Domů     Medicína
Náklady na léčbu HIV stále rostou
Pavel Polcar 11.12.2019

Infekce HIV v Česku stále patří k aktuálním problémům. Podle Státního zdravotního ústavu bylo v ČR na konci roku 2018 registrováno celkem 3 368 HIV pozitivních pacientů. U 636 z nich se rozvinulo onemocnění AIDS. V roce 2018 v rámci celé ČR lékaři nově diagnostikovali 208 případů infekce HIV, což bylo o 46 méně než v roce 2017..

Podle Hany Kadečkové, tiskové mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR, každý rok roste počet klientů s HIV i náklady na jejich léčbu: „Za poslední čtyři roky přibylo 114 nakažených pacientů a náklady na léčbu se zvýšily z 41 milionů na 76 milionů.

Jde tedy o 85% nárůst. Nejrozšířenější skupinu pacientů s HIV tvoří muži – z celkového počtu 275 nemocných je jich 246. Nejvyšší koncentrace nemocných je ve velkých městech, zejména v Praze a Brně.“.

Virus se do organismu může dostat třemi způsoby – nechráněným pohlavním stykem, krví (injekční užívání drog, aplikace infikované krve nebo přípravků z ní vyrobených) a přenosem z matky na dítě. K infikování organismu dojde v případě, že do něj pronikne tzv.

infekční dávka viru. Inkubační doba se pohybuje kolem tří týdnů, infikovaná osoba je zdrojem možné nákazy prakticky okamžitě po vniknutí viru HIV do organismu a nakažlivou zůstává až do konce svého života.

HIV virus v těle napadá skupinu bílých krvinek zvanou T lymfocyty. Ty hrají důležitou roli při obranyschopnosti lidského organismu. Množící se virus krvinky zabíjí, jejich klesající počet vede k selhávání imunity a rozvoji onemocnění AIDS. Ničení imunitního systému virem HIV je postupné a může trvat i několik let.

Předem nelze říct, zda se u dané osoby onemocnění projeví. U velké většiny z nich dojde k rozvoji některého z příznaků HIV/AIDS obvykle za 10 až 15 let po infekci.

Oslabená imunita nedokáže organismus bránit proti infekcím. Proto bylo onemocnění AIDS v minulosti onemocněním smrtelným – většina pacientů umírala do dvou let. Po vývoji antiretrovirových léků se z něj stala nemoc chronická.

V dnešní době jsou pacienti léčeni několika různými druhy antiretrovirotik, která se většinou kombinují. Ačkoli má antiretrovirová terapie pouze omezený efekt, dokáže oddálit postup nemoci, a výrazně prodloužit a zkvalitnit život pacienta.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz