Domů     Technika
Roboti inspirovaní medúzami vyčistí oceány
Zdroj: Pixabay

Znečištění světových oceánů je enormní, vědci se proto snaží přijít na to, jak z nich odpad odstranit. Specialisté z Institutu Maxe Plancka pro inteligentní systémy ve Stuttgartu vyvinuli podvodního robota inspirovaného medúzami, který by se tohoto úkolu mohl se ctí zhostit..

Celé ostrovy volně plujících plastů hyzdí světové oceány. Vědci v čele s oceánografem Marcusem Eriksenem zjistili během celkem 24 výprav realizovaných mezi roky 2007 až 2013, že na hladině moří pluje na 268 000 tun plastového odpadu.

Ovšem celých 70 % z celkového množství odpadků se nachází na mořském dně. Celkem tak oceány znečišťuje na 150 milionů tun odpadků. Plastovou tašku se dokonce podařilo najít i v nejhlubším místě planety, v Mariánském příkopu.

Už dnes jsou zapojováni roboti, kteří se na úklidu světových oceánů podílejí. Jsou ovšem objemní, takže nejsou schopni odebírat vzorky ve složitých a nestrukturovaných prostředích, jako jsou korálové útesy.

Navíc jsou kvůli elektrickým motorů nebo hydraulickým čerpadlům velmi hluční. Vědci z Institutu Maxe Plancka pro inteligentní systémy ve Stuttgartu proto hledali inspiraci pro robota vhodného k čistění mořského dna v oceánu. A našli ji v medúze.

Shromáždí odpad i vzorky z moře

Zkonstruovali všestranného, energeticky účinného a téměř bezhlučného robota o velikosti ruky, kterého pojmenovali Jellyfish-Bot. Ten ke svému pohybu používá elektrohydraulické akutátory, které se při průchodu elektrického proudu smršťují a napodobují tak pohyb svalů.

To robotovi umožňuje plavat, případně si pod svým tělem vytvořit vodní vír. Díky tomu může „nasát“ drobné objekty a unášet je s sebou.

Zdroj: Max Planck Institute

Takto může robot například shromažďovat drobné částečky odpadu, nebo jemně manipulovat s jikrami, aniž by je poškodil. Jeho provoz nemá navíc žádný negativní dopad na okolí, protože celé tělo robota je vodotěsné a na svém povrchu používá měkké materiály, podobně jako skutečná medúza.

Díky pohybu bez použití lodního šroubu je také velmi tichý a jím vydávaný hluk prakticky není možné odlišit od běžných zvuků oceánu.

Roboti mohou i spolupracovat

První verze Jellyfish-Bota má 6 umělých chapadel. S jejich pomocí je schopen se pohybovat rychlostí lehce přes 6 centimetrů za sekundu. Za hodinu tedy urazí zhruba 220 metrů. Robot používá dvě ze svých chapadel k přidržování věcí a zbývající čtyři pak k pohybu.

Vědci z Institutu Maxe Plancka také naučili roboty spolupracovat ve skupinách. Dva roboti například společně vyzvedli za dna potopenou chirurgickou roušku. Ve větších skupinách mohou manipulovat i s mnohem těžšími předměty.

Robot zatím ke své činnosti potřebuje drátové napájení. Tianlu Wang, jeden z autorů, kteří se na konstrukci robota podíleli, ale věří, že jednou to nebude potřeba, když říká: „Naším cílem je vyvinout bezdrátové roboty.

Už jsme učinili první krok k dosažení tohoto cíle. Robot již obsahuje všechny potřebné moduly, včetně baterie a bezdrátového ovládaní, aby v blízké budoucnosti mohl operovat zcela samostatně.“ K tomu chybí již jen odladit bezdrátovou komunikaci ve vodě.

Štítky:
Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz