Domů     Medicína
Kvalitní spánek vám prodlouží život!
Zdroj: Pixabay

Věděli jste, že až 8 % všech úmrtí, a to z jakýchkoliv příčin, je spojováno se špatným spánkem? Nejnovější studie provedená pod hlavičkou American College od Cardiology potvrdila, že nepřerušovaný a dostatečně dlouhý spánek může prodloužit váš život….

Mezi roky 2013 a 2018 probíhala rozsáhlá studie spánkových návyků u 172 351 lidí, jejichž průměrný věk byl 50 let a 54 % z nich přestavovaly ženy. Za pět atributů dobrého spánku přitom výzkumníci označili:

délku spánku sedm až osm hodin v noci, výskyt problémů s usínáním či potíží se spánkem maximálně dvakrát týdně, nepoužívání léků na spaní a pocit odpočatosti po spánku alespoň pět dní v týdnu.

Každému faktoru mohl účastník výzkumu přiřadit buď nulu nebo jedničku, takže maximum pěti bodů značilo nejvyšší kvalitu spánku. Jde zároveň o jedno z omezení studie, protože hodnocení byla čistě na účastnících, nebyla nijak měřena či ověřována.

Výzkumníci ani neměli informace o tom, zda například účastníci nevyužívali nějakých pomůcek či léků s vlivem na spánek. V průběhu studie zemřelo 8 681 jedinců, 30 % z nich na kardiovaskulární onemocnění, 24 % na rakovinu a 46 % z jiných příčin.

Délka spánku není všechno!

Vědci při vyhodnocování dat vzali v úvahu i další faktory, které mohly zvýšit riziko úmrtí, například socioekonomické postavení, kouření a konzumaci alkoholu, zdravotní stav a jiné. Frank Qian, spoluautor studie a lékař interní medicíny na Beth Israel Deaconess, upozorňuje:

„Aby se projevily příznivé účinky kvalitního spánku, nestačí jen spát dostatek hodin, musíte mít klidný spánek a žádné problémy s usínáním nebo probouzením se během spánku.“.

Zdroj: Pixabay

V průběhu studie vědci zjistili, že ve srovnání s jedinci, kteří dosahovali mezi nula až jedním příznivým spánkovým faktorem, měli ti, kteří dosahovali pravidelně všech pěti bodů, o 30 % nižší pravděpodobnost úmrtí z jakéhokoliv důvodu, o 21 % nižší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, o 19 % nižší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu a o 40 % menší pravděpodobnost úmrtí z jiných příčin, například infekce či demence.

Lepší spánek, delší život

Doktor Quian k tomu říká: „Viděli jsme jasnou souvislost. Čím více prospěšných faktorů někdo měl z hlediska vyšší kvality spánku, tím u něj byla nižší pravděpodobnost úmrtí.“ U mužů a žen, kteří uvedli, že dosahuji všech pěti faktorů kvalitního spánku, byla naděje na dožití o 4,7 roku delší u mužů a o 2,4 roku u žen, ve srovnání s těmi, kteří dosáhli maximálně jednoho bodu.

Podle doktora Quiana je tak zapotřebí další výzkum, který by ozřejmil, proč při stejné kvalitě spánku byla pravděpodobnost dožití u mužů dvojnásobná oproti ženám.

Studium spánku je důležité. Předchozí studie už prokázaly, že délka a kvalita spánku mají vliv na rozvoj srdečních onemocnění. Například spánková apnoe, což je porucha dýchání během spánku, může zvyšovat krevní tlak, vést k fibrilaci síní a srdečnímu záchvatu.

Lidé by si v dnešní uspěchané době měli uvědomit, že odpočinek je důležitou součástí jejich života. Kvalitní spánek jim ho prodlouží.

Štítky:
Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz