Domů     Příroda
Kontaminaci bílého vína nežádoucími mikroby odhalí už po týdnu elektronický jazyk
Zdroj: Pixabay

Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka..

Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale v nedávném experimentu provedeném v Sensory Science centru na Washington State University prokázal, že co do svých dovedností ten lidský snadno předčí.

Vědci pod vedením profesorky Carolyn Rossové zkoumali, zda je toto zařízení schopno detekovat škodlivé mikroby v různých lahvích Rieslingu dříve než lidé. Když je elektronický jazyk ponořen do kapaliny, může ji „ochutnat“ tím, že zanalyzuje přítomnost určitých sloučenin v ní.

Lidské a strojové testování kvality vína

Mikrobi, kteří kontaminují lahve bílého vína způsobí jeho zkažení a nepříjemný zápach, který připomíná odlakovač na nehty, pelargónie či „myšinu“. Na Washington State University vyvinul a naprogramoval vědecký tým pod vedením profesorky Rossové elektronický jazyk tak, aby byl schopen vnímat jedinečnost každého vzorku vína a shromažďovat o něm informace, které by mohly být podstatné pro vinaře, a to včetně kontaminace nežádoucími mikroby.

Zdroj: Washington State University

Vědci také vyškolili skupinu 13 dobrovolníků, aby dokázali posoudit různé aspekty kvality vína, včetně těchto nepříjemných pachů. Tito dobrovolníci následně hodnotili kvalitu vzorků nekontaminovaného vína i kontaminované vzorky, které byly skladovány 7 až 42 dní.

Elektronický jazyk měl stejný úkol a uspěl v něm. Ve všech kontaminovaných vzorcích odhalil přítomnost nežádoucích mikrobů už po sedmi dnech, zatímco lidé detekovali kontaminaci některých vzorků až po 35 dnech. Tedy o 28 dní později než elektronický jazyk.

Jasno už po týdnu!

Tomu se to dokonce podařilo dříve, než důkaz o přítomnosti mikrobů ve víně potvrdilo jejich pěstování v Petriho misce. „Při testování vzorků vína pomocí elektronického jazyka, se můžeme už po jednom týdnu dozvědět, zda došlo k jejich kontaminaci nebo jinému problému s kvalitou vína, oproti čtyřem týdnům čekání na pouhé senzorické testování,“ vyzdvihuje přínos elektronického jazyka Rossová. „Je to opravdu užitečný nástroj pro detekci kvality vína.“.

Rossová a její kolegové dříve prováděli obdobné testy na červeném víně, v současné době hledají vinaře, kteří by byli ochotni elektronický jazyk otestovat na svých produktech. „Poskytuje dobré informace o holistické kvalitě vín,“ vysvětluje Rossová.

A zároveň se domnívá, že tento typ analýzy bude ideálním doplňkem, nikoli nahrazením jiných metod posuzování kvality vína. Její studie bílého vína získala podporu od Washingtonského fondu pro výzkum vína a hroznů a amerického ministerstva zemědělství.

Štítky:
Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz