Domů     Medicína
Na dně sklenky: Když na procentech nezáleží
Zdroj: Pixabay

Závislostí na alkoholu trpí v České republice každý čtvrtý muž a každá desátá žena. Ačkoli je mnohými považován za neškodného společníka, jde o démona s příjemnou chutí…

Je zároveň tonikem i smrtícím jedem, kterému může podlehnout úplně každý. Dokonce i ten nejzarytější abstinent. Rozdíl mezi oběma pojmy je především v dávce.

Zatímco střídmé pití může být prospěšné pro oběhový systém a může ochránit před žlučovými kameny, v opačném případě dokáže poškodit játra, navodit depresi nebo zvýšit pravděpodobnost rakoviny prsu.

Rodinná zátěž

Potenciální návyk ovlivňuje hned několik faktorů, v čele s dědičností, negativními emocemi nebo nezpracovanými životními traumaty. Podle českého speciality na léčbu závislostí, Karla Nešpora (*1952), by se měli mít na pozoru zejména ti, kdo mají alkoholismus v rodině.

Ze statistik vyplývá, že sklony k alkoholismu se ze zhruba 40 % dědí, přičemž chlapci jsou ohroženi více než dívky. Pití, byť občasné, je pro tyto jedince mnohem rizikovější, jelikož ve spojení s dalšími faktory mohou závislosti propadnout rychleji. V tomto případě proto lékaři doporučují celoživotní abstinenci.

4 fáze pekla

Samotný návyk se přitom dostavuje postupně, a má několik fází. Americký odborník na alkoholismus, Elvin Morton Jellinek (1890–1963) uvedl, že první stádium spočívá v pomalém zvyšování dávky tak, aby se co nejrychleji dostavila dobrá nálada.

Alkohol v té chvíli ještě dává člověku mnohem více, než bere. Poté následuje tzv. varovná fáze, pro kterou je typická častá podnapilost, mnohdy i opilost. Dotyčný pije stále častěji, přičemž pivo a víno mění za silnější a tvrdší lihoviny.

Třetí stadium bývá nazýváno jako rozhodné. Pacient totiž již přestává kontrolovat svou potřebu pít, démon již ovládá jeho, což dokládají i četné výpadky paměti. V konečném stadiu již dochází k cílenému „zpití do němoty“.

Lihovina je v tu chvíli potřeba čím dál častěji, a v co největším množství. Ačkoli si je alkoholik vědom, že má problém, sám si s ním nedokáže poradit.

Zdroj: Pixabay

Rozložení organismu

Silná závislost to není jen nápor na psychiku, ale především na tělo. Alkoholismus nejenže může poškodit srdce, cévy a způsobit potíže s trávicím traktem, devastující vliv má zejména na játra. Podle Střediska Freda Hutchinsona pro výzkum rakoviny existují přesvědčivé důkazy, že právě nadměrné pití vede k rakovině úst, hltanu, jícnu, prsu, jater či tlustého střeva.

U pravidelných konzumentů zároveň dochází k postupnému narušení nervové soustavy, a celkové změně osobnosti. Jedinec se velice často ocitá v začarovaném kruhu plném problémů a konfliktů v osobních vztazích či v práci. Výsledkem je absolutní nezájem o život, natož o jakékoli plnění povinností.

Mozek? Zpracovaný!

Právě neblahý vliv alkoholu na lidský mozek se stal hlavním tématem studie odborníků z Velké Británie a Číny. Kontrolní skupinu tvořilo zhruba 2000 dospívajících hned z několika evropských zemí. S pomocí magnetické rezonance se podařilo identifikovat dvě důležité mozkové oblasti – mediální orbitofrotnální kůru (mOFC) a dorzální periakveduktální šeď (dPAG), které nejenže stojí za rozlišením nepříjemných situací, ale jsou to právě ony, kdo vyhodnocují zda z nich (ne)utéct.

Nepříjemnostmi ke sklence?

A jak, že se vlastně může alkoholismus u člověka rozvinout? První z možností operuje s tezí, že alkohol inhibuje již zmíněnou dPAG, která má za úkol zpracování nepříjemných podnětů. Tím u jedince dochází k jakési ignoraci negativních aspektů spojených s dlouhodobým pitím.

V opačném případě, kdy je dPAG nadměrně aktivována se člověk cítí nekomfortně neustále, což jej nutí vyhledat lahev s alkoholem, která jeho „problém“ jednoduše a rychle vyřeší. „Zjistili jsme, že jedna a ta samá forma regulace v mozku může být porušena úplně opačnými směry, a přesto vést k velmi podobnému chování, vedoucímu k užívání alkoholu,“ prohlásil vedoucí studie Tianye Jia.

Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz