Podle nedávno provedené americké studie si tím, že rádi konzumují zralé ovoce, dopřávají šimpanzi přibližně 14 gramů ethanolu denně, což je stejně, jako kdyby vypili jedno pivo! Konzumace alkoholu je ostatně mezi živočichy běžnější, než by se mohlo zdát..
Odborníci z Kalifornské univerzity v Berkeley pozorovali šimpanze ve volné přírodě v národním parku Kibale v Ugandě a národním parku Taï na Pobřeží slonoviny. Všimli si, že si rádi dopřávají spadané ovoce, jehož zralou dužinu doslova hltali.
Po změření hladiny ethanolu v ovoci, které tito lidoopi během jednoho dne sesbírají z lesní půdy, dospěli vědci z závěru, že jeho prostřednictvím zkonzumují ekvivalent půllitru piva denně. Jednotlivé plody sice obsahovaly mně něž 0,5 % alkoholu, ovšem šimpanzi u jednoho rozhodně neskončili.
Obzvláště si oblíbili fíky, které obsahovaly jednu z nejvyšších hladin alkoholu, které tým zaznamenal. Aleksey Maro, doktorand na Kalifornské univerzitě v Berkeley, uvádí, že v obou afrických lokalitách konzumovali samci i samice denně přibližně 14 g čistého etanolu prostřednictvím fermentovaného ovoce.
To je stejné množství, jako je obsaženo v půllitru ležáku s 5% obsahem alkoholu. „Šimpanzi denně konzumují 5 až 10 % své tělesné hmotnosti ve zralých plodech, takže i nízké koncentrace představují vysokou denní dávku alkoholu,“ vysvětluje profesor Robert Dudley, rovněž z Kalifornské univerzity v Berkeley.
Zálibu v alkoholu jsme zdědili od primátů
Tato zjištění podporují jeho hypotézu „opilé opice“, kdy má lidská záliba v pití alkoholu podle něj kořeny v potřebě našich předků primátů přijímat energeticky bohaté, zralé fermentované ovoce. „Lidská touha po alkoholu pravděpodobně vznikla z tohoto ‚dietního dědictví‘,“ domnívá se Maro.
Tato pozorování nejsou prvními, které zachycují zálibu v „účincích alkoholu“ u šimpanzů. Už v roce 2015 informovali vědci o skupině těchto lidoopů v jihovýchodní Guineji, která se pravidelně a tradičně oddávala pití alkoholu.

Místní komunity zde sklízely sladkou mízu z palem rafie, která během několika hodin fermentuje v na alkohol bohatý nápoj. Do stromu udělají klín a pod něj zavěsí nádobu, kterou tam nechají, aby se naplnila.
Během několika týdnů může jeden strom vyprodukovat až 50 litrů této mízy. Zdejší šimpanzi si rychle zvykli na účinky, které na ně míza měla. Aby se k ní dostali, rozžvýkali list, čímž z něj utvořili savou houbu, kterou posléze namáčeli do mízy.
Letos zase svět obletěly záběry, na kterých šimpanzi konzumují fermentovaný africký chlebovník.
4,5 kilogramu fermentovaného ovoce denně
Šimpanzi v tom rozhodně nejsou sami, konzumace „alkoholu“ je ve zvířecí říši běžnější, než by se mohlo zdát. Vědci ze Spojených států, ve snaze zjistit, zda outloni, drobné poloopice z jihovýchodní Asie, a ksukolové vždy preferují silně fermentovaný nektar před méně alkoholickými formami vylučovanými rostlinami v jejich přirozeném prostředí.
Zjistili, že tato zvířata vždy neomylně „sáhla“ po nápoji s nejvyšším možným obsahem alkoholu.
Šimpanzi denně snědí asi 4,5 kilogramu fermentovaného ovoce, aniž by se u nich projevovaly jakékoliv známky opilosti. Podle Mara by museli, aby účinky alkoholu pocítili, zkonzumovat takové množství ovoce, které by jim způsobilo bolestivé nadýmání.
Tomu se zřejmě vyhýbají. Pokud jde o nás lidi, podle lékařských doporučení bychom neměli konzumovat více než 14 jednotek alkoholu týdně, kdy jedna jednotka představuje 8 gramů čistého alkoholu, aby se minimalizovala zdravotní rizika.
Z mnoha studií zároveň vyplývá, že neexistuje žádná zdravá úroveň konzumace alkoholu.
Zdroj: The Guardian