Domů     Medicína
Univerzální dárcovská krev na obzoru
Zdroj: Pixabay

Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili..

Krevní skupiny A, B a O objevil v roce 1901 vídeňský vědec Karl Landsteiner, za což získal roku 1930 Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství. Ovšem roku 1921 dala americká lékařská komise přednost českému psychiatrovi Janu Jánskému, který sice krevní skupiny objevil až v roce 1907, zato hned všechny čtyři najednou.

Dnes tedy rozlišujeme krevní skupinu A, B, AB a 0. Zatímco člověk s krevní skupinou 0 je univerzálním dárce, ten s AB zase příjemcem.

Krevní skupina dárce a příjemce musí být kompatibilní

Krevní skupina popisuje vlastnosti červených krvinek jedince, respektive sacharidů a bílkovin na jejich buněčné membráně. Určují ji antigeny na povrchu červených krvinek. Zatímco některé jsou čisté bílkoviny, jiné jsou tvořeny bílkovinami s polysacharidy.

Krevní transfuze neidentické krevní skupiny vede k okamžité imunologické reakci a shlukování a rozpadu darovaných krvinek. Krev od dárce je tělem odmítnuta, přičemž výsledný produkt chemické reakce může vést až k hemolytické anémii, selhání ledvin, šoku a smrti. Proto je nezbytná kompatibilita krevní skupiny mezi dárcem a příjemcem.

V opačném případě zaútočí imunitní systém na antigeny, které vyčnívají z červených krvinek. Antigeny A v krvi typu A se nemísí s antigeny B v krvi typu B. Pouze typ nula antigeny postrádá, proto může být tato krev podána transfúzí lidem s jakoukoliv krevní skupinou.

Po desetiletí se vědci snažili pomocí nejrůznějších enzymů odstranit antigeny v krvi typu A a B. V 80. letech 20. století se o přeměnu krve typu B na typ 0 pokoušeli pomocí enzymů z nepražených kávových zrn.

Postupně přišli na lepší a rychlejší enzymy. Díky nim se jim podařilo odstranit antigeny z krve typu A a B, takže červené krvinky se podobali těm u krve typu 0.

Zdroj: Pixabay

Zbavit krvinky antigenů nestačilo

Jenže to nestačilo. Když se takto ošetřená krev smísí s krevní plazmou typu 0, což je vodnatá část krve, dojde k nežádoucí reakci, která značí nekompatibilitu. „Nezbylo žádné A ani B. Jak tedy mohly být nekompatibilní, když by podle všech knih měly být kompatibilní?“ nastiňuje problém, který vyvstal před jeho týmem, Martin Olsson, profesor hematologie a transfuzní medicíny na Lundské univerzitě ve Švédsku.

Když vědci blíže zkoumali krvinky zbavené antigenů, zjistili, že stále obsahovaly dlouhé řetězce molekul cukru, kterým se říká prodloužení, kvůli nimž zřejmě docházel k nekompatibilitě.

„Místo toho, abychom syntetizovali umělé enzymy k odstranění těchto dlouhých řetězců, položili jsme si otázku: ‚Co vypadá jako povrch červených krvinek? Střevní hlen.‘ Proto jsme si jednoduše vypůjčili enzymy z bakterií, které normálně metabolizují tento střevní hlen a použili jsme je na červené krvinky,“ vysvětluje Olsson.

Jednalo se o koktejl enzymů z Akkermansia muciniphila, bakterií, které osidlují lidské střevo a rozkládají dlouhé cukerné řetězce v hlenu na stěnách střeva.

Naděje jménem enzymy ze střevních bakterií

Když původně vědci odstranili z krve typu B antigeny a testovali ji v laboratoři s plazmou typu 0, asi 80 % plazmy dárců B bylo kompatibilních s plazmou typu 0. Po odstranění cukerných řetězů to bylo 91 až 96 %, což naznačuje že právě tyto řetězce zřejmě přispěly k počáteční nekompatibilitě.

U krve typu A nebyly výsledky tak jednoznačné. Jen 20 % dárců A s odstraněnými antigeny nezpůsobilo reakci, po odstranění rozšíření se to zvýšilo na 50 %.

„Typ A se zdá být ‚biochemicky komplikovanější‘ než typ B,“ komentuje výsledky Steven Spitalnik, spoluředitel Laboratoře transfuzní biologie na Kolumbijské univerzitě, který se na výzkumu nepodílel. A dodává:

„Aktuálně probíhá hon na magický enzym či koktejl enzymů a toto se tomu opravdu hodně přiblížilo. Nyní musíme dokázat, že je to bezpečné a že takto upravené červené krvinky normálně přežívají v krevním oběhu.“.

Štítky:
Související články
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví? Lidské tělo tato různá záření v […]
Některým žralokům se nový chrup obnoví každých několik týdnů, krokodýli mohou během svého života vystřídat i tisíc zubů. Člověk má nárok na jediný reparát, pak nezbývá než se smířit s mezerou, implantátem nebo můstkem. Do pár let by ale mohla přibýt další možnost – po aplikaci injekce počkat, až nový zub opět doroste. Nějakou formou bezzubosti […]
Záhadný virus, označovaný jako „lenochodí horečka“ byl kdysi omezen jen na Amazonii, nyní se však, poté co prošel genetickými změnami, díky kterým je silnější, šíří po celé Americe a první případy se objevily už i v Evropě. Máme se bát? Virus oropouche (čti oropuče), jak se odborně nazývá, byl až donedávna relativně neznámým, výskyt se […]
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat. Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň […]
Rakovina plic si ročně vyžádá 1,8 milionů životů. U nás je každoročně nově diagnostikováno více než 6 000 pacientů s karcinomem plic a více něž 5 000 jich na tento zhoubný nádor zemře. Zejména u pokročilých forem onemocnění je míra přežití velmi nízká, zvrátit by to měla nová vakcína. Lékaři začali nyní testovat první mRNA […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz