Domů     Příroda
Šimpanzi si dopřávají ekvivalent piva denně!

Podle nedávno provedené americké studie si tím, že rádi konzumují zralé ovoce, dopřávají šimpanzi přibližně 14 gramů ethanolu denně, což je stejně, jako kdyby vypili jedno pivo! Konzumace alkoholu je ostatně mezi živočichy běžnější, než by se mohlo zdát..

Odborníci z Kalifornské univerzity v Berkeley pozorovali šimpanze ve volné přírodě v národním parku Kibale v Ugandě a národním parku Taï na Pobřeží slonoviny. Všimli si, že si rádi dopřávají spadané ovoce, jehož zralou dužinu doslova hltali.

Po změření hladiny ethanolu v ovoci, které tito lidoopi během jednoho dne sesbírají z lesní půdy, dospěli vědci z závěru, že jeho prostřednictvím zkonzumují ekvivalent půllitru piva denně. Jednotlivé plody sice obsahovaly mně něž 0,5 % alkoholu, ovšem šimpanzi u jednoho rozhodně neskončili.

Obzvláště si oblíbili fíky, které obsahovaly jednu z nejvyšších hladin alkoholu, které tým zaznamenal. Aleksey Maro, doktorand na Kalifornské univerzitě v Berkeley, uvádí, že v obou afrických lokalitách konzumovali samci i samice denně přibližně 14 g čistého etanolu prostřednictvím fermentovaného ovoce.

To je stejné množství, jako je obsaženo v půllitru ležáku s 5% obsahem alkoholu. „Šimpanzi denně konzumují 5 až 10 % své tělesné hmotnosti ve zralých plodech, takže i nízké koncentrace představují vysokou denní dávku alkoholu,“ vysvětluje profesor Robert Dudley, rovněž z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Zálibu v alkoholu jsme zdědili od primátů

Tato zjištění podporují jeho hypotézu „opilé opice“, kdy má lidská záliba v pití alkoholu podle něj kořeny v potřebě našich předků primátů přijímat energeticky bohaté, zralé fermentované ovoce. „Lidská touha po alkoholu pravděpodobně vznikla z tohoto ‚dietního dědictví‘,“ domnívá se Maro.

Tato pozorování nejsou prvními, které zachycují zálibu v „účincích alkoholu“ u šimpanzů. Už v roce 2015 informovali vědci o skupině těchto lidoopů v jihovýchodní Guineji, která se pravidelně a tradičně oddávala pití alkoholu.

Místní komunity zde sklízely sladkou mízu z palem rafie, která během několika hodin fermentuje v na alkohol bohatý nápoj. Do stromu udělají klín a pod něj zavěsí nádobu, kterou tam nechají, aby se naplnila.

Během několika týdnů může jeden strom vyprodukovat až 50 litrů této mízy. Zdejší šimpanzi si rychle zvykli na účinky, které na ně míza měla. Aby se k ní dostali, rozžvýkali list, čímž z něj utvořili savou houbu, kterou posléze namáčeli do mízy.

Letos zase svět obletěly záběry, na kterých šimpanzi konzumují fermentovaný africký chlebovník.

4,5 kilogramu fermentovaného ovoce denně

Šimpanzi v tom rozhodně nejsou sami, konzumace „alkoholu“ je ve zvířecí říši běžnější, než by se mohlo zdát. Vědci ze Spojených států, ve snaze zjistit, zda outloni, drobné poloopice z jihovýchodní Asie, a ksukolové vždy preferují silně fermentovaný nektar před méně alkoholickými formami vylučovanými rostlinami v jejich přirozeném prostředí.

Zjistili, že tato zvířata vždy neomylně „sáhla“ po nápoji s nejvyšším možným obsahem alkoholu.

Šimpanzi denně snědí asi 4,5 kilogramu fermentovaného ovoce, aniž by se u nich projevovaly jakékoliv známky opilosti. Podle Mara by museli, aby účinky alkoholu pocítili, zkonzumovat takové množství ovoce, které by jim způsobilo bolestivé nadýmání.

Tomu se zřejmě vyhýbají. Pokud jde o nás lidi, podle lékařských doporučení bychom neměli konzumovat více než 14 jednotek alkoholu týdně, kdy jedna jednotka představuje 8 gramů čistého alkoholu, aby se minimalizovala zdravotní rizika.

Z mnoha studií zároveň vyplývá, že neexistuje žádná zdravá úroveň konzumace alkoholu.

Zdroj: The Guardian

Foto: Pixabay
Zdroje informací: The Guardian
Štítky:
Související články
Jednou z ústředních myšlenek evoluční psychologie je tak zvaný „evoluční nesoulad“, dle které jsme se vyvinuli ve velmi odlišném prostředí, než ve kterém nyní žijeme. V důsledku toho jsou naše těla, mozky i instinkty špatně přizpůsobeny aktuálním situacím, kterým musíme čelit Odkládání uspokojení bylo po věky užitečnou taktikou, která pomáhala našim předkům nejen přežít, ale […]
Pastevci dobytka se v průběhu tisíciletí dokázali adaptovat na nehostinné prostředí oblasti severní Keni zvané Turkana, charakterizované extrémním horkem, nedostatkem vody a omezenou vegetací. Výzkum mezinárodního týmu vědců ukázal, že jim přežití v podmínkách, které by pro většinu z nás byly nezvládnutelné, umožnily klíčové genetické adaptace. Co jim tehdy pomohlo, může však být nyní příčinou […]
Klimatické změny přinesou obyvatelům nejmenšího kontinentu v nepříliš vzdálené budoucnosti velké problémy. To uvádí nedávno vydané australské národní hodnocení klimatických rizik. Podle něj se Australané budou stále častěji potýkat s vlny veder, suchy, požáry, či naopak záplavami Do roku 2050 pak bude zhruba milion a půl lidí žijících v přímořských lokalitách čelit hrozbě v podobě zvedající se […]
Je dobře známou skutečností, že se ptáci vyvinuli z malých opeřených dinosaurů. Vědci však nyní objevili v jihovýchodní Číně fosilii ptáka o velikosti křepelky, který žil asi před 150 miliony let, tedy během období jury, jež měla překvapivě moderní rysy. Tento objev tak přepisuje historii evoluce ptáků. Za doposud nejstaršího známého ptáka, který žil taktéž […]
Dusík tvoří přibližně 78 % zemské atmosféry, přesto většina forem života na naší planetě potřebuje k přežití přijímat ze vzduchu kyslík, zatímco takto přijatý dusík prochází našim tělem nevyužit. Ačkoliv je kyslík vnímán jako symbol života, dýchání čistého kyslíku po delší dobu by nás mohlo zabít! Vzduch na naší planetě tak přestavuje ten nejlépe namíchaný […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz