Domů     Technika
Těžba uhlí od minulosti po rekultivace v 21. století

komerční sdělení

Hořlavá hornina plná uhlíku se těží i na území České republiky. Je zdrojem tepla pro domácnosti, surovinou v průmyslu a energetice. V následujících řádcích se dozvíte, jaké uhlí se u nás nejčastěji těží, a jak se zahlazují stopy po lidské činnosti..

Historie těžby uhlí

Naše území má bohaté zásoby uhlí.

Část z nich je již vytěžena. To se týká hlavně antracitu nedaleko Chebu, který se využíval jako kovářské uhlí, a lignitu na jižní Moravě. Dále byly už plně zužitkovány sloje černého uhlí v pruhu od Plzně po Žacléř, drobná ložiska u Kladna a Zastávky u Brna.

V současnosti stále probíhá fárání do hlubin v ostravsko-karvinském revíru a povrchové dolování v podhůří Krušných hor.

Jaké uhlí se u nás vyskytuje nejčastěji?

Pro běžné zákazníky je nejdostupnější hnědé uhlí z mostecké pánve. První zmínky pochází z roku 1491 z kroniky města Duchcov. Od 17. století se rozrůstala těžba v jámách až po milion tun ročně v 19. století.

V současnosti se těží ve více oblastech a je pojmenováno obchodními názvy podle nejbližších lidských sídel. Proto se setkáte s názvy mostecké a bílinské uhlí s druhým názvem ledvické.

Velkolomy s hnědým uhlím

Určitě znáte fotky rozsáhlých prostor s odstraněnou horninou a obrovská rypadla, která ukrajují kamenný materiál 24 hodin denně. V nočních hodinách nepřehlédnutelně svítí v rozbrázděné krajině. Tímto způsobem probíhá vytěžení a surovina pak putuje po pásech na vytřídění a rozdrcení. K spotřebitelům se dostane jako sypané nebo pytlované uhlí.

Život a rekultivace po těžbě hnědého uhlí

V souvislosti s oblastí dolování uhlí pod Krušnými horami uslyšíte termín těžební limity. Je to usnesení vlády z roku 1991, které omezuje rozšiřování dolů a zaručuje zachování lidských sídel.

Například staré město Most bylo strženo a kostel Nanebevzetí Panny Marie byl přestěhován. Tento náročný přesun o 841 m proběhl v roce 1975 po speciálně vystavěných kolejích. V oblasti probíhá i rekultivace, příkladem je Hipodrom s pravidelnými koňskými dostihy a rekreační jezero Most, které je napájené řekou Ohří, důlní vodou a místním povodím.

Černé uhlí v ostravsko-karvinském revíru

Černé uhlí se v získává už jen z hlubinných štol a šachet v blízkosti Karviné. Ale první důkaz lidského zužitkování této suroviny pochází z archeologických průzkumů. Zhruba 21. tisíc let před naším letopočtem bylo zkoksovatělé uhlí nalezeno ve společnosti štíhlé Petřkovické venuše vyřezané z železné rudy.

Od 18. století bylo černé uhlí jedním z hlavních zdrojů pro rozšíření průmyslové revoluce a rozvoj ocelářství. V tom období se původně malá a zemědělská Ostrava rozrostla. V době protektorátu dosáhlo dolování maximálního objemu 21 tun uhlí za rok.

Současnost “černého zlata”

Uhlí je vysoce výhřevná surovina, která se používá hlavně v energetickém průmyslu. Největšími odběrateli je místní elektrárna Dětmarovice, ČEZ a ostravské firmy zabývající se zpracováním železa.

K místním se zpravidla dostává již ve formě elektřiny nebo jako teplo přenášené parovody v těsné blízkosti elektráren. Malá část se dostane do domácností po celém našem území jako pevné palivo.

Centra zábavy z areálů těžby černého uhlí

Při těžbě černého uhlí dochází k podpovrchovému dolování, proto jsou hlavními jizvami krajiny kopce z vytěžené hlušiny.

Jednou z dominant Ostravy je halda Ema. Jde o výletní lokalitu pro mnoho rodin. Až když v zimě přijdete na místo, odkud vychází obláčky z hořících zbytků uhlí z nitra, všimnete si, že jste na uměle vytvořené hoře porostlé starými stromy.

Z těžních věží a areálů se stala muzea a prostory pro kulturní vyžití. Jsou to například oblast Dolních Vítkovic a Landek. Vzhledem k těžbě v nitru země nedochází k rozsáhlým rekultivacím, pouze k zasypání a uzavření vchodů.

Kde koupíte uhlí na aktuální topnou sezónu?

Pokud chcete zatápět hnědým nebo černým zlatem ještě tuto zimu, navštivte e-shop Optimtop.cz.

V nabídce naleznete pytlované uhlí v obou druzích pro automatické kotle, kamna s roštem a kotle s roštem.

Každý pytel obsahuje 25 kg pevného paliva a jsou uložené na paletách. Můžete si vybrat z různé celkové váhy. Doprava je po celé České republice zdarma.

Zdroj foto: Shutterstock

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz