Domů     Ostatní
Co přinese rok 2023 ve vědě?
Martin Janda 1.1.2023

Nový rok je zde a jako vždy s sebou přináší spoustu nadějí. Aby onu fázi očekávání nevystřídala cimrmanovská fáze zklamání, o to se budou snažit i vědci. Co tedy lze očekávat v roce 2023 na poli vědy?.

* V dubnu by měla k Jupiteru odstartovat sonda JUICE. Kromě krále Sluneční soustavy bude zkoumat i místní měsíce, které jsou v mnoha ohledech zajímavé. Sonda ponese i výraznou českou stopu, několik přístrojů pro ni navrhli tuzemští badatelé.

* V té samé době Voyager 2 předstihne Pioneer 10 a stane se druhou nejvzdálenější sondou od Země.

* 24. září by se měla vrátit sonda Osirix-REX se vzorky, které odebrala na planetce Bennu.

* Po úspěšném nasazení mRNA vakcín během pandemie covidu-19 je podobných vakcín založených na stejné bázi ve vývoji celá řada. Již v první čtvrtině tohoto roku mají být zahájeny zkoušky mRNA vakcín proti malárii, tuberkulóze a genitálnímu herpesu.

Následovat by měl pásový opar a také kompinovaná vakcína proti covidu a chřipce.

* Ve švédském Lundu bude zprovozněn Evropský spalační zdroj (ESS – European Spallation Source). Ten bude využívat vysoce výkonný pulzní zdroj neutronů, který poskytne svazky neutronů asi třicetkrát jasnější než dosud existující zdroje.

* První snímky z vesmírného dalekohledu Jamese Webba (JWST) vyvolaly ve světě úžas. Ale Webb v tom nebude sám. V roce 2023 by měl do kosmu odstartovat evropský kosmický dalekohled Euclid, který bude pořizovat snímky pro vytvoření 3D mapy vesmíru.

* I pozemní observatoře se dočkají novinek. Observatoř Vera C. Rubin v Chile má začít pořizovat snímky v červenci 2023. Dalekohled, který má speciální konstrukci se třemi zrcadly bude schopen prohlédnout celou jižní oblohu během pouhých tří nocí.

Zprovozněn má být i největší řiditelný teleskop na světě QTT v čínském Sin-ťiangu.

* Světová zdravotnická organizace by měla zveřejnit revidovaný seznam prioritních patogenů. Přibližně 300 vědců nyní zkoumá necelé tři desítky rodin virů a bakterií s cílem určit patogeny, které by mohly v budoucnu způsobit epidemie.

* V příštím roce by mohla být poprvé schválena terapie upravující geny pomocí CRISPR, a to po slibných výsledcích klinických studií, při nichž byl systém CRISPR-Cas9 použit k léčbě β-talasémie a srpkovité anémie, dvou genetických poruch krve.

* První výsledky experimentu Muon g-2 představili fyzikové v dubnu a očekává se, že podrobnosti zveřejní v roce 2023. Experiment zkoumá, jak se částice známé jako miony chovají v magnetickém poli. Ve hře je i objev páté přírodní síly.

* Podzemní neutrinová observatoř v Jiangmenu v jižní Číně také začne hledat fyziku mimo standardní model, a to pomocí detektoru umístěného 700 metrů pod zemí, který bude měřit oscilace neutrin.

* Začátkem ledna oznámí americké regulační orgány, zda lék, který v rozsáhlé klinické studii1 zpomalil rychlost úbytku kognitivních funkcí, může být dostupný lidem s Alzheimerovou chorobou. Lecanemab je monoklonální protilátka, která odstraňuje bílkovinu amyloid-β, která se hromadí v mozku.

Klinická studie zahrnovala 1 795 osob s Alzheimerovou chorobou v raném stadiu a ukázala, že lecanemab zpomalil mentální úpadek o 27 % ve srovnání s placebem.

Související články
Kdyby jim chyběl jen mozek! Medúzy působí, že na ně evoluce zapomněla. Nedostaly od přírody ani pořádný nervový systém, o chybějícím srdci nebo žaludku nemluvě. Jejich průhledná těla skutečně neskrývají žádný fígl přírody. Přesto jsou medúzy překvapivě schopny učit se ze svých omylů. Co vlastně takový živočich na samém počátku vývoje nervové soustavy dokáže vnímat? […]
Dne 13. března 1964 byla Kitty Genovesová zavražděna rukou Winstona Moseleyho. Přestože volání o pomoc slyšelo 38 svědků, nikdo jí nepomohl a dokonce ani pomoc nezavolal. O tomto příběhu jste už možná slyšeli. Málokdo ale ví, že takto se ve skutečnosti nikdy nestal. Později se totiž zjistilo, že počet nečinně přihlížejících si vymyslel a přibarvil […]
Placenta je často označovaná jako plodové nebo mateřské lůžko. Jedná se o jedinečný, komplexní orgán, který hraje zásadní roli během těhotenství. Její role a funkce jsou klíčové pro zdravý vývoj plodu a úspěšné těhotenství, ačkoli se o ní často mluví jen okrajově. V moderní medicíně je ovšem důležitým objektem zájmu. Placenta – přestože je zcela […]
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz