Kaloni bývají s netopýry často zaměňováni, případně s nimi takříkajíc házeni do jednoho pytle. Sice také náležejí do řádu letounů, spadají však do jiného podřádu. Podobnosti mezi nimi existují, ostatně i kaloni jsou obratní letci a odpočívají zavěšeni za nohy. Od netopýrů je nicméně odlišuje řada znaků.
Ty nejviditelnější se týkají jejich fyzického vzhledu. Oproti jedincům z „bratrské“ skupiny bývají větší, mají jinak tvarované uši a jakýsi protáhlý čenich, čímž tak trochu připomínají psovitou šelmu. Koneckonců bývají označováni i jako létající lišky.
Další výrazný rozdíl představuje fakt, že kaloni neloví ani se neživí krví, nýbrž upřednostňují rostlinnou stravu. Jedná se tedy o vegetariány, kteří s oblibou hodují na plodech, nektaru či pylu. Fungují přitom jako důležití opylovači, rovněž šíří semena.
Krmi hledají za pomoci zraku a čichu, což jsou jejich hlavní smysly. Echolokace byla rovněž vypozorována, ovšem v jakémsi zjednodušeném módu.
Zdatní šplhouni
Obecně kaloni disponují jakýmisi prodlouženými palci, které vyčnívají z horního okraje křídel. Tato anatomická výbava se náramně hodí při přesunu ve stromech, palce lze totiž dobře zaháknout za větve. Spatřit úchvatné savce ve volné přírodě je možné v tropických a subtropických oblastech takzvaného Starého světa, tedy nikoli v Americe – tam se vyskytují pouze netopýři.
Letouni obecně čelí na mnoha místech planety existenčním problémům. Ostatně i v České republice jsou všechny zde žijící druhy netopýrů chráněni.

Ubývá jim přirozené prostředí
Pokud jde o kaloně, patří mezi ohrožené druhy například kaloň rodriguezský. Ochránci a zoologové museli na jeho záchranu vynaložit velké úsilí, ocitl se prakticky na pokraji vyhynutí. Jak jeho druhový název napovídá, vyskytuje se na ostrově Rodrigues v Indickém oceánu.
Nebezpečí pro něj představuje zejména odlesňování, v minulosti byl rovněž loven pro maso. Rozpětí křídel má asi 90 centimetrů, což je úctyhodná vzdálenost. Přesto se mezi kaloni řadí spíše ke středně velkým – někteří okřídlení giganti mají rozpětí křídel téměř dva metry.
O dalších létajících či plachtících savcích se dočtete v čísle 1/2027 v textu: Nejen ptáci a hmyz! Ve vzduchu si poradí i jiná zvířata
