Domů     Příroda
Kontaminaci bílého vína nežádoucími mikroby odhalí už po týdnu elektronický jazyk
Zdroj: Pixabay

Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka..

Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale v nedávném experimentu provedeném v Sensory Science centru na Washington State University prokázal, že co do svých dovedností ten lidský snadno předčí.

Vědci pod vedením profesorky Carolyn Rossové zkoumali, zda je toto zařízení schopno detekovat škodlivé mikroby v různých lahvích Rieslingu dříve než lidé. Když je elektronický jazyk ponořen do kapaliny, může ji „ochutnat“ tím, že zanalyzuje přítomnost určitých sloučenin v ní.

Lidské a strojové testování kvality vína

Mikrobi, kteří kontaminují lahve bílého vína způsobí jeho zkažení a nepříjemný zápach, který připomíná odlakovač na nehty, pelargónie či „myšinu“. Na Washington State University vyvinul a naprogramoval vědecký tým pod vedením profesorky Rossové elektronický jazyk tak, aby byl schopen vnímat jedinečnost každého vzorku vína a shromažďovat o něm informace, které by mohly být podstatné pro vinaře, a to včetně kontaminace nežádoucími mikroby.

Zdroj: Washington State University

Vědci také vyškolili skupinu 13 dobrovolníků, aby dokázali posoudit různé aspekty kvality vína, včetně těchto nepříjemných pachů. Tito dobrovolníci následně hodnotili kvalitu vzorků nekontaminovaného vína i kontaminované vzorky, které byly skladovány 7 až 42 dní.

Elektronický jazyk měl stejný úkol a uspěl v něm. Ve všech kontaminovaných vzorcích odhalil přítomnost nežádoucích mikrobů už po sedmi dnech, zatímco lidé detekovali kontaminaci některých vzorků až po 35 dnech. Tedy o 28 dní později než elektronický jazyk.

Jasno už po týdnu!

Tomu se to dokonce podařilo dříve, než důkaz o přítomnosti mikrobů ve víně potvrdilo jejich pěstování v Petriho misce. „Při testování vzorků vína pomocí elektronického jazyka, se můžeme už po jednom týdnu dozvědět, zda došlo k jejich kontaminaci nebo jinému problému s kvalitou vína, oproti čtyřem týdnům čekání na pouhé senzorické testování,“ vyzdvihuje přínos elektronického jazyka Rossová. „Je to opravdu užitečný nástroj pro detekci kvality vína.“.

Rossová a její kolegové dříve prováděli obdobné testy na červeném víně, v současné době hledají vinaře, kteří by byli ochotni elektronický jazyk otestovat na svých produktech. „Poskytuje dobré informace o holistické kvalitě vín,“ vysvětluje Rossová.

A zároveň se domnívá, že tento typ analýzy bude ideálním doplňkem, nikoli nahrazením jiných metod posuzování kvality vína. Její studie bílého vína získala podporu od Washingtonského fondu pro výzkum vína a hroznů a amerického ministerstva zemědělství.

Štítky:
Související články
Více než 400 primitivních koster prehistorických velryb bylo nalezeno v egyptském údolí Wadi Al-Hitan, což v překladu znamená „Údolí velryb“. Jejich zkoumání nabízí unikátní pohled na vývoj těchto tvorů, zejména jejich přerod ze suchozemských na mořské živočichy. Údolí velryb se nachází v egyptské saharské poušti. Místo bylo během pozdního eocénu, tedy v období před 55,8 […]
Objevy Příroda 7.7.2025
Rostliny jsou víc než jen zelený porost naší krajiny. Hrají zásadní roli v koloběhu uhlíku, a tím i v ochraně klimatu. Nová studie vedená vědci z Biologického centra AV ČR ukazuje, že druhová pestrost rostlin může významně ovlivnit, kolik uhlíku se ukládá do půdy.   Klíčem je ale správné místo a správné podmínky – jinak […]
Víme, že existovaly, ale vlivem nepříznivých podmínek, nadměrného lovu či činnosti člověka došlo k jejich vyhynutí. Díky vzorkům DNA těchto ztracených tvorů se vědci nyní chtějí pokusit je znovu přivést k životu. Budou se po naší planetě znovu prohánět mamuti, tasmánští tygři či blbouni nejapní? V dubnu letošního roku představila americká společnost Colossal Biosciences světu […]
Příroda 3.7.2025
Bez slunce by nebyl život. Ale co kdybychom se naučili jeho sílu napodobit? Vědci jsou na stopě zázraku, který by mohl změnit svět. A pomáhá jim při tom kvantová magie. Každý zelený list je malá chemická továrna. V tichosti a s dokonalou přesností přeměňuje sluneční světlo, vodu a oxid uhličitý na kyslík a cukr. Tím […]
S rostoucími globálními teplotami jsou sezónní alergici vystaveni většímu množství pylu v ovzduší po delší dobu. To ale ještě není to nejhorší. Teplejší planeta s sebou přináší rovněž jevy zvané pylové bouře. Triliony pylových částic jsou během nich nasáty do mraků a v nich roztříštěny na menší úlomky, aby se následně vrátily zpět dolů, kde […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz