Domů     Technika
Čím si doma zatopit? Známe i neobvyklá řešení

komerční sdělení

Topení dřevem je asi ten nejklasičtější způsob, jaký si dovedete představit. Funguje na chatě i v domě. Přitom různé národy ve světě používají řadu dalších možností, jak se ohřát. A původ některých paliv vás možná překvapí..

V Čechách je vytápění pomocí dřeva velmi oblíbené. Některé domácnosti se k němu po letech vrací a jiné s ním úplně začínají. I když dá příprava dříví trochu práce, jde o spolehlivý a cenově příznivý způsob vytápění.

Navíc moderní kotel na tuhá paliva dokáže obsluhu výrazně usnadnit.

Pohodlné topení dřevem

S čím můžete počítat? Například, že kotel na dřevo lze připojit k Wi-Fi síti a ovládat vytápění pomocí aplikace. Užitečná je také signalizace docházejícího paliva, která vám ve správný moment připomene, že máte jít přiložit.

A pokud si pořídíte čidlo venkovní teploty, můžete se spolehnout, že kotel sám přizpůsobí intenzitu topení podle počasí.

Pelety jsou budoucnost

Drobné válečky pelet sice vznikají ze dřeva, ale používají se úplně jinak. Největší rozdíl je v automatickém provozu kotle, při kterém není potřeba ruční přikládání a udržování ohně. Jak je to možné? Kotel na pelety zvládne samočinné zapálení paliva a hlavně plynulé doplňování.

Dokud je ve velkém zásobníku dostatek pelet, neustále se ve správném množství dopravují na rošt hořáku. Kotel tak snadno udržuje požadovanou teplotu. Obvykle jednou za 5 až 7 dnů je nezbytné doplnit objem zásobníku a dál se o nic nestaráte.

Ovládání přes internet, mobil nebo pomocí čidla venkovní teploty bývá pro kvalitní kotle na tuhá paliva samozřejmostí.

Palivo napříč světadíly

Co je běžné pro nás, je jinde ve světě vzácné. Nejen certifikované pelety, ale i obyčejné dřevo může být pro mnoho jiných národů nedostupné. A tak si musely najít jiné zdroje, které jim zajistí teplo nebo oheň na vaření.

Takovým palivem je často trus zvířat, která se v dané zemi hojně vyskytují. Avšak musí to být druhy živící se trávou nebo bylinami.

Nepřekvapí, že v Indii jde často o krávy, které jsou v této zemi posvátné. I v dnešní době ženy ve vesnicích míchají kravský trus se senem a vzniklé bochníky suší na slunci. Díky tomu vzniká velmi spolehlivé palivo na přikládání do ohně. Používá se na vaření nebo i při různých náboženských rituálech.

Ověřeno staletími i internetem

V médiích se dokonce objevily zprávy, že sušené kravské bochníky si mohou Indové objednávat na internetu s dodávkou až do domu. Inzeráty jsou na velkých prodejních serverech typu Amazon či eBay a obyvatelé měst si nechávají toto palivo posílat z venkova. Někteří obchodníci nabízejí navíc množstevní slevy nebo dárkové balení.

V afrických zemích se těší velké oblibě trus velbloudů. Ten údajně obsahuje tak málo vody, že nemusí ani vysychat a okamžitě ho můžete přidávat do ohně.

I obyvatelé Tibetu, Nepálu nebo Mongolska využívají zvířecí trus po generace. V jejich případě jde hlavně o jaky, rohatá zvířata, která konzumují trávu na horských lukách, kosodřevinu a lišejníky. Jačí trus slouží nejen jako spolehlivé topivo do kamen, ale také k zateplování domů. Usušenými plátky se obkládají zdi pro lepší izolaci.

Zásoba uhlí se zmenšuje

O přírodním původu trusu nemusíme pochybovat a dřevo i pelety jsou považované za obnovitelný zdroj energie s nulovou uhlíkovou stopou. Oproti tomu hojně využívané černé nebo hnědé uhlí má z pohledu ekologů horší bilanci.

Uhlí vznikalo stovky milionů let ze dřeva, které se kvůli nedostatku kyslíku kompletně nerozložilo. Jeho celosvětová zásoba se však tenčí, a těžba bude proto čím dál náročnější.

Pokud pro kotel na pevná palivo preferujete uhlí, zaměřte se na emisní třídu.

Do budoucna se u nás počítá pouze s provozem kotlů, které splňují 4. nebo 5. třídu. Naopak dvě nejnižší emisní třídy jsou povolené pouze do září 2024.

Zdroj fotografií: Shutterstock

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz