednoduše zjistit z krve – a zároveň zabránit přenosu na další generaci.

Už ve zkumavce totiž lze embryo otestovat, a následně vybrat to, které mutaci do své výbavy nezískalo. Co je ale nejvíce zajímavé, že všichni postižení disponovali stejnou mutací od jednoho společného předka. Všichni navíc pocházejí z okolí Klatov.

Zdroj: Freepik

2017

Ostříží zrak se z populace postupně vytrácí, alespoň podle studie zveřejněné v odborném žurnálu Lancet Global Health. Podle ní se v roce 2017 na světě podařilo napočítat 36 milionů nevidomých lidí, a jejich počet by měl do poloviny století ještě vzrůst – podle prvních predikcí na více než 115 milionů.

Podobně raketovou rychlostí dojde k nárůstu čísel také u osob se středním nebo vážným poškozením zraku, a to za stejné období z 217 milionů na 588 milionů. Za hlavní příčinu tohoto nepříjemného fenoménu označili oční experti především rychlý nárůst celosvětové populace, a především její stárnutí.

Za nejvíce zasažené oblasti byly do budoucna označeny Asie a Afrika, a to po důkladné analýze údajů ze 188 zemí světa. I přesto počet nevidomých procentuálně klesá. Zatímco roku 1990 šlo o 0,75 %, o 25 let později se jednalo už o „pouhých“ 0,48 %.

Zdroj: Freepik

2022

Těší se z přízviska nejrychlejší a nejmodernější. Řeč je o novém laseru, který operaci očí zvládne v rekordním čase 10 sekund, čímž pacientům i lékařům poskytne zcela novou úroveň komfortu. Novinku prozatím do svého nemocničního portfolia v Evropě zařadilo osm států.

„Operují se s ním dioptrické vady, krátkozrakost, astigmatismus a velmi brzy i dalekozrakost, kterou do této chvíle nešlo pomocí tohoto přístroje operovat,“ představila primářka kliniky NeoVize Lucie Valešová.

Přístroj pracuje na principu „mikro výbuchů“, kdy v oku tvoří jednu tečku vedle druhé, čímž si uvnitř tkání připraví prostor na to, co chce vyříznout. Díky tomuto principu mohou lékaři zákrok provádět pod povrchem rohovky.

I přesto, že tato metoda není medicínskému světu úplně neznámá, teprve nyní přístroj získal nové parametry a výrazně zrychlil, což pro pacienty znamená větší komfort.

2023 únor

V kyjovské nemocnici na Hodonínsku je nyní operace šedého zákalu otázkou pár minut. Při samotném zákroku totiž zdejším odborníkům asistuje 3D robotický zobrazovací systém. Jedná se o první pracoviště v Evropě, které technologii nové generace využívá.

„Pro pacienta to znamená určitě větší komfort. Digitální optika umožňuje snížení intenzity světla během operace. Chirurg není fixován ke klasickému okuláru, ale operuje v komfortní pozici pomocí pasivních polarizačních brýlí„ popsal primář očního oddělení Nemocnice Kyjov Evžen Fric.

Nejenže přístroj poslouží ke zpřesnění celého zákroku, značně zpříjemní i výuku mladých lékařů. Dějištěm pokroku se moravské pracoviště nestalo náhodou. Každoročně tu totiž oční odborníci provedou na 2600 chirurgických zákroků, přičemž k nejčastějším se řadí právě refrakční operace šedého zákalu.

2023 duben

Zelený zákal neboli glaukom je velice nenápadná oční vada, která ale může vyústit v trvalé poškození zraku. Toto onemocnění totiž postihuje přední oční komoru. Prostor mezi duhovkou, čočkou a rohovkou, kde dochází k vytváření tekutiny.

Zatímco u zdravých jedinců samovolně odtéká, při zeleném zákalu je tomu přesně naopak, což vede k postupnému zvyšování nitroočního tlaku. Ten působí na všechny struktury vnitřního oka, přičemž poškozuje především vlákna zrakového nervu.

Z medicínského hlediska se jedná o problém neléčitelný, při včasné diagnostice je ale možné onemocnění zpomalit s pomocí očních kapek, které tlak snižují. Revoluční možnost ale nyní představují i implantáty v podobě miniaturních trubiček deštníkovitého tvaru, které odtok tekutiny zlepšují, a nutnost užívání kapek se díky nim snižuje na minimum.

Zdroj: Unsplash

Související články
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz