Domů     Historie
Sloužily železné ingoty jako vikinské platidlo?
Zdroj: Mildri Een Eide

V Norsku byl objeven vikinský poklad sestávající z 32 železných ingotů starých asi 1000 let. Žena je našla náhodou při vyklízení sklepa v domě svých rodičů.

Nalezené železné ingoty připomínají malé identické špachtle, z nichž každá váží asi 50 gramů. Pocházejí z doby Vikingů (793 až 1066) nebo vrcholného středověku (1066 až 1350). Na jednom z konců disponují otvorem, což vede odborníky k myšlence, že měly být spojeny do svazku, a tudíž zřejmě sloužily jako platidlo.

Grete Margot Sørumová, která ingoty objevila při vyklízení sklepa v domě svých rodičů ve Valdres ve středním Norsku, si pamatuje, že její otec našel tento železný poklad, když v 80. letech minulého století kopal u domu studnu.

Místo, kde byly ingoty nalezeny, se nachází podél Bergenské královské cesty, známé jako Kongevegen, která před tisíci lety sloužila jako obchodní cesta mezi Oslem a Bergenem. Oblast kolem Valdres byla tehdy poseta jámami na dřevěné uhlí, jež byly nepostradatelné pro tavení železa během éry Vikingů.

Nezávislí farmáři vyráběli železo v masivním měřítku. Železnou rudu hledali v údolích a horách jižního Norska a v Trøndelagu. Sloužilo jim především k výrobě nástrojů, zbraní a hřebíků.

Ukrytý železný poklad

Ačkoliv většina výroby železa probíhala mezi roky 900 a 1200, existují důkazy o tom, že v oblasti kolem Valdres byla zahájena už kolem roku 200. Přebytek železa pak prodávali elitám v lidnatějších oblastech.

Železné ingoty se díky dírkám v nich daly svázat k sobě, takže se snadno převážely a dalo se jimi platit i jinde. Lidé si však tyto železné poklady mohli též schovávat. To byl zřejmě také osud 32 železných ingotů nalezených Grete Margot Sørumovou. Někdo je zakopal ve Valdres s úmyslem se pro ně později vrátit.

Kjetil Loftsgarden, archeolog a docent na univerzitě v Oslu a v Muzeu kulturní historie tamtéž, k tomu říká: „Tento objev je vzácný, protože stavební projekty často ničí nebo poškozují zakopané poklady.“ Vikinský železný poklad je nyní uložen v Muzeu kulturní historie v Oslu, kde jej budou archeologové studovat a katalogizovat.

Není to totiž první nález železných ingotů ve Valdres, hromada jich byla objevena už před 100 lety.

Zdroj: Birgit Maixner

Stříbrné šperky sloužící jako mince

Další nález vikinských cenností pochází z listopadu loňského roku, tehdy pomocí detektoru kovů odhalil Pawel Bednarski v poli ve středním Norsku řadu stříbrných úlomků. Byly mezi nimi rozsekané arabské mince a šperky, dva stříbrné prsteny a široký náramek, které zřejmě sloužily jako platidla.

Poklad, pocházející z 8. až 11. století, zahrnoval celkem 46 stříbrných úlomků o celkové váze asi 42 gramů. Koupit by se za něj tehdy dala polovina krávy. Birgit Maixnerová, archeoložka z Norské univerzity vědy a technologie (NTNU) v Trondheimu, se pozastavuje nad tím, jak se tento poklad dostal do Norska.

Arabské mince jsou totiž starší než ty, které byly běžně v Norsku v éře Vikingů používány. Obvykle pocházely z devátého až desátého století, kdežto tyto jsou ze století osmého. A stříbrný náramek, zahrnutý v pokladu, připomíná spíše šperky zhotovované v tehdejším Dánsku než Norsku.

Maixnerová k tomu říká: „Skutečnost, že majitel pokladu měl přístup k celému širokému náramku, pocházejícímu z Dánska, by mohla naznačovat, že tento člověk navštívil Dánsko předtím, než se vydal do středního Norska.“ Na poli si ho mohl zakopat pro pozdější využití, případně ho tam zanechat jako oběť bohům.

Štítky:
Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz