Domů     Technika
Roboti inspirovaní medúzami vyčistí oceány
Zdroj: Pixabay

Znečištění světových oceánů je enormní, vědci se proto snaží přijít na to, jak z nich odpad odstranit. Specialisté z Institutu Maxe Plancka pro inteligentní systémy ve Stuttgartu vyvinuli podvodního robota inspirovaného medúzami, který by se tohoto úkolu mohl se ctí zhostit..

Celé ostrovy volně plujících plastů hyzdí světové oceány. Vědci v čele s oceánografem Marcusem Eriksenem zjistili během celkem 24 výprav realizovaných mezi roky 2007 až 2013, že na hladině moří pluje na 268 000 tun plastového odpadu.

Ovšem celých 70 % z celkového množství odpadků se nachází na mořském dně. Celkem tak oceány znečišťuje na 150 milionů tun odpadků. Plastovou tašku se dokonce podařilo najít i v nejhlubším místě planety, v Mariánském příkopu.

Už dnes jsou zapojováni roboti, kteří se na úklidu světových oceánů podílejí. Jsou ovšem objemní, takže nejsou schopni odebírat vzorky ve složitých a nestrukturovaných prostředích, jako jsou korálové útesy.

Navíc jsou kvůli elektrickým motorů nebo hydraulickým čerpadlům velmi hluční. Vědci z Institutu Maxe Plancka pro inteligentní systémy ve Stuttgartu proto hledali inspiraci pro robota vhodného k čistění mořského dna v oceánu. A našli ji v medúze.

Shromáždí odpad i vzorky z moře

Zkonstruovali všestranného, energeticky účinného a téměř bezhlučného robota o velikosti ruky, kterého pojmenovali Jellyfish-Bot. Ten ke svému pohybu používá elektrohydraulické akutátory, které se při průchodu elektrického proudu smršťují a napodobují tak pohyb svalů.

To robotovi umožňuje plavat, případně si pod svým tělem vytvořit vodní vír. Díky tomu může „nasát“ drobné objekty a unášet je s sebou.

Zdroj: Max Planck Institute

Takto může robot například shromažďovat drobné částečky odpadu, nebo jemně manipulovat s jikrami, aniž by je poškodil. Jeho provoz nemá navíc žádný negativní dopad na okolí, protože celé tělo robota je vodotěsné a na svém povrchu používá měkké materiály, podobně jako skutečná medúza.

Díky pohybu bez použití lodního šroubu je také velmi tichý a jím vydávaný hluk prakticky není možné odlišit od běžných zvuků oceánu.

Roboti mohou i spolupracovat

První verze Jellyfish-Bota má 6 umělých chapadel. S jejich pomocí je schopen se pohybovat rychlostí lehce přes 6 centimetrů za sekundu. Za hodinu tedy urazí zhruba 220 metrů. Robot používá dvě ze svých chapadel k přidržování věcí a zbývající čtyři pak k pohybu.

Vědci z Institutu Maxe Plancka také naučili roboty spolupracovat ve skupinách. Dva roboti například společně vyzvedli za dna potopenou chirurgickou roušku. Ve větších skupinách mohou manipulovat i s mnohem těžšími předměty.

Robot zatím ke své činnosti potřebuje drátové napájení. Tianlu Wang, jeden z autorů, kteří se na konstrukci robota podíleli, ale věří, že jednou to nebude potřeba, když říká: „Naším cílem je vyvinout bezdrátové roboty.

Už jsme učinili první krok k dosažení tohoto cíle. Robot již obsahuje všechny potřebné moduly, včetně baterie a bezdrátového ovládaní, aby v blízké budoucnosti mohl operovat zcela samostatně.“ K tomu chybí již jen odladit bezdrátovou komunikaci ve vodě.

Štítky:
Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz