Domů     Příroda
Čelí žraloci vyššímu riziku vyhynutí?
Matěj Soukup 30.11.2022
Zdroj: Pixabay

Po desetiletích poklesu populace se budoucnost některých druhů ryb díky dlouholetému úspěšnému řízení rybolovu a ochranným opatřením zdá být o něco růžovější než předtím. Podle nového výzkumu však mají někteří žraloci, žijící v otevřených vodách, stále problémy..

Tito žraloci jsou často náhodnou kořistí při lovu tuňáků. Nedostatek specializované ochrany těchto druhů znamená, že riziko jejich vyhynutí stále roste, uvádějí vědci v časopise Science ze 11. listopadu.

„V posledních letech bylo v rámci rozsáhlých globálních hodnocení biodiverzity zdokumentováno snížení počtu druhů a ekosystémů na celém světě“, říká Maria José Juan-Jordaová, ekoložka ze Španělského oceánografického institutu v Madridu. Tyto zákonitosti jsou však v oceánech stále celkem málo známé.

Výzkum ohrožení mořských druhů

Juan-Jordaová a její kolegové se snažili tuto mezeru zaplnit i s pomocí Červeného seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody, který hodnotí změny v riziku vyhynutí druhů. Tým se konkrétně zaměřil na tuňáky, velryby a žraloky – velké dravé ryby, které mají vlivnou roli v ekosystémech otevřeného oceánu.

Hodnocení indexu Červeného seznamu se provádí jednou za čtyři až deset let. V nové studii výzkumníci vycházeli z kritérií Červeného seznamu a vyvinuli způsob, jak sledovat riziko vyhynutí průběžně v čase, nikoliv pouze v rámci intervalů IUCN.

Provedli to tak, že shromáždili údaje o průměrném věku druhů v době reprodukční zralosti, změnách v populační biomase a početnosti z hodnocení rybích populací u sedmi druhů tuňáků, jako je zranitelný velkooký a ohrožený jižní modroploutvý, u šesti druhů ostnoploutvých, jako je marlín černý a plachetník, a u pěti druhů žraloků.

Tým tato data zkombinoval a vypočítal trendy rizika vyhynutí pro těchto 18 druhů od roku 1950 do roku 2019.

Žraloci na pokraji kolapsu

Zjistili, že riziko vyhynutí tuňáků a paprskoploutvých se v průběhu poslední poloviny 20. století zvyšovalo, ale od 90. let 20. století se tento trend u tuňáků obrátil. U paprskoploutvých nastal obrat v roce 2010. Tyto posuny souvisejí zejména s masivním omezením rybolovu, ke kterému došlo ve stejné době.

Žraločí druhy se však potýkají s problémy právě ve vodách, kde se loví tuňáci a kde žraloci často končí v sítích jako vedlejší úlovek.  Je zřejmé, že je třeba výrazně zlepšit ochranu zaměřenou na tyto druhy, a organizace odpovědné za její vymáhání musí jednat rychle, než bude pozdě.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz