Domů     Příroda
Potvrzeno: Mořští pavouci si umějí obnovit ztracenou končetinu!
Zdroj: Wiki Commons by Hans Hillewaert

Členovci, ke kterým patři pavouci, stonožky či krabi, dokáží regenerovat části těla, což jim umožňuje uniknout predátorům, kteří se do nich zakousli. Dlouho se však předpokládalo, že mořští pavouci, vzdálení příbuzní těch suchozemských, tuto schopnost nemají. Nejnovější výzkum to ale vyvrátil!.

Nohatky jsou mořští členovci s nápadně tenkým tělem, které se dělí na hlavu, hruď a malý zadeček. Jejich velikost se různí, od několika milimetrů po desítky centimetrů, většinou disponují čtyřmi až šesti páry končetin.

Je známo asi 1000 druhů, které náleží do této skupiny živočichů. Vyvinuli si tvrdé exoskelety, které je chrání před predátory, proto se odborníci domnívali, že žádnou jinou formu ochrany, včetně dorůstání končetin, nepotřebují.

Nohatkám dorůstají nohy

Přesto se vědci z Humboldtovy univerzity v německém Berlíně rozhodli prozkoumat, zda i tito členovci náhodou nemají schopnost regenerace ztracených částí těla. Zkoumali proto 23 nedospělých a 23 dospělých mořských pavouků druhu Pycongonum litorale neboli nohatek pobřežních.

Tito asi centimetr velcí živočichové obývají severní části Atlantského oceánu a Severního moře, stejně jako západní část Středozemního moře.

Během experimentu byly těmto mořským pavoukům odstraněny různé části jejich těla, například zadní nohy, střevo, řitní otvor, části svalů i reprodukčních orgánů. Výsledky byly překvapivé. Dospělé nohatky nebyly schopné ztracené části těla obnovit, takže většina svým zraněním podlehla, ačkoliv několik jedinců, kteří utrpěli mírnější zranění, přežilo ještě další dva roky.

Oproti tomu nedospělí jedinci byli schopni regenerace. Šestnáct mláďat přežilo amputace a čtrnácti z nich plně dorostly ztracené nohy. U těch, kteří přišli o čtyři nohy, se však obnovily pouze dvě.

Zdroj: Wiki Commons

Naděje pro lidstvo

Fakt, že schopnost obnovovat ztracené části těla mají jen nedospělí jedinci, je zřejmě důvodem, proč regenerační schopnosti nohatek vědcům tak dlouho unikaly. Vedoucí výzkumu Gerhard Scholtz, zoolog z Humboldtovy univerzity, k tomu říká:

„Rádi bychom zjistili, co iniciuje regeneraci na buněčné a molekulární úrovni. Je možné, že zahrnuje kmenové buňky nebo nediferencované buňky, které se mohou transformovat na jakýkoliv typ buněk.“.

Členovci však nejsou jedinými živočichy, kteří jsou regenerace v takovémto rozsahu schopní. V březnu 2021 například vědci zjistili, že mořští slimáci druhu Elysia cf. marginata umí odhodit celé tělo a z hlavy jim od krku vyroste nové, a to včetně srdce a všech orgánů.

Někteří zástupci to mohou udělat až dvakrát za život. V září 2022 zase jiný tým vědců odhalil, že axolotlové (Ambystoma mexicanum), kterým se přezdívá vodní dráčci, jsou vedle regenerace končetin, srdce a míchy schopni obnovit i poškozené části mozku.

Studium a pochopení mechanismu regeneračních schopností živočichů by podle odborníků mohlo vést k průlomu v opětovném růstu ztracených částí lidského těla.

Štítky:
Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz