Domů     Ostatní
Zemřel Peter Higgs
Veronika Tyrková 10.4.2024
FOTO: Bengt Nyman / Creative Commons / CC BY 2.0

Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností.

Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady..

K objevu bosonu, který nese jeho jméno, došlo 4. července 2012 na Velkém hadronovém urychlovači v CERNu, respektive tento den počítačové analýzy poprvé ukázaly, že by k jeho vzniku srážka dvou protonů mohla vést.

Jak uvedl sám Peter Higgs: „Nemyslel jsem si, že tato částice bude objevena za mého života.“.

Pro média byl objev Higgsova bosonu senzací. Přirovnával se k přistání člověka na Měsíci, triumfu lidstva, který dokáže vysvětlit vesmír. Generální ředitel CERNu, Rolf-Dieter Heuer, jej nazval „historickým milníkem“ a dokonce padly návrhy, že by měl CERN začít s produkcí nového parfému „Hugo Boson“.

Jako padlý sníh

Pro vědce se objev bosonu rovnal nalezení svatého grálu. Šlo o poslední chybějící dílek standardního modelu částicové fyziky, který unikal detekci po celá desetiletí. Standardní model je jakási „periodická tabulka“ elementárních částic a jejich vzájemných interakcí se silami přírody (kromě gravitace, kterou popisuje obecná relativita).

Model má ale jednu zvláštnost. Předpokládá totiž, že všechny elementární částice mají nulovou hmotnost, pozorování přitom tvrdila opak.

V 60. letech 20. století skupina několika vědců ve třech nezávislých skupinách, mezi nimi i Peter Higgs nebo belgický fyzik Francois Englert (*1932), navrhla, že hmotnost nemusí být základní vlastností částic, ale druhotnou, kterou teprve získávají.

To, co dává částicím jejich hmotnost, má být interakce s kvantovým polem, které prostupuje vesmírem a dává vzniknout také vlastní částici. Tím se může podobat právě padlému sněhu – zatímco člověk s lyžemi se v závějích pohybuje s lehkostí, bez nich se cítí těžký a nepohyblivý. Toto pole, částice i samotný mechanismus později dostaly jméno po Higgsovi.

Významné ocenění

Popsání tohoto mechanismu vyneslo Higgsovi a Englertovi v roce 2013 Nobelovu cenu. Jak tehdy uvedla Švédská královská akademie věd: „I když se zdá, že vesmír je prázdný, toto [Higgsovo, pozn. red.] pole tam je.

Bez něj bychom neexistovali, protože právě z kontaktu s tímto polem získávají částice hmotnost. Teorie navržená Englertem a Higgsem tento proces popisuje.“.

Související články
Kdyby jim chyběl jen mozek! Medúzy působí, že na ně evoluce zapomněla. Nedostaly od přírody ani pořádný nervový systém, o chybějícím srdci nebo žaludku nemluvě. Jejich průhledná těla skutečně neskrývají žádný fígl přírody. Přesto jsou medúzy překvapivě schopny učit se ze svých omylů. Co vlastně takový živočich na samém počátku vývoje nervové soustavy dokáže vnímat? […]
Dne 13. března 1964 byla Kitty Genovesová zavražděna rukou Winstona Moseleyho. Přestože volání o pomoc slyšelo 38 svědků, nikdo jí nepomohl a dokonce ani pomoc nezavolal. O tomto příběhu jste už možná slyšeli. Málokdo ale ví, že takto se ve skutečnosti nikdy nestal. Později se totiž zjistilo, že počet nečinně přihlížejících si vymyslel a přibarvil […]
Placenta je často označovaná jako plodové nebo mateřské lůžko. Jedná se o jedinečný, komplexní orgán, který hraje zásadní roli během těhotenství. Její role a funkce jsou klíčové pro zdravý vývoj plodu a úspěšné těhotenství, ačkoli se o ní často mluví jen okrajově. V moderní medicíně je ovšem důležitým objektem zájmu. Placenta – přestože je zcela […]
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz