Domů     Příroda
Loď budoucnosti se obejde bez tankování paliva!
Zdroj: Ulstein Press Release

Norská společnost Ulstein představila ekologickou loď, která bude mít nulové emise oxidu uhličitého. Dokonce bude umět dodávat energii čtyřem dalším lodím s bateriovým pohonem. Vítejte v budoucnosti….

Plavidlo nesoucí jméno Thor odkazuje nejen na severského boha hromu, ale především na prvek thorium, který by měl pohánět jeho palubní jaderný reaktor. Zařízení Thorium Molten Salt Reactor (MSR) představuje typ jaderného reaktoru s roztavenou solí, který byl poprvé testován už v 60. letech 20. století a je považován za bezpečnější alternativu k tradičním jaderným reaktorům. Protože pracuje při mnohem nižším tlaku a jeho roztavení je nemožné.

V jádře MSR by radioaktivní thorium, o jehož využití jakožto zdroje energie se hovoří už od roku 2008, ohřívalo roztavenou sůl, která by měnila vodu na páru a ta potom poháněla turbínu na výrobu elektřiny.

Pokud by se aktivní zóna přehřála, solná směs by automaticky stekla do ochranné nádoby, kde by bezpečně ztuhla. Loď fungující na tomto principu by nikdy nepotřebovala doplňovat palivo, naopak by si ještě tvořila vlastní zásobu elektřiny.

Elektřina pro čtyři manželky

Tou by mohl 149 metrů dlouhý Thor zásobovat až čtyři doprovodné lodě. Jednu takovou, pojmenovanou Sif podle zlatovlasé severské bohyně a Thorovy manželky, společnost Ulstein představila rovněž. Výletní loď Sif měří 100 metrů a na svoji palubu pojme až 80 cestujících a 80 členů posádky.

Vybavena by měla být polovodičovými bateriemi. Tento nový typ baterie je vnitřně pevný, na rozdíl od dnes používaných, tekutých lithiových baterií, a nabízí větší kapacitu i lepší odolnost vůči ohni. Očekává se, že by právě tyto baterie mohly do deseti let pohánět i novou generaci elektromobilů.

Vodní doprava přispívá k znečišťování životního prostředí roční produkcí téměř 940 milionů tun oxidu uhličitého, což představuje 2,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Obě lodě tak mají obrovský potenciál umožnit emisně čistou lodní dopravu.

Thor vybavený vrtulníky, hasičskou výbavou, záchrannými rameny, pracovními čluny, autonomními povrchovými vozidly, drony, jeřáby, laboratořemi či přednáškovými sály může dlouhodobě působit v nejrůznějších podmínkách.

Emisně čistá lodní doprava

Sif je pak klasickou výletní lodí, která se může plavit bezemisně například i v arktických a antarktických vodách. Do roku 2026 budou západonorské fjordy, dvě dlouhé pobřežní zátoky v jihozápadním Norsku, jež jsou na seznamu světového dědictví UNESCO, uzavřeny pro výletní lodě a trajekty.

Vjezd bude umožněn jen plavidlům s nulovými emisemi. Pokud by podobné předpisy vstoupily v platnost i jinde ve světě, umožnilo by to rychlejší přechod na čistší lodní dopravu.

Jak Thor, tak Sif mají neobvyklou, dozadu skloněnou příď, která se nazývá X-BOW. Na rozdíl od klasické přídě, která se zvedá na vlnách a pak někdy prudce klesá, děla tento design loď stabilnější, schopnou vlny prorážet.

Výsledkem je nejen hladší plavba, ale i snížená spotřeba paliva a menší mechanické opotřebení lodi. Hlavní designér Ulsteinu Øyvind Gjerde Kamsvåg věří, že „plně funkční loď bychom mohli spustit za 10 až 15 let.“.

Související články
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz